Jurnalul Portughez al Lui Mircea Eliade

Extras din referat Cum descarc?

Epoca de rascruce in existenta marelui savant roman, perioada petrecuta in Portugalia, (10 februarie 1941-septembrie 1945) marcheaza o "cumpana a apelor" in viata si opera sa, cand se incheie etapa romaneasca si incepe cea europeana si universala.
Mi-au retinut atentia atit latura politica zugravita de Eliade in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cit si drama lui personala (cancerul uterin si moartea in chinuri a sotiei sale, Nina Mares, la Lisabona). Mai mult, sensul de criza de identitate intelectuala profunda si prelungita, apoi sensul final al unei renasteri spirituale, care nu era altceva decit o regasire a creativitatii, in exil de data aceasta, pusa sub semnul unei datorii: datoria creatiei culturale, dincolo de politica si impotriva ,,terorii istoriei", resimtita cu forta unui imperativ categoric personal, notand, de altfel, la 15 septembrie 1942: 
"Tragedia vietii mele: pentru ca eu am jucat pe cultura, pe opera de arta, pe creatie - si toate astea sunt zadarnice pe nivel metafizic si sunt absurde in momentul in care traim". 
Astfel, ,,plecarea" Ninei capata, pentru Eliade, spre sfirsitul anului 1944, un ,,sens soteriologic": ,,Nina n-a plecat de linga mine de voia ei, ci Dumnezeu mi-a luat-o pentru a ma face sa gindesc creator, adica pentru a-mi facilita mintuirea. Plecarea Ninei va avea pentru viata care mi-a ramas un sens soteriologic". 
Simona Antofi contureaza in studiul sau principalele referinte ale Jurnalului: evenimentele epocii, geneza scrierilor, prieteni, corespondenta, zbuciumul personal, tragedia familiala, ideile politice, legionarism, razboiul antisovietic, accesele de megalomanie, enumera marile probleme ale tineretii sale: magia, erotismul, castitatea - "problemele si tehnicile" folosite de Eliade - virilitate si asceza, facand specificatia importanta ca ,, acceptata ca manifestare - si componenta - a eului integral, in libertate, virilitatea este, mai intai, una a spiritului."
Eliade cauta deschiderea spiritului, o innoire si o alta definitie a omului si, de buna seama, o sansa noua pentru om in raporturile cu istoria. Sansa incepe prin a trai si a da, in literatura, o importanta capitala experientei. De aici vine interesul pentru jurnal ca specie literara si pentru o estetica a romanului care se bizuie pe insumarea faptelor autentice, iar ideea de autenticitate se bizuie pe ideea de experienta, ,, ,,experientialism", adica individuatie[...]si ,,trairea" simbolurilor, caci ,,poezia, metafizica si mistica"
,,sunt universal eterne si valabile" (Eliade 2006: 179); isi ridica, astfel, in multe din paginile Jurnalului, propriul sau mit, cel al creatorului universal. Se contureaza raporturile diaristului Eliade cu societatea, familia, viata spirituala, existenta umana in genere si viziunea lor asupra literaturii si a scrierii literare.
Diaristul, pentru a putea respecta pactul autobiografic, de care vorbea Philippe Lejeune, trebuie sa respecte niste clauze (datarea, calendaritatea, fragmentarea,discontinuitatea, fidelitatea), ca intr-un adevarat contract. Este de remarcat la Eliade faptul ca respecta spontaneitatea, fragmentarismul, dar toate sunt destinate publicarii, contrar regulilor impuse de jurnal;de asemenea, jurnalul este unul mixt, in care partea afectiva este imbinata cu cea profesionala, sociala.
Aceste considerente expuse de Simona Antofi le-am schematizat in cateva concepte-cheie care alcatuiesc structura sinelui eliadesc reflecatat in scriitura intima si se regasesc in Anexa 1. Dincolo, totusi, de ele, lectura unor pasaje din Jurnal lasa impresia ca ,,scriitura intima" este un teren minat, care ii pune prea multe probleme si intrebari care sfarsesc prin a se constitui in elemente de descarcare, eliberare; pare sa sufere foarte mult nu numai din cauza razboiului pe care trebuie sa-l suporte tara in care a trait, dar si pentru ca nu se afla alaturi de conationalii lui; inutilitatea si neputinta amplifica aceasta suferinta, exilul il face sa-si monitorizeze tara de suflet chiar si de la distanta, marcat de teama si tensiunea provocate de ororile razboiului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Jurnalul Portughez al Lui Mircea Eliade.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!