Protejarea Surselor

Extras din referat

2005 ne-a dat ocazia unei dispute aprige privind problema protejarii surselor in mass-media romaneasca. Istoria mass-media internationale ar fi putut constitui un precedent pentru cazul Antena1 vs Grozea si ar fi putut usura stabilirea unor concluzii. Din pacate situatia a ramas destul de incerta in acest caz si nu a fost hotarat de o instanta cine a avut dreptate.

INTRIGA

Toata povestea, denumita de unii "Circ mediatic" a pornit de la o presupusa fapta penala, injunghierea unei eleve in perimetrul unui liceu, mai exact in biroul directoarei adjuncte al respectivei institutii de invatamant. Numele victimei a aparut in presa sub forma "Antoanela I." iar atacatorului i s-a redat numele complet "Constantin Grozea".
Cei doi au pornit conflictul de la faptul ca tanara dorea sa renunte la relatia cu Constantin din cauza ca acesta trimisese poze cu ea dezbracata pe adresa de mail a scolii. El o cauta la scoala, pornesc un scandal iar directoarea adjuncta, Zvetlana Botnaros ii invita sa continue cearta la ea in birou. Dupa ce sunt lasati singuri, victima este injungiata in spate cu o unghiera iar Grozea se face nevazut. Politia romana nu reuseste sa-i dea de urma, moment in care reporterii Antenei 1 hotarasc sa ia un interviu urmaritului Grozea. Ei fac rost de numarul lui de telefon de la un prieten al urmaritului si ii propun sa se intalneasca pentru un interviu. Acesta accepta, iar intre timp reporterii anunta si politia referitor la locul si data intalnirii. Intr-un reportaj autointitulat senzational prezentat in direct de postul Antena 1, Grozea este capturat de politie si arestat, odata cu intalnirea stabilita de reporteri. 

Problema spinoasa aparuta in presa in zilele urmatoare respectivului reportaj a fost legata de comportamentul corespunzator sau deplasat al jurnalistilor Antenei 1 in situatia data. Intraga presa s-a impartit in doua tabere, pro si contra care nu au ajuns in cele din urma la un consens. Comportamentul reporterilor s-a judecat din mai multe puncte de vedere. Unii i-au acuzat ca n-au respectat principiul protejarii surselor, altii i-au acuzat ca si-au atribuit rolul unei instante de judecata, iar altii i-au aparat recunoscandu-le responsabilitatea civica


Fisiere in arhiva (1):

  • Protejarea Surselor.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!