Globalizarea Contemporana si Sistemul Colonial Mondial al Secolului al XIX-lea

Cuprins referat Cum descarc?

Globalizarea contemporana 5
Sistemul colonial mondial al secolului al XIX-lea 8
Similaritati si diferente 10
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Indroducere in globalizare
Definirea notiunii de globalizare este prima problema cu care ne confruntam.Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii. Mai jos apar diferite posibilitati de definire a globalizarii.
Elmar Altvater vede globalizarea ca fiind ,,... procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o ,,detasare" a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati ..." 
In viziunea lui Anthony Giddens globalizarea inseamna ,,... intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometri departare si viceversa ..." 
Ulrich Menzel considera acelasi proces ,,... intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite, concomitenta cu expansiunea spatiala a acestora ... " 
Dirk Messner si Franz Nuscheler privesc fenomenul din punct de vedere socio-economic considerandu-l ,,... cea mai mare schimbare economica si sociala de la Revolutia Industriala incoace ..." 
Meghnad Desai face o consideratie strict economica privind globalizarea ca pe ,,... o interdependenta sporita si integrarea diferitelor economii din lume ..." 
Johannes Varwick are o viziune mai putin optimista asupra fenomenului, privindu-l ca pe ,,... un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema ..." 
Acelasi Varwick considera ca globalizarea ,,... a devenit un termen la moda, folosit de ceva timp in dezbaterile politice, publicistice si stiintifice in mod inflationist, si care este privit, pe de o parte, ca o ,,amenintare" si, pe de cealalta, ca o ,,oportunitate" ..." 
,,... prin globalizare se intensifica concurenta pe piete ... " considera C. Christian von Weizsacker.
O alta judecata pur economica le apartine lui Schumann si lui Martin pentru care globalizarea inseamna ,,... descatusarea puterilor pietii mondiale si slabirea puterii economice a statului ...". 
Iata si o apreciere politico-enonomica a fenomenului, apartinand lui Klaus Muller pentru care ,,dinamica globalizarii este controlata de puterile economice, si totusi consecintele sale cele mai importante apartin domeniului politic". 
In sfarsit, Malcom Waters aduce o judecata de valoare geo-socio-culturala asupra globalizarii, aceasta fiind definita ca: ,,... a social process in which the constraints of geography on social and cultural arrangements recede and in which people become increasingly aware that they are receding (...). Globalization does not necessarily imply homogenization (...). Globalization merely implies greater connectedness and de-territorialization ... " 
In concluzie globalizarea este un fenomen complex, atat de complex incat o definire stricto sensu este practic imposibila. Globalizarea este un proces aflat intr-o continua ascensiune care presupune: punerea in legatura a popoarelor, micsorarea distantelor prin intermediul tehnologiei, rezolvarea unor probleme globale, crearea unei piete economice complexe, disparitia granitelor, asimilarea lumii sub un singur stindard, acaparand intreaga viata sociala, conducand la nasterea unei limbi mondiale, a unei singure culturi, a unei singure religii.
Globalizarea contemporana
Mediul de securitate (de la nivelul national pana la cel mondial, trepte care, de altfel, se afla sub o puternica si permanenta conditionare reciproca) se caracterizeaza, la inceputul secolului al XXI-lea, prin modificari profunde si adeseori surprinzatoare prin velocitate si consecinte. Lumea devine tot mai complexa, iar fenomenul globalizarii se afirma tot mai mult ca fiind ireversibil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Contemporana si Sistemul Colonial Mondial al Secolului al XIX-lea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!