Paradigmele Comunicarii

Extras din referat Cum descarc?

In articolul ,,Theories of Nonverbal Behaviour: A Critical Review of Proxemics Reserch" Dair L. Gillespie si Ann Leffler (1983, 121) descriu cele patru paradigme ale comportamentului uman, drept edificatoare pentru comunicarea nonverbala. Cele patru paradigme sunt:, paradigma etologica/sociobiologica, paradigma sociala/enculturatiei, paradigma starilor interne si paradigma resurselor contextuale/situationale. Paradigma etologica revendica determinarea genetica a comportamentelor. Modelul enculturatiei elaborat de Eduard Hall prevede caracterul arbitrar al determinariii comportamentului intiparit in toti membrii societatii prin socializare. Paradigma starilor interne releva faptul ca, fie inascute sau dobandite, comportamentele nonverbale oscileaza de la un individ la altul, in functie de insusirile lor predominante sau de starea psihica. Modelul resurselor situationale are in centru caracterul dobandit al comportamentului nonverbal, dar care variaza de la o cultura la alta, in functe de starile interne, de statusul celor implicati si de constrangerile situatiei. Astfel, accesul diferentiat la resurse produce comportamente nonvebale diferite, in timp ce accesul egal produce comportamentul nonverbal simetric.
Preocupat de cercetarea spatiului social ca bio-comportare, Eduard Hall a investigat existenta unor coduri nescrise, in interiorul unor culturi, dar respectate de catre toti. Potrivit lui Hall proxemica investigheaza modul in care individul structureaza inconstient spatiul, distantele interpersonale in tranzactiile cotidiene.
Modelul etologic, bazat pe teoria lui Darwin, conchide ca toate aspectele comportamentului uman provin din aranjamente genetice. Accentul este pus pe mecanismele inascute si pe uniformitatea genetica. Paradigma etologica este focusata pe comportamentul spatial. Exita doua mari traditii in studiile etologice. Prima sublinieaza faptul ca invaziile teritoriale sunt un indicator al propietatii spatiale, iar cea de-a doua evidentiaza covariatia rangului si proprietatatii spatiale. Scopul primului postulat este de a arata ca indivizii expun sfera privata sau comportament teritorial. Sfera privata este un domeniu personal protejat care se manifesta prin retragere de bunavoie a unei persoane din fata alteia. Acest coportamennt este influentat si dobandit in functe de pattern-urile culturale. Comportamentul teritorial este manifestat in situatii de invazie a spatiului personal. ,,Teritoriul" personal este un fel de prelungire a propriului eu, dar exista si teritorii ale unui grup. 
Potrivit lui Sommer (1969), spatiul personal, este o zona cu limite invizibile inconjurand corpul unei persoane si in care ceilalti nu ar trebui sa patrunda. Violarea normelor spatiului personal poate detremina reactii precum shimbari de pozitie, interpunerea unor bariere simbolice, reactii verbale sau fuga. De asemenea, intensitatea reactiei unei persoane la invadarea spatiului personal poate fi afectata, de exemplu, de sentimentele teritorialitatii, de relatia dominatie-supunere dintre invadator si persoana tinta, si de atribuirea intentiilor sexuale ale invadatorului.
Circumstantele unei interactiuni reprezinta un factor important in a determina reactia unui individ la invadarea spatiului sau personal. Un astfel de factor contextual ar putea fi densitatea situatiei in care o intruziunea spatiului persoanal poate aparea. Cand densitatea este redusa cea mai plauzubila cauza a intruziunii apartine intrusului. de aceea persoana al carei spatiu este invadat tinde sa se simta amenintata. Totusi, cand densitatea este mare, (cu sensul de aglomeratie precum in lift) intruziunea poate fii perceputa ca rezutand ori din intentia invadatorului, dar mai ales din densitatea obisnuita a situatiei. De aceea, in conditii de aglomeratie, cineva este mai putin sigur ca intruziunea este intentionata de intrus si ar fi astfel mai putin probabil sa raspunda negativ unei intruziuni.
Investigatiile etologice asupra invaziilor si teritorialitatii au relevant faptul ca oamenii folosesc reguli ale delimitarii spatiale, iar in cazul in care acestea nu sunt respectate de catre actori genereaza stress. Totusi nu s-a putut demonstra ca determinarea genetica a comportamentelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paradigmele Comunicarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!