Istoria Comunicării

Extras din referat Cum descarc?

FENOMENUL OPINIA PUBLICA
-eseu-
"Tarde nu s-a rezumat la a caracteriza partile esentiale ale sistemului unei democratii active, ci a produs si o paradigma pentru studiul si evaluarea modului de functionare al acesteia - valabila nu numai in epoca sa, ci oricand, chiar si in zilele noastre. De fapt, a intreprins ceva mult mai indraznet, dar si foarte riscant: a aranjat componentele sistemului intr-o ordine lineara, astfel ca fiecare element devine consecinta celui anterior - conversatia depinde de presa, opinia depinde de conversatie, iar actiunea politica este consecinta opiniei. "
Intreaga conceptie a lui Gabriel Tarde despre opinie, opinie publica, public, multime se formeaza in contextul teoriei mai largi a imitatiei (dezvoltata in legile imitatiei). Conceptele cheie pe care se sprijina aceasta teorie sunt credintele si dorintele: acestea motiveaza in mod fundamental individual. Toate credintele sunt motivante, iar dorintele sunt cele care le alimenteaza. Societatea nu apare decat datorita imitatiei, care pentru Tarde este factorul principal si decisiv al legaturilor sociale intre indivizi. Imitatia se raspandeste in unde concentrice, in jurul modelului. 
De aceea, sfera socialului este delimitata de granita de propagare a undei imitative, intretinute de "contagiunea" faptelor de viata care au ecou in psihologia colectiva (a vietii de grup).
Conceptul de "opinie publica" face parte din categoria acelor concepte care, la o prima vedere, par foarte usor de definit. Opinia publica insasi ar defini conceptul de "opinie publica" drept ceea ce "gandeste lumea despre ceva anume", o definitie superficiala si incorecta.
Opinia publica este informata sau dezinformata, este consultata, scandalizata sau manipulata, sondata sau sfidata. Dar ce este publicul? In ce moment o opinie devine publica? Este intr-adevar opinia publicului, sau este ceea ce publicul crede ca gandesc altii?
Este opinia publica un fenomen natural - tendinta naturala a omului de a exprima opinii intr-o maniera colectiva - sau unul artificial? Este opinia publica preexistenta oricarei analize stiintifice?


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Comunicarii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bernays, Edward  L. - "Cristalizarea opiniei publice", Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2003
Bondrea, Aurelian -" Opinia publica si dinamica schimbarilor din societatea romaneasca in tranzitie", Editura Fundatiei Romania de Maine, 1998
Habermas, Jurgen - "Sfera publica si transformarea ei structurala", Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2005
Noelle-Neumann, Elisabeth - "Spirala tacerii: opinia publica, invelisul nostru social", Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2004
Rogojinaru, Adela - "Relatii publice - fundamente interdisciplinare", Bucuresti, Ed. Tritonic, 2010
Walter Lippmann, Public Opinion, Bucuresti , Editura Comunicare.ro, 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!