Limbajul vorbirii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In primul capitol "Metalimbajul sau cum sa citim printre randuri" - ne este dezvaluit un limbaj care codifica altfel ideile decat limbajul natural. Cu alte cuvinte este un limbaj ascuns in interiorul limbajului.Cuvintele si expresiile care pot releva adevaratele atitudini ale unei persoane. Daca am da la o parte tot metalimbajul din conversatiile zilnice, ar ramane un dialog neinsemnat, scurt si la obiect. Metalimbajul ne permite sa MANIPULAM. Exemple:interesant inseamna urat, folosirea optima a spatiului - foarte mic, ocazie unica- avem probleme cu vanzarea. Dialogul intre doi necunoscuti incepe cu un schimb ritual de expresii, intrebari, clisee si afirmatii care le permit sa castige timpul necesar pentru a-si da seama daca pot dezvolta o relatie. Metalimbajul este prezent pretutindeni, jucand un rol important in dezvoltarea unei relatii, el este, ca si body-language-ul, o unealta ce poate fi folosita pentru a afla adevarata atitudine a unei persoane. Ideea e ca ceea ce spunem nu reprezinta intotdeauna gandul nostru real. Metalimbajul manipulativ da la iveala intentia celuilalt de a ne impinge intr-o situatie dorita de el, sau de a obtine ceea ce vrea. Expresiile: "Nu credeti ca", "Nu vi se pare ca" cer drept raspuns de la ascultator un "da" ti-i permit vorbitorului sa manipuleze.

Al doilea capitol "Cum se pot pune intrebari care sa incurajeze conversatia" ne descrie cele doua tipuri de intrebari:intrebari inchise si deschise.Intrebarile inchise amintesc de de intrebarile cu raspuns Da/Nu. Desi au un anumit rol, acestea duc la o conversatie plicticoasa si sunt urmate de taceri stanjenitoare. Daca vrem sa mentinem o conversatie vie si sa o facem mai interesanta, dupa o intrebare inchisa e bine sa urmeze una deschisa.Intrebarile deschise indica faptul ca suntem atat de interesati de ceea ce au de spus partenerii de conversatie, incat vrem sa aflam mai mult. Exmple:intrebari inchise "Cine?", "Cand?", "Unde?", intrebari deschise "Cum?", "De ce?", "In ce fel?". Intrebarile prea deschise cer un efort atat de mare, incat cei mai multi renunta in a face acest efort ("Ce-ai mai facut in ultima vreme?"). Intrebarile care sugereaza raspunsul sunt cele mai inchise intrebari, intrucat invita la a fi de acord cu opinia celuilalt.("Doar nu crezi ca au dreptate, nu?").

In al treilea capitol "Cum se poate incepe o conversatie" se vorbeste despre cum majoritatea oamenilor sunt bucurosi sa aiba prilejul de a-si face cunostinte noi.Cei care isi arata interesul o fac printr-un zambet, vor adopta o pozitie deschisa a trupului, cu bratele si picioarele neincrucisate, sau cu picioarele incrucisate indreptate spre noi. Scopul nostru, la inceput este doar sa trezim interesul celuilalt, iar cel mai bun mijloc este sa incepem cu o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Limbajul vorbirii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 402 cuvinte
Nr caractere:
6 426 caractere
Marime:
13.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
limbaj, semne, vocabular, vorbire
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!