Nina Cassian - Comentariu Monografic

Extras din referat Cum descarc?

Pornind de la definitia clasica a monografiei -care presupune un studiu amplu si multilateral asupra unui subiect, incercam in paginile care urmeaza sa creionam radacinile si semnificatiile vietii si operei Ninei Cassian. Conceptul traditional de monografie (viata si opera) a unui autor include, de asemenea legarea acestuia de un moment literar, de o epoca pe care scriitorul o ocupa si o defineste, situand epoca respectiva in angrenajul estetic, ideatic si ideologic al istoriei literaturii nationale. Monografia este, astfel, o caramida in zidul constructiei culturale si identitare a natiunii, canonizand un autor si redactand un capitol din istoria literaturii.Este ceea ce ne propunem, succinct, sa realizam legat de numele Ninei Cassian, detasand-o din continuum-ul istoric si incercand sa construim o semnificatie de ansamblu a acestuia.
Poeta, eseista si traducatoare - Renee Annie Cassian provine dintr-o familie de origine evreiasca si urmeaza Scoala primara si primele clase liceale la Brasov iar bacalaureatul la Bucuresti;tot aici studiaza muzica, picture si filologie, fara a absolve insa.
Sub diferite pseudonime (Maria Veniamin, Ana Varga, Nic, Hortensia) debuteaza cu traduceri din Georges Rodenbach si Christian Mor-genstern, in Ecoul , in 1944" si definea o preocupare mai veche in mod evident precoce, in ziarul "Tineretului progresist", "Tineretea" (1945), publica poeme combativa cu structura moderna: "N-am stiut sa vorbim despre mare far' de legea lumii/ decit ghemuiti in culcusuri de frica/ ascunti dupa dimburile intentionate ale desertului." , si editorial, cu volumul de expresie avangardista La scara 1/1 din 1947, volum prin care se impune ca poeta cu o febra lucida, spunand adevaruri simple, cum s-a mai afirmat, in expresie aproape matematica. Ne sugereza o echivalenta: aceea a unui real- produs al "fanteziei creatoare" care se constituie ca realitate lirica. O seductie a imaginarului, o geografie fantasta, dand elementelor de cultura un aer gratuit, alcatuind mozaicuri sonore de cuvinte, urmarind socul uneori de ex. "Spuneti-mi cand, spuneti-mi cand/ o sa ne scoatem ochii din pantofi?". E vorba de o halucinatie intentionata mai mult decat se lasa ispitita, poeta ispiteste ea insasi suprarealismul, pentru a-i smulge singurul lucru pe care acesta putea sa i-l dea: libertatea interioara a asociatiei ce naste metafora. Prezenta versului regulat si a rimei, adesea bogata, ne arata clar ca poeta s-a angajat intr-un joc in care nu vrea sa piarda. La scara 1/1 a fost, desigur, mai mult decat un simplu debut, chiar daca poeta n-a mai revenit la tonul si taramul care au fascinat-o atunci. Volum suprarealist, insa, doar la nivel imagistic si spectacular , caci halucinatiile sunt intentionate , expresia lucida ,elaborata riguros ,calculate, iar laconismul este un mod al subtilitatii;versurile din aces volum sunt cu masura si sobre, fara colorit sonor,fara pitoresc,fara stridente, fara confidenta ;de asemenea , lipseste gustul pentru tenebrous si dezechilibru, fara metafizic si abisal,fara anxietati traumatizante. Domina fantezia - imperiul vrajii, umorul senin si tandru, ilogismul unui joc plin de savoare pe care si-l va mai putea permite doar in versurile pentru copii- adevarate capodopere. In acest volum modernismul transpare din asonantele, metaforele si comparatiile neasteptate, paradoxuri. Fascinatia pe care o degaja modernismul metaforei Ninei Cassian permite schimbarea accentelor,o mutatie , altfel de punere in lumina a viziunii discursului poetic, ne releva viata sa la lumina: "Toate sunt traite, n-am inventat nimic. Totul ma inspira - scrumiera asta, paharul cu apa lasati toate ale vietii sa vina la mine", a spus scriitoarea intr-un interviu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nina Cassian - Comentariu Monografic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Cioculescu, Serban, Tudor Vianu, Vladimir Streinu, Istoria literaturii romane moderne, Bucuresti, Editura Eminescu, 1985
Lovinescu, Eugen, Istoria literaturii romane contemporane, vol.I-III, Bucuresti, Editura Minerva, 1981 
Manolescu, Nicolae, Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura, Pitesti, Editura Paralela 45, 2008 
Micu, Dumitru, Scurta istorie a literaturii romane, vol.III Perioada contemporana. Proza, Bucuresti, Editura Iriana, 1996
Negrici, Eugen, Literatura romana sub comunism, vol.I-II, Bucuresti, Editura Fundatiei PRO, 2002-2003 
Popa, Marian, Istoria literaturii romane de azi pe maine, vol.I-II, Bucuresti Fundatia Luceafarul, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!