Geopolitica Lumii Islamiste - Locul Iranului in Acest Context

Extras din referat Cum descarc?

GEOPOLITICA ISLAMULUI
Islamul a aparut in secolul VII pe peninsula Araba si s-a raspindit cu o viteza uimitoare in toate cele patru puncte cardinale ale lumii. Catre secolul opt, pasionarismul arab si-a atins punctul sau maxim. In componenta Califatului Arab intrau teritorii care se extindeau pe trei continente: de la peninsula Pirineica (la Vest) - pina la Ind (la Est) si de la pragurile Nilului (la Sud) - pina la Marea Aral (la Nord). In anul 718, Maslamah (fratele califului umayad) conduce ultimul asediu arab (soldat cu esec) al Constantinopolului. Basileul iconoclast Leon al III-lea din dinastia Isauriota a fost acela care le-a spulberat sperantele sarazinilor de a patrunde in Europa prin Strimtori. A urmat catastrofa de la Akroinon din anul 740 in fata imparatului bizantin Constantin al V-lea care le-a pecetluit sarazinilor si portile Anatoliei.
In Occident, inaintarea maxima a arabilor a fost oprita in anul 732 linga oraselul francez Poitiers. Pe cimpia adiacenta, un detasament usor inarmat, aflat sub comanda lui Abd ar-Rahman, este infrint de catre cavalerii ferecati in zale ai majordomului Frantei Carol Martel. 
Dupa aceste nereusite a urmat scindarea califatului in zeci de califate mai mici, emirate, sultanate s. a. m. d. Puterea in aceste state este acaparata de catre mercenari si mameluci (,,gul`am": robi straini de origine cumana (kipceaci) si caucaziana (,,cerkesi") transformati, precum ienicerii la turci, intr-un fel de garzi de elita). Arabii au incetat sa mai duca razboaie de cucerire. In schimb, comertul, mestesugurile, stiinta si cultura araba, ating apogeul infloririi lor. Europa feudala ramasese cu mult in urma stralucitoarei civilizatii arabo-musulmane. Stafeta expansiunii musulmane a fost preluata de catre popoarele turcice convertite si ele la Islam (indeosebi turcii seleucizi si tatarii). Catre secolul XVII, ,,Dar-al-Islam" cuprindea Africa de Nord, Orientul Apropiat si Mijlociu, Asia Centrala, Caucazul de Nord, tinuturile de pe Volga, arhipelagul Malaez si peninsula Malaka.
Sub puterea cuceritorilor musulmani se gasea aproape intreaga peninsula Balcanica si Hindustanul, litoralul african al Oceanului Indian (care a devenit un fel de ,,lac interior" al lumii musulmane). In aceste regiuni insa misionarismul islamic nu a avut un asa succes ca in alte parti ale lumii. Musulmani au devenit numai renegatii crestinismului din Balcani (bogomilii) si reprezentantii castelor discriminate din India (,,paria" - intangibilii si ,,shudra" - slugile). Statele musulmane detineau controlul asupra drumurilor comerciale dintre Asia, Africa si Europa. In secolul XIV, concomitent cu izgonirea musulmanilor de pe peninsula Iberica, are loc ultima ofensiva militara a lumii islamului - cea a Imperiului Otoman. Bataliile de la Lepanto, Viena si Zenta au pus insa capat expansiunii turcesti. Dupa anul 1682 se incepe declinul lent, dar implacabil al Portii Otomane si, odata cu ea, a intregii lumi islamice.
Totusi, inca pe parcursul a citeva secole, Turcia a intruchipat lumea musulmana, deoarece anume ea stapinea principalele locuri sfinte ale islamului: Meka, Medina si Ierusalim (Al-Kuds). Dupa un razboi de uzura cu Persia, otomanii au pus mina si pe locurile de pelerinaj ale minoritatii siite: An-Najaf si Kerbela. Sultanii turci purtau titlul de califi ai drept-credinciosilor (musulmanilor) si ocrotitori a locurilor sfinte.
PERIOADA FRANCEZA
In acest timp, in Europa are loc formarea sistemelor internationale si apar statele in adevaratul sens al cuvintului. Fenomenul in cauza a corespuns temporal cu Pacea de la Vestfalia din anul 1648 care a pus capat Razboiului de Treizeci de Ani. Franta a fost prima mare putere europeana care a incercat sa foloseasca islamul pentru atingerea scopurilor sale externe.
Primul ministru al Frantei (de fapt si conducatorul ei real), cardinalul de Richelieu, a formulat quintesenta renumitei politici a ,,ratiunii de stat" (,,raisone d`etat"). Ea a inlaturat primatul factorilor dinastici si confesionali in politica externa, principale devenind interesele de stat. ,,Respublica christiana" medievala a fost inlocuita definitiv cu sistemele internationale moderne, in centrul carora se afla marile puteri. Richelieu l-a folosit pe ,,Marele Turc" in interesele politice ale statului pe care l-a condus cu atita iscusinta. De mentionat ca in ierarhia bisericii catolice el ocupa scara imediat urmatoare dupa marele pontific roman. Politica sa a fost continuata si de catre ,,regele-soare" (Louis al XIV-lea) care nu s-a sinchisit macar sa ascunda incheierea cu Inalta Poarta a unor aliante ofensive si defensive indreptate impotriva adversarilor sai din lumea crestina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geopolitica Lumii Islamiste - Locul Iranului in Acest Context.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!