Istoria Comunicării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

FENOMENUL OPINIA PUBLICA

-eseu-

"Tarde nu s-a rezumat la a caracteriza partile esentiale ale sistemului unei democratii active, ci a produs si o paradigma pentru studiul si evaluarea modului de functionare al acesteia - valabila nu numai in epoca sa, ci oricand, chiar si in zilele noastre. De fapt, a intreprins ceva mult mai indraznet, dar si foarte riscant: a aranjat componentele sistemului intr-o ordine lineara, astfel ca fiecare element devine consecinta celui anterior - conversatia depinde de presa, opinia depinde de conversatie, iar actiunea politica este consecinta opiniei. "

Intreaga conceptie a lui Gabriel Tarde despre opinie, opinie publica, public, multime se formeaza in contextul teoriei mai largi a imitatiei (dezvoltata in legile imitatiei). Conceptele cheie pe care se sprijina aceasta teorie sunt credintele si dorintele: acestea motiveaza in mod fundamental individual. Toate credintele sunt motivante, iar dorintele sunt cele care le alimenteaza. Societatea nu apare decat datorita imitatiei, care pentru Tarde este factorul principal si decisiv al legaturilor sociale intre indivizi. Imitatia se raspandeste in unde concentrice, in jurul modelului.

De aceea, sfera socialului este delimitata de granita de propagare a undei imitative, intretinute de "contagiunea" faptelor de viata care au ecou in psihologia colectiva (a vietii de grup).

Conceptul de "opinie publica" face parte din categoria acelor concepte care, la o prima vedere, par foarte usor de definit. Opinia publica insasi ar defini conceptul de "opinie publica" drept ceea ce "gandeste lumea despre ceva anume", o definitie superficiala si incorecta.

Opinia publica este informata sau dezinformata, este consultata, scandalizata sau manipulata, sondata sau sfidata. Dar ce este publicul? In ce moment o opinie devine publica? Este intr-adevar opinia publicului, sau este ceea ce publicul crede ca gandesc altii?

Este opinia publica un fenomen natural - tendinta naturala a omului de a exprima opinii intr-o maniera colectiva - sau unul artificial? Este opinia publica preexistenta oricarei analize stiintifice?

Bibliografie:

Bernays, Edward L. - "Cristalizarea opiniei publice", Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2003

Bondrea, Aurelian -" Opinia publica si dinamica schimbarilor din societatea romaneasca in tranzitie", Editura Fundatiei Romania de Maine, 1998

Habermas, Jurgen - "Sfera publica si transformarea ei structurala", Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2005

Noelle-Neumann, Elisabeth - "Spirala tacerii: opinia publica, invelisul nostru social", Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2004

Rogojinaru, Adela - "Relatii publice - fundamente interdisciplinare", Bucuresti, Ed. Tritonic, 2010

Walter Lippmann, Public Opinion, Bucuresti , Editura Comunicare.ro, 2009

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Comunicarii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 763 cuvinte
Nr caractere:
10 255 caractere
Marime:
19.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, opinie
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!