Gazeta Sporturilor vs Prosport

Extras din referat Cum descarc?

In ultimul timp sportul a cunoscut o mare dezvoltare in mass-media. El ofera acelasi numar de pagini sau aceeasi durata de transmisie indiferent de ceea ce se intampla in lume. Mai mult, reportajele din domeniul politic sunt adesea considerate plictisitoare de catre multe persoane.
Sportul este exact opusul acestora. Este previzibil, in sensul ca persoanele din domeniul mass-media stiu cu cateva luni inainte data la care au loc marile evenimente, are parte de propria agitatie si de propiul lui dramatism, precum si de o distributie de vedete.
Sportul este atat de important pentru organizatiile mass-media, incat chiar si cele mai mici dintre ele isi creeaza propriile departamente sportive, incluzandu-le in echipele lor editoriale, din care fac parte jurnalisti sportivi experimentati. In sectorul ziaristic, sportul, atat la nivel national, cat si zonal constituie unul dintre cele mai importante departamente. 
Jurnalismul sportiv este o forma specializata de scriere, fiind fragmentat in mai multe sectiuni mai mici. Sporturile principale, precum fotbalul, baschetul, tenisul, cursele de masini, trebuie dezbatute in general de specialistii in aceste domenii, pentru ca fanii cunosc foarte bine sporturile si echipele favorite, iar daca jurnalistii sportivi vor ca ziarul pentru care scriu sa fie citit, atunci ei trebuie sa nu fie mai prejos in ceea ce priveste nivelul cunostintelor
Principile jurnalismului sportiv sunt aceleasi ca si pentru jurnalismul in general: obiectivitate, impartialitate, corectitudine, rapiditate. Doar ca materiale sportive au un stil aparte, un limbaj adecvat, dar aceasta nu inseamna ca trebuie scris doar pentru sportivii dintr-un anumit domeniu, ci trebuie sa fie scris pe intelesul si pentru interesul tuturor. Ziaristul sportiv nu scrie pentru el sau redactie, ci se afla in slujba auditoriului sau, iar interesul sa este ca acest auditoriu sa fie cit mai larg.
Una din cele mai importante evolutii in jurnalismul sportiv din ultimii ani este cresterea foarte mare a publicatiilor online. Cel mai mare avantaj al jurnalismului online fata de celelalte forme consta in faptul ca elimina termenele limita. Un sit poate fi actualizat oricand, iar tehnologia permite ca subiectele arzatoare sa ajunga direct pe calculatoarele utilizatorilor. Siteurile reprezinta un punct de atractie pentru cei care vor sa afle cele mai recente stiri, pe masura ce se petrec, sau vor sa citeasca relatari despre anumite evenimente sportive chiar in momentul derularii lor. Cele mai multe organizatii sportive imortante si-au facut propriile siteuri, imbinand scopul informational cu cel comercial. Unul din cele mai importante avantaje oferit de Web jurnalistilor sportivi este acela ca ofera o sursa de informatii rapida si usor accesibila.
Din punct de vedere cantitativ, Romania sta foarte bine la capitolul presa sportiva, fiind printre putinele tari din Europa in care sunt editate doua cotidiane de profil, ProSport si Gazeta sporturilor. In Franta exista un singur ziar sportiv, iar in Anglia si Germania nici unul. Singurele tari care depasesc Romania din acest punct de vedere sunt Spania si Italia.
Gazeta Sporturilor este cel mai vechi si longeviv ziar de sport din Romania. Conform BRAT este unul din cele mai bine vindute ziare din Romania, peste 44 000 de exemplare pe editie. 
A fost infiintat in 1924, iar dupa instaurarea comunismului, a fost desfiintat si inlocuit cu "Sportul", ziar aflat sub egida Partidului Comunist. Si-a reluat vechiul nume in 1990, fiind unul din primele ziare privatizate din romania post-comunista. Initial ziarul a fost detinut de trustul de presa elvetian Ringier, iar din anul 2000 face parte din trustul Intact.
ProSport a fost infiintat la data de 2 iulie 1997, de catre Media Pro, cel mai mare trust media din Estul Europei. Ziarul avea la conducere pe cunoscutul jurnalist sportiv Ovidiu Ioanitoaia. Dupa o perioada de 6 ani in care si-a consolidat pozitia de lider in presa sportiva, dar si de ziar de top 3 in presa romaneasca, ziarul a fost vandut trustului Ringier, pentru ca in 2008 sa revina la trustul la care l-a lansat. 
Din categoria premierelor realizate de ProSport se pot enumera: primul ziar full-color din Romaniaprimul ziar care a dapasit 100.000 de exemplare/editie, primul ziar sportiv care a tiparit editii in afara tarii, primul ziar sportiv care a oferit editii speciale la stadion inainte si dupa terminarea partidei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gazeta Sporturilor vs Prosport.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!