Opinia Publica

Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere etimologic ,,opinie" inseamna a gandi, a crede, a formula o parere si este expresia unei convingeri subiective intr-o anumita problema, fata de o anumita situatie. Cuvantul deriva din latinescul "opinari".
In "Enciclopedie de psihologie", opinia publica este definita ca "procesul psihosociologic interactiv de agregare a judecatilor evaluative, atitudinilor si credintelor referitoare la o problema sociala ale unui numar semnificativ de persoane dintr-o comunitate care se exprima verbal deschis". 
B. Hennessy defineste opinia publica drept "un complex de preferinte exprimate de un numar semnificativ de persoane cu privire la o problema de importanta generala".
Notiunea de opinie publica poate insemna de altfel o anumita multime, un anumit grup de persoane, semnificativ ca dimensiuni. 
,,Opinia publica" reprezinta o masa de oameni definita in functie de diverse criterii (de la cel national, pana la cel profesional).
Opinie publica = parerea publicului, a maselor intr-o anumita chestiune; a face opinie separata = a se deosebi in pareri de cineva (sau de majoritate); a-si exprima o parere contrara parerii majoritatii. [Gen. -iei, var. opiniune s.f. / cf. fr. opinion, lat. opinio]. 
Avem si cateva pareri despre insemnatatea opiniei publice, dupa cum urmeaza.
Edward L. Bernays defineste opinia publica in lucrarea sa ,,Cristalizarea opiniei publice" astfel: ,,opinia publica este termenul care defineste un grup difuz, nestatornic si schimbator de judecati individuale. Opinia publica este rezultanta opiniilor individuale - cand consensuale, cand conflictuale - ale oamenilor care alcatuiesc societatea sau orice grup social." 
Remy Rieffel considera in lucrarea ,,Sociologia mass-media" ca opinia publica este ,,produsul unui auditoriu specific (un public cum este electoratul); ea este, apoi, o opinie impartasita de un numar mare de persoane, o opinie comuna; si, in sfarsit este o opinie adusa la cunostinta tuturor si supusa evaluarii - este facuta publica.". 
Iar Blaise Pascal elogia considera opinia publica ca fiind ,,regina lumii". Voltaire, dupa aceasta afirmatie a replicat: ,,Daca opinia este regina lumii, atunci filosofii conduc regina".
John Locke folosea in scrierile sale sintagmele precum ,,opinie a publicului" sau ,,opinie a publicului"


Fisiere in arhiva (1):

  • Opinia Publica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!