Evoluția alfabetului chirilic în spațiul românesc

Extras din referat

Alfabetul chirilic sau kirillita (????????, ?????????, ???????? Cirilita), zis Azbuche (a????? azbuka) dupa denumirea traditionala a primelor doua litere (az, buche), este un alfabet creat de fratii Chiril si Metodiu pe baza alfabetului grecesc vechi.
Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate in limba slava veche (paleoslava), incepand din secolul al IX-lea, apoi in medioslava, precum si in limba romana, incepand din secolul al XVI-lea pana in secolul al XIX-lea. Are 43 de semne slave, din care 27 au si valoare numerica (slavo-cifre).
Inceputurile literaturii slavilor ortodocsi sunt legate de numele a doi greci, fratii Chiril (Chirila) Constantin (827-869) si Metodiu (d. in 885). Originea lor din Salonic a dat nastere la ipoteza ca acesti apostoli ai slavonismului ar fi putut sa se traga din romanii macedoneni. Ei si-au consacrat viata misionariatului de evanghelizare a popoarelor slave (convertirea la crestinism). Chiril si Metodiu au conceput in acest scop alfabetul slavonesc, supranumit chiliric, pe care l-au folosit si romanii pana in secolul al XIX-lea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Alfabetului Chirilic in Spatiul Romanesc.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!