Piata Serviciilor de Telefonie Mobila

Extras din referat Cum descarc?

La o prima analiza se poate spune ca totalul pietei romanesti de servicii de comunicatii s-a ridicat in anul 2003 la o valoare totala de aproximativ 1,98 miliarde euro, incluzand aici intreg spectrul comunicatiilor: date, voce, telefonie mobila, Internet si cablu. Suma de 1,75 miliarde de euro a insemnat voce (fix si GSM impreuna), din care 960 milioane euro au reprezentat serviciile de telefonie mobila furnizate la mai mult de 7 milioane de clienti.
Pentru anul 2003, anul liberalizarii, a fost prognozata o tendinta de crestere pe toate segmentele pietei de comunicatii electronice. Conform estimarilor din raportul EITO pentru 2003, piata romaneasca de comunicatii electronice va atinge la sfarsitul anului valoarea de 3,6 miliarde de euro, cresterea inregistrata propagandu-se in toate sectoarele (Figura 1.) 
Figura 2. Evolutia structurii pietei de comunicatii electronice din Romania
Sursa: EITO Edition 2003 Book
Incepand cu anul 1997 serviciile de telefonie furnizate prin intermediul retelelor publice mobile au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in Romania. Astfel, in anul 2003 valoarea pietei de telefonie a crescut cu 20% fata de anul anterior (Figura 3.).
Figura 3. Valoarea pietei serviciilor de telefonie furnizate prin intermediul retelelor publice mobile
Sursa: EITO Edition 2003 Book
Investitiile totale in piata serviciilor de telefonie furnizate prin intermediul retelelor publice mobile in anul 2002 au fost de aproximativ 3.600 miliarde lei (115 milioane euro), ceea ce reprezinta 36% din totalul investitiilor indreptate catre piata de telecomunicatii (valoarea investitiilor totale include si investitiile efectuate in cladiri si terenuri).
Furnizori autorizati
In acest moment exista patru furnizori de retele publice mobile autorizati, care utilizeaza toate tipurile importante de tehnologie.
Banda- Tehnologia- Operatori- Actionariat
900 MHz- GSM- Mobifon S.A. 
54,76% Mobifon Holdings B.V., Olanda
20,1% Vodafone Europe B.V., Olanda 
Orange Romania S.A. 
51% Orange France (investitor strategic)
10,62% Norington Ent., Cipru
1800 MHz- DCS- Cosmorom S.A.- 100% Romtelecom S.A.
450 MHz- CDMA2000- Telemobil S.A.- 100% Inquam
Tabel 1. Furnizori de retele publice mobile in Romania
Sursa: operatori
Cu toate ca pana in acest moment nu s-a acordat nici o licenta UMTS, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si-a facut publica intentia in acest sens.Totodata, un numar de 76 de persoane au fost autorizate pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice prin intermediul retelelor publice mobile.
Piata romaneasca de telefonie mobila este caracterizata de o concurenta puternica intre 4 operatori de telefonie mobila : Connex, Orange, Zapp si Cosmorom. Operatorii GSM in banda de frecvente de 900 MHz domina detasat piata de telefonie mobila din Romania.
Aria de acoperire a retelelor S.C. Mobifon S.A. si, respectiv, S.C. Orange Romania S.A. - depaseste 70% din teritoriu si 90% din populatie.Totusi, datorita conditiilor economice generale, penetrarea telefoniei mobile este cea mai scazuta in randul tarilor candidate (24% la sfarsitul lui 2002), potentialul de dezvoltare ramanand extrem de ridicat. La sfarsitul lui 2002, numarul utilizatorilor de telefonie mobila l-a depasit pe cel al utilizatorilor de telefonie fixa.
Mobifon 
(CONNEX)- Orange Romania
(ORANGE)- Cosmorom- Telemobil 
(ZAPP)
Acoperire [teritoriu]- 71.9%- 77%- 35%- 60%
Acoperire [populatie]- 90.1%- 96%- 57%- 60%
Tabelul 2. Aria de acoperire a retelelor publice mobile (2003)
Sursa: MCTI
Numarul de utilizatori 
Figura 4. Evolutia numarului de utilizatori ai serviciilor furnizate prin intermediul retelelor publice mobile
Sursa: ANRC
La data de 30 iunie 2003 furnizorii de servicii de telefonie furnizate prin intermediul retelelor publice mobile raportau urmatoarele date privind numarul utilizatorilor:
Mobifon (CONNEX)- 2.746.000
Orange Romania (ORANGE)- 2.589.557
Cosmorom- 83.724
Telemobil (ZAPP)- 142.000
TOTAL utilizatori telefonie mobila- 5.561.281
Tabel 5. Numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie furnizate prin intermediul retelelor publice mobile la 30 iunie 2003
Sursa: ANRC
La sfarsitul anului 2003, numarul total de utilizatori de telefonie mobila era de 7.039.898, din care 4.326.736 utilizatori pre-paid si 2.713.162 abonati. In cel de-al doilea semestru al anului 2003, cresterea numarului total de utilizatori de telefonie mobila a fost de 26%.
Cresterea numarului de utilizatori de telefonie mobila va duce anul acesta la o depasire a numarului de abonati la telefonia fixa. Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania va depasi 22% la sfarsitul acestui an, adica 5.000 de utilizatori. Gradul relativ mare de penetrare indica o piata romaneasca in prag de maturitate si sunt de asteptat cresteri mai lente ale bazelor de clienti si incasari medii pe utilizator (ARPU) in scadere.Piata este dominata de servicii vocale si de utilizatorii de servicii preplatite.
Infrastructura de comunicatii mobile este intr-o continua dezvoltare, majoritatea operatorilor oferind deja servicii de transmisii de date si acces la Internet prin intermediul telefonului mobil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Serviciilor de Telefonie Mobila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!