Evoluția alfabetului chirilic în spațiul românesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alfabetul chirilic sau kirillita (????????, ?????????, ???????? Cirilita), zis Azbuche (a????? azbuka) dupa denumirea traditionala a primelor doua litere (az, buche), este un alfabet creat de fratii Chiril si Metodiu pe baza alfabetului grecesc vechi.

Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate in limba slava veche (paleoslava), incepand din secolul al IX-lea, apoi in medioslava, precum si in limba romana, incepand din secolul al XVI-lea pana in secolul al XIX-lea. Are 43 de semne slave, din care 27 au si valoare numerica (slavo-cifre).

Inceputurile literaturii slavilor ortodocsi sunt legate de numele a doi greci, fratii Chiril (Chirila) Constantin (827-869) si Metodiu (d. in 885). Originea lor din Salonic a dat nastere la ipoteza ca acesti apostoli ai slavonismului ar fi putut sa se traga din romanii macedoneni. Ei si-au consacrat viata misionariatului de evanghelizare a popoarelor slave (convertirea la crestinism). Chiril si Metodiu au conceput in acest scop alfabetul slavonesc, supranumit chiliric, pe care l-au folosit si romanii pana in secolul al XIX-lea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Alfabetului Chirilic in Spatiul Romanesc.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 282 cuvinte
Nr caractere:
7 641 caractere
Marime:
27.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
alfabet, chirilic
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!