Opinia Publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din punct de vedere etimologic ,,opinie" inseamna a gandi, a crede, a formula o parere si este expresia unei convingeri subiective intr-o anumita problema, fata de o anumita situatie. Cuvantul deriva din latinescul "opinari".

In "Enciclopedie de psihologie", opinia publica este definita ca "procesul psihosociologic interactiv de agregare a judecatilor evaluative, atitudinilor si credintelor referitoare la o problema sociala ale unui numar semnificativ de persoane dintr-o comunitate care se exprima verbal deschis".

B. Hennessy defineste opinia publica drept "un complex de preferinte exprimate de un numar semnificativ de persoane cu privire la o problema de importanta generala".

Notiunea de opinie publica poate insemna de altfel o anumita multime, un anumit grup de persoane, semnificativ ca dimensiuni.

,,Opinia publica" reprezinta o masa de oameni definita in functie de diverse criterii (de la cel national, pana la cel profesional).

Opinie publica = parerea publicului, a maselor intr-o anumita chestiune; a face opinie separata = a se deosebi in pareri de cineva (sau de majoritate); a-si exprima o parere contrara parerii majoritatii. [Gen. -iei, var. opiniune s.f. / cf. fr. opinion, lat. opinio].

Avem si cateva pareri despre insemnatatea opiniei publice, dupa cum urmeaza.

Edward L. Bernays defineste opinia publica in lucrarea sa ,,Cristalizarea opiniei publice" astfel: ,,opinia publica este termenul care defineste un grup difuz, nestatornic si schimbator de judecati individuale. Opinia publica este rezultanta opiniilor individuale - cand consensuale, cand conflictuale - ale oamenilor care alcatuiesc societatea sau orice grup social."

Remy Rieffel considera in lucrarea ,,Sociologia mass-media" ca opinia publica este ,,produsul unui auditoriu specific (un public cum este electoratul); ea este, apoi, o opinie impartasita de un numar mare de persoane, o opinie comuna; si, in sfarsit este o opinie adusa la cunostinta tuturor si supusa evaluarii - este facuta publica.".

Iar Blaise Pascal elogia considera opinia publica ca fiind ,,regina lumii". Voltaire, dupa aceasta afirmatie a replicat: ,,Daca opinia este regina lumii, atunci filosofii conduc regina".

John Locke folosea in scrierile sale sintagmele precum ,,opinie a publicului" sau ,,opinie a publicului"

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Opinia Publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
988 cuvinte
Nr caractere:
5 266 caractere
Marime:
16.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
psihologie, atitudine
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!