Managementul Situatiilor de Criza Informationala

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS: 2 
CAP. 1 : ASPECTE TEORETICE PRIVIND PROBLEMATICA SECURITATII SI APARARII NATIONALE IN ERA INFORMATIONALA. DELIMITARI CONCEPTUALE 3 
CAP. 2 : MANAGEMENTUL INFORMATIILOR CLASIFICATE SI PROTEJAREA ACESTORA. PROIECTAREA, ELABORAREA SI PERFECTIONAREA POLITICILOR SI STRATEGIEI ADOPTATE IN DOMENIUL PROTECTIEI INFORMATIILOR 9 
BIBLIOGRAFIE: 14


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 :
ASPECTE TEORETICE PRIVIND PROBLEMATICA SECURITATII SI APARARII NATIONALE IN ERA INFORMATIONALA. DELIMITARI CONCEPTUALE.
Definirea termenilor : TERORISM si GLOBALIZARE
Informatia reprezinta fundamentul cunoasterii, iar aceasta, la randul ei, inseamna putere. ,,Nici un geniu al trecutului - nici Sun Tzu, nici Machiavelli si nici Bacon insusi - nu si ar fi putut imagina cel mai puternic powershift, cel din zilele noastre, uluitoarea proportie in care atat forta, cat si bogatia au ajuns, in prezent, sa depinda de cunoastere" Dar cunoasterea are ca fundament ,,stiinta", fapt ce ne indeamna sa apelam la formula lui Bacon: ,,stiinta inseamna putere".
Dealungul timpului au existat numeroase eforturi pentru intelegerea termenului de terorism. Insa pana in present nu exista o definitie clara, concise, care sa cuprinda toate aspectele cu privire la actiunea de ,,terorism" Astfel au fost formulate cateva zeci, chiar sute de definitii care au incercat sa cuprinda intreaga problematica legata de acest fenomen. 
O definitie data terorismului in anul 1937 de catre Liga Natiunilor : ,, Toate actele criminale indreptate catre un stat sau facute ori planificate pentru a creea o stare de teroare in mintea anumitar personae sau a publicului larg."
Guvernul Statelor Unite ale Americii defineste terorismul ca fiind: ,, Terorismul semnifica amenintarea cu violenta sau folosirea acesteia in scopuri politice de catre indivizi sau grupuri cu intentia de a bloca sau consterna un grup tinta mai larg decat victimele imediate". 
Astfel spus terorismul nu are o definitie unanim acceptata. Dificultatea definirii provine atat din complexitatea sa cat si dintr o larga divergenta de pozitii ale persoanelor, organizatiilor sau statelor implicate in lupta antiterorista. 
Cea mai simpla definitie este cea de "scop si metoda":
,,Terorismul este o tactica de lupta neconventionala folosita pentru atingerea unor obiective politice. El se bazeaza pe acte de violenta spectaculara actionate asupra unor populatii neimplicate in mod direct in conflict dar cu potential de presiune asupra conducerii (stat , organizatii, categorii sociale sau, impotriva unui grup de persoane civile) in sensul scontat de teroristi producerea unui efect psihologic generalizat de panica si intimidare, augmentat de folosirea manipulativa a mediei, cu scopul atingerii unui obiectiv greu de realizat prin mijloace democratice sau conventionale." 
Un rol important in dezvoltarii societatii il are fenomenul de globalizare. Acesta poate fi considerat motorul dezvoltarii sociale, economice si politice, la scara mondiala. Insa la fel ca orice fenomen, globalizarea are si efecte negative. Un aspect deosebit de important ce trebuie controlat in dezvoltarea rapida a societatii este acela de a stapanii si fenomenul de terorism, care datorita globalizarii poate atinge cote alarmante. 
Nu exista o definitie a globalizarii insa forma universal acceptata si, probabil, nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.
Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala, care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea, aproape exclusiva, la efectele comertului si, in particular, la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.
Haosul cu care ne confruntam astazi deriva din faptul ca, pornind de la dezvoltarea tehnologica si economica (care nu ar fi fost posibile fara sustinerea dezvoltarii intelectualilor europeni, in special), un numar important al activitatilor umanitatii se situeaza pe o scala si un orizont atat de mari, incat au depasit granitele nationale, in limitele carora statele suverane isi exercita dreptul la guvernare. Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe decat lasa sa se inteleaga. Pe masura ce domeniul activitstilor umane se extinde dincolo de reglementarile statului natiune, legalitatea si regulile au devenit prea stramte.
Noii jucatori au trebuit sa faca fata provocarii iscate de guvernarea de tip monopol; au aparut corporatiile multinationale, pietele financiare globale, organizatiile non guvernamentale, dar si organizatii criminale si retelele teroriste internationale.
Activitatea acestor noi jucatori nu este acoperita de legile internationale, care se bazeaza pe intelegeri formale intre statele natiune, pentru ca acestea nu au fost capabile pana acum sa gaseasca un teren comun pentru intelegeri care vizeaza problema globalizarii.
Intre 1910 si 1950 o serie de schimbari economice si politice au redus dramatic volumul si importanta fluxurilor comerciale internationale. Dar, incepand cu Primul Razboi Mondial si continuand cu cel de al Doilea Razboi Mondial, cand au fost create FMI si GATT, trendurile s au inversat. In mediul de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, stimulat de catre institutii economice internationale si programe de reconstructie si dezvoltare, comertul international a crescut brusc. Incepand cu anii '70 efectele acestui tip de comert deveneau mult mai vizibile atat in privinta beneficiilor, cat si ca efecte distrugatoare.
Chiar daca aceste trei aspecte sunt intretasute, este util sa distingem efectele globalizarii in fiecare din mediile economice, politice si culturale. Alt aspect cheie al globalizarii este schimbarea in tehnologie si inovatie, in special in sectoarele transporturilor si telecomunicatiilor, despre care se crede ca au ajutat la crearea saltului global primordial. Mondializarea este o miscare mondiala care nu include liberalizarea. Mondializarea este mai mult declararea unui teritoriu specific - un oras, un municipiu, un stat, de exemplu - ca teritoriu international, mondial, cu responsabilitati si drepturi la scara internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Situatiilor de Criza Informationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!