Omul - fiinta sociala

Extras din referat Cum descarc?

Cu totii cunoastem legende, mituri in care oamenii au fost crescuti de animalesau in singuratate, acestea sunt doar legende, mituri ale diverselor societati. Cercetarile au demonstrat ca omul nu devine om decat impreuna cu ceilalti oameni. Ca urmare principala caracteristica a omului e aceea de a fi fiinta sociala, el nu poate deveni om, nu poate sa-si realizeze obiectivele decat prin ceilalti. Pe langa faptul ca este fiinta sociala mai e si o fiinta sociabila, adica are capacitatea de a trai si a se organiza in grupuri sociale, neexistand efectiv un om care sa nu faca parte dintr-un grup social. In consecinta acestea sunt grupuri sociale.
1. Statusul social: fiecare dintre noi ocupam un loc in aceasta viata, unii sunt studenti, altii profesori, altii portari etc. altfel spus pozitia, locul pe care il ocupam la un moment dat intr-o societate e statusul. E extrem de important statusul unui individ deoarece in functie de el se comporta si actioneaza ceilalti. Realitatea e ca fiecare dintre noi avem simultan nu un singur status, ci mai multe, adica un set de statusuri. Problema care se pune e dupa care dintre ele suntem apreciati, care dintre ele e cel mai important. Raspunsul depinde de societate. Cel mai important e master statusul - statusul ocupational. Statusurile din experianta noastra nu sunt amorfe, nu reprezinta un agregat de statusuri, din potriva ele se ierarhizeaza. Cei care ocupa aceste statusuri autotmat intra intr-o ierarhie sociala. Cei cu statusuri superioare au o mare influenta politica, au o parte de venit mai mare si au capacitatea de a influenta pe altii, cei cu statusuri inferioare deseori se afla intr-o situatie de subordonare fata de ceilalti:
o Statusuri atribuite: fie nu depinde de vointa noastra, fie intr-o mica masura de vointa noastra. 
o Statusuri dobandite sau castigate: sunt invers, depind in buna masura de vointa si actiunea noastra. Sunt extrem de importante pentru ca de ele depinde modul in care ne traim viata si nivelul respectiv. 
Daca privim societatile din perspectiva acestor doua statusuri ne dam seama ca se acorda mai multa importanta statuselor dobandite. A realiza, a dobandi statusuri inseamna a trece de la un nivel la altul mai superior(a face cariera).
Societatea Americana e din aceasta perspectiva cea mai dinamica, cea mai dispusa la evolutie sociala si schimbare, pentru ca sunt importante statusurile dobandite. Nivelul de status pe care il ocupi iti da rangul social pe care il ai, iar in plan psihic el genereaza prestigiul social. 
2. Rolurile sociale: sunt reversul aceleiasi monede, am putea sa spunem ca rolul social e statusul in actiune. Conceptul de rol este din dramaturgie si ne arata felul in care "iti joci" statusul. Acest comportament se structureaza in ceea ce noi numim asteptarile rolului(preexisrente). Indeplinirea acestor asteptari e realizarea rolului. Nu exista in totdeauna o realizare a asteptarilor. Exista grade diferite de indeplinire a asteptarilor in societate. Daca avem un set de statusuri, avem si un set de roluri in societate. Modul in care joci aceste roluri si alegerea unuia sau altuia depinde de situatie:
o Probleme legate de roluri
1. Tensiune a rolurilor: defineste o situatie, in care intre diverse ale aceluiasi rol exista o tensiune
2. Conflictul rolurilor: e situatia in care intre asteptarile a doua roluri diferite apare un conflict(un ofiter de politie care trebuie sa-si aresteze propriul fiu). Teoretic acest conflict al rolurilor ar duce la blocarea actiunii umane. In realitate nu se intampla asa, pentru ca prin diverse mijloace rezolvam aceste conflicte.
Conteaza nu numai sa iti joci rolul si sa iti indeplinesti rolul conteaza si stilul in care o faci.
Oamenii au statusuri si roluri cu care vin in grupuri sociale:
1. Agregatul social - multimea sociala. Agregatul social este o colectie de indivizi, de oameni, aflati in proximitate fizica.
2. Categoria sociala: reprezinta o colectie de indivizi care au aceleasi statusuri sau cel putin identice. Apare un element de solidaritate intre ei.
3. Grupul social: reprezinta o colectie de oameni care apartin acestuia, stiu ca apartin acestuia intre ei exitand interactiuni complexe si profunde si un obiectiv sau tel comun, impartasit de toti membri acestuia. Majoritatea imensa a oamenilor fac parte din mai multe grupuri. 
Dincolo de imensa diversitate de grupuri ele au cateva caracteristici comune:
1. Dimensiunea grupului: se refera la numarul membrilor acestora, cel mai mic grup este de 2 persoane(diada), apoi triada. Apoi grupuri mici, nu exista o cifra exacta(pana in 50 de persoane). Exista o sociologie care se ocupa de acestea: sociologia micro-grupurilor. Grupurile cu dimensiune medie(sute sau mii de oameni) si grupurile mari(cu yeci de mii sau milioane de oameni). Intr-un anumit sens si societatea este un macro-grup.
2. Durata si extensiunea intereselor: durate se refera la segmentul temporal al existentei acestora. Sunt unele cu existenta scurta(efemere-2 zile), cu durata medie de existenta(ex.: studfenti 3-5 ani), si grupuri cu durata lunga de existenta(partide, sindicate, familia, grupuri de munca). Extensiunea intereselor se refera la paleta intereselor gruplui.


Fisiere in arhiva (1):

  • Omul - fiinta sociala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!