Partidul Național Român

Extras din referat Cum descarc?

Alianta Democratilor si Liberalilor pentru Europa este o alianta intre doua partide politice europene: Partidul European al Liberalilor, Democratilor si Reformatorilor (ELDR) si Partidul Democrat European (PDE). Este al treilea grup politic din Parlamentul European ca pondere, cu 101 membri din 22 de tari ale UE. Grupul ALDE promoveaza o abordare progresista a politicii Uniunii Europene, din perspectiva spiritului liber, care combina libertatea individuala si o cultura economica dinamica cu solidaritatea economica si sociala, preocuparea pentru viitorul mediului inconjurator si respectul si toleranta pentru diversitatea culturala, religioasa si lingvistica.
Culori Galben si albastru 
Partidul National Liberal este unul din principalele partide politice din Romania, cu rol insemnat in modernizarea tarii.
Presedinti:
- Radu Campeanu: 15 ian. 1990 - 28 feb. 1993;
- Mircea Ionescu-Quintus: 28 feb. 1993- 18 feb. 2001;
- Valeriu Stoica: 18 feb. 2001- 24 aug. 2002;
- Theodor Stolojan: 24 aug. 2002 - 2 oct. 2004;
- Calin Popescu-Tariceanu: presedinte interimar 2 oct. 2004- 5 feb. 2005, presedinte 5 feb. 2005- 21 mar. 2009;
- Crin Antonescu: 21 mar. 2009- 
Infiintare
Partidul Liberal din Principatele Romane Unite a aparut ca formatiune politica in 1864, condus fiind de Dumitru si Ion C. Bratianu, C.A. Rosetti si fratii Golescu, participanti activi la Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca.
Curentul care a dus la aparitia acestui partid pe scena politica romaneasca a fost liberalismul secolului al XIX-lea. In Europa occidentala liberalismul s-a dezvoltat concomitent cu ascensiunea oraselor si a burgheziei, cu lupta acesteia, inclusiv a profesiunilor liberale, impotriva privilegiilor nobiliare si a restrictiilor din calea comertului si industriei.
PNL a luat fiinta la 24 mai 1875 , sub conducerea lui Ion C. Bratianu, fiind exponentul claselor de mijloc si al cercurilor largi ale burgheziei. Familia Bratianu a asigurat conducerea partidului in cea mai mare parte a existentei sale( I.C Bratianu impreuna cu C.A Rosetti, 1875-1883; on C. Bratianu, 1883-1891; Dumitru C. Bratianu, 1909-1927; Vintila I.C Bratianu, 1927-1930; Ion G. Duca, 1930-1933; Constantin I.C. Bratianu, 1934-1947)
In titulatura partidului se ingemanau doua concepte, national si liberal, care expuneau insusi sensul dezvoltarii societatii si statului roman. Termenul "national" semnifica continuarea procesului de recuperare identitara nu numai sub raportul intregirii statului in atributele suveranitatii si independentei depline, ci si sub acela al dezvoltarii economice, culturale, intelectuale si educationale. Cuvantul "liberal" exprima natura regimului social - economic si politic institutional bazat pe proprietate si libertate, prin cautarea permanenta a unui echilibru intre diferitele clase ale societatii. Denumirea partidului reprezinta deci o chintesenta istorica a doua curente de gandire politica romaneasca din care s-a intrupat statul roman modern, ele contopindu-se si regasindu-se in ideologia si practica unui partid care, dupa 1866, a devenit vehiculul politic al procesului de modernizare a Romaniei.
Liberalii au avut relativ o perioada lunga de conducere intre 1867 si 1937, cu mici intreruperi, cand actul guvernarii l-a exercitat Partidul National Taranesc. 
Perioada interbelica
Liberalii au continuat sa joace un important rol politic, reprezentand in practica cel mai puternic partid politic al perioadei interbelice.
Perioada 1922-1926 a fost probabil epoca celor mai mari succese liberale, guvernul lui Ion I. C. Bratianu rezolvand cu pricepere problemele dificile ale organizarii noului stat intregit, ale unificarii celor 4 regiuni, atat din punct de vedere administrativ cat si cel legislativ; au fost de asemenea anii refacerii economice si ai aplicarii reformelor; s-a adoptat o noua constitutie.


Fisiere in arhiva (2):

  • Partidul National Roman
    • New Microsoft PowerPoint Presentation.ppt
    • Partidul National Liberal.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!