Problemele Sociale Prezente în Presa Scrisă

Extras din referat Cum descarc?

Premisa de la care s-a plecat este aceea potrivit careia presa scrisa este o ,,oglinda" a societatii. Analizata pe perioade relativ mici de timp, se pot identifica problemele sociale cu care se confrunta societatea. Pentru realizarea acestui studiu s-a avut in vedere continutul materialelor publicate in cotidianul ,,Adevarul", ziar care are cea mai mare audienta in Romania. In prima etapa am avut in vedere analiza continutului materialelor publicate in perioada 1-31 mai 2008 si 1-31 mai 2009. In cea de-a doua etapa am extins analiza asupra continutului materialelor publicate in acelasi cotidian intre 1-31 mai 2010.
Ca metoda de cercetare s-a adoptat analiza de continut a repertoriului social, mai exact este vorba despre analiza de frecventa a aparitiei unor teme de interes social. Pentru aceasta s-a elaborat un sistem de categorii care cuprinde aceste teme sociale. Unitatea de inregistrare o constituie textul publicistic de orice gen, care cuprinde cel putin o referire la problemele sociale. (S. Chelcea, I. Marginean, I. Cauc, 1998)
In analiza continutului materialelor publicate de catre cotidian, atat la nivel societal (general), cat si regional am utilizat o clasificare a problemelor sociale in:
- probleme sociale determinate de inegalitati sociale economice;
- probleme sociale generate de structura institutionala a societatii;
- probleme sociale care afecteaza calitatea generala a vietii.
PROBLEME SOCIALE DETERMINATE DE INEGALITATI SOCIALE,
ECONOMICE
Temele care reflecta diverse dificultati de natura economica se refera la nivelul de trai al populatiei, precum si la probleme de viata ale copiilor, somerilor si pensionarilor.
Teme sociale Frecventa
2008 2009 2010
Nivel de trai 3 3 16
Copii aflati in dificultate 6 9 10
Somaj 3 2 2
Pensionari 3 1 2
Total 15 15 30
In anul 2010, are loc o crestere semnificativa a referirilor la teme sociale, cu precadere la nivelul de trai al populatiei.
Nivelul de trai
Principala cauza care conduce la existenta acestor probleme de viata este declinul economic. Imaginea societatii romanesti conturata pe baza analizei continutului materialelor publicate in ,,Adevarul" in mai 2008 si mai 2009 se caracteriza prin: scaderea cu 20% a veniturilor nete pe totalul gospodariilor la nivelul tuturor categoriilor socioprofesionale, reducerea consumului populatiei cu 6% in 2008 etc.
Diferentele intre frecventele inregistrate de materialele care trateaza aceasta tema in aceste perioade (1-31 mai 2008 si 1-31 mai 2009,1-31 mai 2010.), al caror continut analizeaza nivelul de trai al populatiei, pot fi explicate si prin interesul cotidianului de a observa daca, si mai ales in ce masura, cresterea economica despre care se vorbeste tot mai des in Romania in ultimul timp a influentat nivelul de trai al populatiei.
O analiza a principalelor date statistice referitoare la nivelul de trai din Romania apartinand unor institutii specializate nationale si internationale si publicate de catre cotidian arata ca, cel putin pana in prezent, nu au intervenit schimbari pozitive in ceea ce priveste nivelul de trai al populatiei. Confirmarea stiintifica a acestui fapt este data de Institutul National de Statistica, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Banca Mondiala, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, Institutul de Studii Economice Comparate din Viena, care, prin realizarea unor studii de specialitate, au ajuns la concluzia ca economia romaneasca este una de subzistenta, dominata de intreprinderi ineficiente ale caror pierderi sunt acoperite prin inflatie, pentru a se evita falimentarea lor si declansarea unor grave tensiuni sociale.
O ancheta asupra bugetelor de familie desfasurata in perioada mai-octombrie 2009 realizata de INS permite evidentierea urmatoarelor aspecte:
- structura veniturilor totale ale gospodariilor din Romania se remarca prin
ponderea mare a veniturilor in natura (21,3%), in principal a autoconsumului
produselor alimentare (20,6%);
- veniturile salariale formeaza cea mai importanta categorie in veniturile
totale ale gospodariilor (46,1%). Se subliniaza faptul ca aceasta valoare medie
ascunde mari discrepante intre diverse tipuri de gospodarii, o polarizare sociala
accentuata in favoarea gospodariilor de patroni (pe medie raportul fiind de 4 la 1,
iar pe persoana, de aproximativ 28 la 1, daca se au in vedere gospodariile de
patroni versus cele de agricultori);
- in structura cheltuielilor totale pe gospodarii in Romania, doar 0,8% din
totalul cheltuielilor sunt destinate investitiilor, in timp ce 72,50% sunt alocate
consumului.
Daca in mai 2008, cotidianul ,,Adevarul", pe baza analizei datelor statistice ale institutiilor specializate afirma ca ,,mai mult de 36% din populatia tarii traieste sub pragul saraciei, iar 7% sub pragul subzistentei", datele statistice apartinand Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii si publicate de catre cotidian in mai 2009 avertizeaza ca 5 milioane de romani (22%) traiesc sub pragul de subzistenta, iar 10 milioane (44%), sub pragul de saracie. Intr-un articol publicat in 31 mai 2009, cotidianul ,,Adevarul" prezinta evolutia ratei saraciei in Romania (sursa - Banca Mondiala) din care se observa ca aceasta a crescut de la un an la altul, de la 25% in 2001 la 30,8% in 2002, la 33,8% in 2003, ajungand la 41,2% in 2008 si la 41,5% in mai 2009. In mai 2010 (,,Adevarul", 31 mai, 2002), Romania numara aproximativ doua milioane de persoane aflate in saracie extrema.
Situatia economico-sociala a determinat inegalitati semnificative si intre barbati si femei in ceea ce priveste veniturile obtinute, starea de sanatate, nivelul de educatie, modul de participare la viata publica si luarea deciziilor, in defavoarea femeilor. Studiul ,,Femeile si barbatii in Romania" realizat de CNS cu ajutor financiar PNUD subliniaza faptul ca:
- din punctul de vedere al nivelului de educatie, potrivit recensamantului din
ianuarie 2003, aproape 5% din populatia feminina de 12 ani si peste era analfabeta.
Pe masura inaintarii in varsta, diferenta intre ratele analfabetismului femeilor fata
de barbati se accentueaza, ajungand cu aproape 18% mai mare in cazul femeilor;
- ca urmare a deteriorarii situatiei economice si sociale, a insecuritatii si
instabilitatii personale, s-a inregistrat o evolutie negativa a starii de sanatate a
populatiei, caracterizata printr-o crestere accentuata a numarului de imbolnaviri, a
cresterii mortalitatii in randul barbatilor;
- participarea femeilor la viata publica si luarea deciziilor este ca si
inexistenta.
Opinia specialistilor este aceea ca ,,pentru schimbarea actualei situatii a inegalitatii si echitatii dintre femei si barbati, trebuie ca si tara noastra sa adopte politici in masura sa elimine inegalitatile care mai persista in societatea romaneasca: acces egal la educatie, asistenta sanitara de calitate" (,,Adevarul",1-2, mai 2008).


Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele Sociale Prezente in Presa Scrisa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!