Metodologia Cercetarii Stiintifice a Comunicarii de Masa

Extras din referat Cum descarc?

o Stiinta care studiaza metodele si procedeele utilizate in stiinta
o Stiinta care studiaza principiile de organizare a cunoasterii prin prisma acceptarii sau respingerii lor
Or metodologia reprezinta principii si reguli privind dezvoltarea si utilizarea unui sistem de metode, tehnici si procedee aplicate pentru a descoperi relatile generale si legile fenomenelor sociale.
2. Elementele de baza ale metodologiei sunt:
o Tezele filosofice
o Principii normative care rezulta din teze
o Strategii de cercetare care intrunesc aceste principii
o Criterii de testare sau verificare a rezultatelor obtinute
3. Metodologia este foarte strans corelata cu logica, or este o parte a logicii care studiaza metodele din diferite domenii de cunoastere . Studiul nu consta in inventarea unor metode noi, ci in descrierea metodelor existente si practicate de catre cercetatori.
4. Unii savanti situeaza metodologia printre discipline cu functii normative sau de dirijare, de dictare.
5. Cu referinta la raportul dintre metodologie si metoda mentionam, ca daca metoda este tactica cercetarii (de importanta locala), atunci metodologia este strategia cercetarii (de importanta generala). 
6. Teoria nu este doar rezultatul folosirii eficiente a metodelor de cercetare, ci ea este totodata si o modalitate de deschidere spre efectuarea unor noi cercetari. In toate teoriile stiintifice, conceptele si principiile lor largesc cunoasterea stiintifica. Teoria stiintifica nu se limiteaza doar la sistematizarea cunostintelor stiintifice dar si le dezvolta.
7. Corelatiile dintre metodele de cercetare ale stiintei si ale filosofiei. Separarea dintre aceste metode incepe in anii 30 ai sec XIX, cand positivistii intreprind incercarea de a separa stiintele de filosofie, inclusiv si metodele acestora. La moment intre filosofie si stiinte exista o colaborare benefica.
8. nu exista o singura metoda impartasita de toate stiintele, ci exista multe si variate metode, proceduri, tehnici pentru diverse domenii ale stiinetei.
Principiile metodologice
1. principiul incomensurabilitatii teoriilor stiintifice
o nu exista posibilitati de a compara diferite teorii stiintifice, deoarece ele au diferit obiect de studiu si explica diferite date, observatii si experimentale
o lipsa posibilitatii de comparare se datoreaza si faptului ca nu exista standarde in baza caror aceste teorii sa poata fi evaluate.
o Ideia de baza este ca diverse teorii privesc situatiile din diferite pozitii in mod diferit din considerentul ca paradigmele de cercetare sunt diferite si savantii care fac teoriile de fapt traiesc in lumi diferite.
2. Principiul corespondentei in dezvoltarea stiintei (Karl Popper)
o Toate teoriile anterioare pot fi inglobate total sau partial in teoria noua care le-a luat locul 
o Raportul dintre teoria veche si cea noua este prezentat ca o unitate a continuitatii si discontinuitatii.
3. principiul simplitatii in cunoasterea stiintifica
o principiul de baza este alegerea celei mai simple teorii explicative dintre toate teoriile existente despre fenomenele date.
4. principiul complementaritatii
Toate teoriile sunt complementare in cercetarea si explicarea adevarului stiintific.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Cercetarii Stiintifice a Comunicarii de Masa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!