Recenzie - Mcdonaldizarea Societatii, George Ritzer

Extras din referat Cum descarc?

George Ritzer este unul dintre cei mai cunoscuti sociologi americani contemporani, autor a numeroase lucrari din domeniul teoriei sociale si al sociologiei consumului: Sociology: A Multiple Paradigm Science (1975,1980), Toward an Integrated Sociological Paradigm (1981), Metatheorising in Sociology (1991), Expressing America: A Critique of the Global Credit-Card Society (1995), Postmodern Social Theory (1997), Enchanting a Disenchanted World: Revolutionizing the Means of Consumption (1999). 
Lucrarea sociologului american George Ritzer, "Mcdonaldizarea societatii" este o critica si o radiografie a unor tendinte vizibile in tot mai multe domenii ale vietii contemporane. Lucrarea de critica sociala prezinta "procesul prin care principiile restaurantului fast-food (McDonald`s), incep sa domine din ce in ce mai multe sectoare in societatile americane, precum si in restul lumii."
Altfel spus, traim intr-o societate condusa de tot ceea ce sta la baza mancarii rapide.
Daca aruncam privirea peste cuprinsul acestei carti, observam realitatile societatii in care traim si de asemenea lucruri si fapte care se petrec si ne intereseaza. Toate acestea sunt conturate dupa modelul bine stabilit de acest restaurant devenit mai mult decat celebru pentru calitatile pe care le transmite. 
Cartea cuprinde zece capitole ordonate astfel: "O introducere in mcdonaldizare"; "Mcdonaldizarea si precursorii sai De la colivia de fier la fabrica fast-food"; urmand calitatile despre care am amintit mai sus: "Eficienta Traseele prestabilite si mincatul cu mana"; "Calculabilitatea Marele Mac si micii cartofi prajiti"; "Previzibilitatea La mall nu ploua niciodata"; "Controlul Roboti umani si nonumani"; "Irationalitatea rationalitatii Ambuteiajele de pe autostrazile fericirii"; urmate de ultimele trei titluri: " Frontierele mcdonaldizarii Nasterea, moartea si actele care sfideaza moartea"; "Mcdonaldizarea intr-o lume in schimbare Nu exista nici o limita"; "Sa facem fata mcdonaldizarii Ghid practic de supravetuire".
Capitolul 1. 
O introducere in mcdonaldizare
Acest capitol prezinta dezvoltarea si multiplicarea sistemelor caracterizate prin eficienta, calculabilitate, previzibilitate si control. Astfel, prin eficienta de a-si satisface clientii, calculand si controland fiecare proces, de la achizitie pana la gramajul ingredientelor, ofeind previzibilitate - standardizand aspectul, meniul, comportamentul angajatilor, utilizand tehnologii nonumane, restaurantele McDonald's reusesc sa deserveasca un numar foarte mare de consumatori, pe intreg cuprinsul globului, rapid, uniform, eficient si intr-un mod previzibil. 
Sistemele mcdonaldizate se extind permanent, dovada fiind numerosele retele care au adoptat reteta McDonald's. Insa observam ca tendintele de mcdonaldizare se manifesta si in alte domenii precum sanatatea, jurnalism, distractie, chiar si educatia universitara.
Capitolul 2.
Mcdonaldizarea societatii
De la colivia de fier la fabrica fast-food
In acest capitol se analizeaza cateva dintre procesele prin care a aparut mcdonaldizarea. Astfel, se vorbeste despre notiunea de birocratie, despre procesul rationalitatii, despre Holocaustul nazist, iar spre sfarsit se analizeaza intrepatrunderea diverselor procese socio-economice care au precedat mcdonaldizarea.
Max Weber analizeaza birocratia ca fiind ierarhica si impersonala. Aceasta este diferita de alte metode de organizare a muncii pentru ca are o structura formala care permite o mai mare eficienta.
Rationalitatea formala face referire la faptul ca in societatile moderne, oamenii dispun de mijloace institutionalizate pentru atingerea scopurilor proprii, alegerile fiind impuse si orientate de reguli si institutii sociale mai largi.
Cea mai extrema si sinistra forma de rationalizare cu care s-a confruntat omenirea vreodata a fost Holocaustul. Dorinta lui Hitler de a avea o societate perfecta a dus la distrugerea unui numar colosal de fiinte umane. Considerand singurul lucru rational de facut intr-un astfel de sistem rationalizat, multi evrei au ales sa colaboreze pentru a se putea salva. Tot ce s-a facut in maniera moderna: rational, planificat, stiintific, profesionist, eficient si coordonat, nu a insemnat altceva decat standardizarea crimei. Astazi, procesul mcdonaldizarii poate fi comparat cu Holocaustul, idee sustinuta de Bauman.
George Ritzer aminteste managementul strategic a lui Frederick W. Taylor, care a introdus eficientizarea si uniformizarea operatiunilor, transformand munca in " activitati de rutina, simple, automate, pe care oricine le poate invata".
O caracteristica a managementului stiintific a fost aparitia tehnicii nonumane de productie, banda de ansamblare a autoturismelor, inventata de Henry Ford. Standardizarea si compartimentarea sarcinilor permiteau unui numar mic de mmuncitori - astazi, inlocuiti de roboti- sa produca mult in timp scurt.
Raspandirea autoturismelor a facut posibila nu numai dezvoltarea restaurantului fast-food ci si dezvoltarea zonelorsuburbane cu case construite la scara de masa. Casele ieftine identice din suburbiile americane sunt un exemplu de mcdonaldizare.
O alta componenta a societatii rationalizate este centrul comercial - mall-ul-. Astfel, mall-urile si retelele mcdonaldizate se completeaza foarte bine impreuna. Mall-urile au devenit un spatiu comunitar pentru toate persoanele, de toate varstele.
Astfel spus, restaurantele McDonald's si mcdonaldizarea au avut predecesori importanti, care isi pastreaza pana si azi importanta. Acestia au baza pe care s-au dezvoltat toate aceste retele mcdonaldizate. Restaurantul fast-food a devenit modelul rationalitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Mcdonaldizarea Societatii, George Ritzer.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!