Modalități de evitare și control ale stresului la locul de muncă

Extras din referat Cum descarc?

Stresul poate fi definit si interpretat in diverse moduri. Poate fi considerat ca fiind o presiune a mediului inconjurator, ori ca fiind o tensiune inauntrul unei persoane, sau poate fi considerat ca o interctiune intre situatie si individ. Stresul este aceea stare psihologica si fizica ce rezulta din insuficienta resurselor individului de a coopera cu necesitatile si presiunile unei situatii.
Cele mai comune surse ale stresului sunt: salariul mic, supra-aglomerarea sarcinilor de serviciu, putine oportunitati de avansare, cultura organizationasa dura, lipsa sustinerii din partea managementului, termene limita stranse, conflicte cu alti colegi, cerinte neclare legate de performanta la job. Dr. Karl Albrecht a defniti in cartea sa "Stress and the Manager", 4 tipuri de stres, mai exact a compactat stresul in 4 cauze mari: Timpul, Anticipatie, Situatie si Interctiune. Efectele stresului la serviciu pot varia in functie de individ si cauze, dar rezultatul prezinta acelasi impact nefavorabil la fiecare dintre noi. Unele dintre cele mai comune rezultate intalnite ilustreaza performanta slaba, iritabilitate si epuizare, dificultate la concentrare, gandire logica si luarea deciziilor, incapacitatea de relaxare alaturi de stare depresiva si anxioasa. Daca ar fi sa despartim stresul in mai multe tipuri, in functie de cat dureaza starea, vom obtine urmatoarele categorii: Stres fizic: Stres emotional: Stresul traumatic Stresul cronic si cel acut: Unul dintre cele mai comune tipuri de stres este cel fizic, care se refera exact la epuizarea corpului.
Stresul emotional apare in urma unor evenimente marcante in viata unui om. Desi majoritatea acestor evenimente se intampla in viata personala, efectele se vor simti si la locul de munca. Acest tip de stres va face ca angajatul sa se simta iritat, nervos, anxios si de multe ori se manifesta similar cu depresia. Similar cu stresul emotional, traumele se intampla cel mai des in viata personala. Insa si in timpul orelor de lucru se pot intampla tragedii - accidente la locul de munca, accidente de masina ori altele. Stresul cronic deja apare in viata unui individ pentru perioade lungi de timp, zilnic. Cel acut apare pentru perioade scurte de timp sau doar din cauza anumitor factori. Stresul cauzat de timp Stresul cauzat de anticipare Stresul cauzat de situatie Stresul cauzat de interactiune Timpul este cel care cauzeaza cel mai des stresul. Nu se intalneste doar in cadrul locului de munca, ci este prezent in fiecare aspect din viata noastra. Legat de serviciu, stresul provocat de timp este prezent din cauza diverselor termene limita.
Cand stii ca va urma un eveniment sau o anumita situatie, poti deveni stresat. Faptul ca nu ai toate detaliile despre cum va decurge activitatea, iti va crea o stare de nesiguranta si de agitatie.
Situatiile care apar pe nepregatite iti pot crea acel sentiment de neputinta, de lipsa de suport.
Persoanele cu personalitate dominanta sunt cele care pot provoca stres, unei persoane care nu se simte confortabil atunci cand trebuie sa interactioneze cu cineva. Acest tip de stres poate aparea si in cazul persoanelor care interactioneaza des cu oamenii, precum doctori, consultanti, persoane de vanzari, intrucat trebuie sa fie mereu pregatiti pentru interactiunea cu indivizi care prezinta personalitati diferite.
Combaterea acestei situatii tine de evitare si control. Pentru a putea controla ceea este deja instalat, intai trebuie descoperit si afirmat. Printre simptomele minore ce pot fi recunoscute se numera: anxietatea, iritabilitatea, stari depresive, concentrare slaba, tensiuni musculare si dureri de cap, retragere sociala, alcool sau substante toxice, randament si rabdare minime. Luand aceste aspecte in considerare, putem incepe a constientiza cauza si respectiv a diminua si implicit a rezolva problema prin diverse aplicabilitati:


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de evitare si control ale stresului la locul de munca.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.spitalpneumobaiamare.ro/images/pdf/2017/educatie/stresul.pdf
https://www.medihelp.ro/blog/sanatate/stresul-la-locul-de-munca-cauze-efecte-si-solutii/
https://www.brandoffice.ro/blog/post/totul-despre-stresul-la-locul-de-munca/ (ultima accesare: 23.05.2020)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!