Notiuni Generale privind Stresul Organizational

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Conceptul general de stres
In viata de zi cu zi stresul este de cele mai multe ori inteles ca raspuns la ceva neplacut, organismul trebuind sa raspunda uneori la numeroase cereri asupra carora are prea putin control. 
Acest raspuns depinde insa de modul cum este perceputa situatia: pentru o persoana o situatie poate fi stresanta, iar pentru alta ar putea sa fie acceptabila/suportabila. De asemenea, termenul este folosit si pentru desemnarea emotiilor generate de probleme exterioare: teama, iritare sau frustrare. 
Stresul este definit de Patrik Legeron drept reactia formidabila a organismului de a se adapta la amenintarile si constrangerile din mediul inconjurator, adaptarea constituind conditia fundamentala a supravietuirii in natura si societate . Atat in cazul omului, cat si al animalului reactiile de adaptare sunt in mare lor majoritate invatate, dar se pot si dobandi pe parcursul vietii.
Definirea stresului in mod cuprinzator este ingreunata de faptul ca aceasta notiune cunoaste numeroase acceptiuni. J. B. Stora a mentionat cateva dintre aceste acceptiuni :
o Stresul, in sensul sau activ, este o forta care produce o tensiune: este vorba de un stimul extern, fie fizic (zgomot, caldura, frig), fie psihologic (necaz, tristete).
o Stresul este inteles ca rezultatul actiunii exercitate de un stresor, agent fizic si/sau psihologic si/sau social asupra sanatatii unei persoane (consecintele biologice, mentale si psihice ale actiunii acestui agent asupra sanatatii persoanei).
o Stresul este concomitent agentul stresor si rezultatul acestei actiuni, in diversele sale dimensiuni particulare, aceasta semnificatie este retinuta in numeroase lucrari aparute dupa Hans Selye.
o Stresul nu mai este luat in considerare ca reprezentand consecintele somatice, ci ca aparare a functionarii psihicului fata de stimularile senzoriale si motrice.
Pornind de la aceste idei se poate considera ca termenul "stres" are in general doua acceptiuni :
a) situatie, stimul ce pune organismul intr-o stare de tensiune;
b) insasi starea de tensiune deosebita a organismului prin care acesta isi mobilizeaza toate resursele sale de aparare pentru a face fata unei agresiuni fizice sau psihice.
Unul dintre cele mai cuprinzatoare modele de definire a stresului este "Modelul biopsihosocial al stresului" .Conform acestui model stresul implica urmatoarele trei componente: componenta externa, componenta interna si interactiunea dintre cele doua. 
Componenta externa implica evenimente externe care preced recunoasterea stresului si care pot duce la aparitia raspunsului la stres. "Reactia la stres este provocata de o larga varietate de stimuli psihosociali care sunt fie amenintari psihologice, fie emotionale si care perturba homeostaza organismului" . Majoritatea agentilor stresori comuni se impart in patru mari categorii: personali, socio-familiali, legati de munca si legati de mediu.
Componenta interna a stresului implica un set de reactii neurologice si fiziologice la stres definite de Hans Selye ca sindromul general de adaptare (SGA). Acesta este caracterizat prin trei stadii reprezentate in fig.1.1.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale privind Stresul Organizational.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!