Ethos si Pathos in Discursul Argumentativ

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitia argumentarii
Studiu al tehnicilor discursive ale rationamentului practic, prin care un individ urmareste sa determine sau sa sporeasca adeziunea celorlalti la anumite idei sau opinii ale sale. 
Sau
Forma de comunicare instrumentala, care se bazeaza pe rationamente si dovezi pentru a influenta convingerile si comportamentul cuiva prin folosirea de mesaje orale sau scrise. 
Din punctul de vedere al logicii, argumentarea reprezinta un proces de justificare logica a unei propozitii. Altfel spus, argumentarea stabileste o relatie intre 1 n argumente si o concluzie.
Argumentarea nu trebuie confundata cu demonstratia logica a adevarului unui enunt sau a validitatii unui rationament, deoarece mecanismele procesului de argumentare apartin limbilor naturale, pe cand cele ale demonstratiei apartin logicii.
Teoria argumentarii apartine, logicii aplicate. Aceasta inseamna ca teoria argumentarii nu este pur si simplu o parte a logicii propozitiilor sau a logicii predicatelor sau a teoriei functiilor de adevar. Teoria argumentarii inseamna o extindere a sintaxei si semanticii logicii matematice contemporane la situatii si contexte pragmatice bine definite, in care apar ca agenti ai actiunii si ca subiecti cunoscatori fiinte umane, jucand alternativ, rolurile de emitenti si receptori, respectiv de argumentatori si adresanti.
Elaborarea unei bune teorii despre argumentare presupune, intre altele, capacitatea de descrie logic-formal contextul si situatia actionala in care se angajeaza comunicarea discursiva, precum si cadrul fizic-natural si social istoric, si sistemele de norme si de valori admise sau preexistente, precum si intentiile si scopurile explicit asumate de participantii la actiunea comunicativa. Teoria argumentarii trebuie sa beneficieze de achizitiile logicii matematice contemporane, ca si de unele rezultate ale informaticii, in deosebi de rezultatele programarii logice.
2. Utilitatea argumentarii
Primele doua motive pentru folosirea argumentarii sunt : judecata practica si judecata teoretica. Argumentarea ne este necesara pentru a hotara in multe situatii in care apar diferente de opinie, intrebari si incertitudini. In treburile oamenilor exista arareori hotarari definitive sau solutii la o problema ori o disputa care sa fie 100% corecte sau 100% gresite. 
In primul rand argumentarea este o metoda credibila pentru a ajunge la adevarul probabil al unei chetsiuni aflate in disputa. Atunci cand ajungeti la o decizie prin argumentare, exista mai multe sanse sa fiti multumiti de ea, deoarece ea rezista analizei voastre si criticii celorlalti. 
Al doilea motiv. Utilizarea argumentarii mareste gradul de flexibilitate personala. Acest lucru inseamna urmarea rutei centrale pentru procesarea mesajelor. 
Al treilea motiv pragmatic pentru folosirea argumentarii se regaseste in disponibilitatea ascultatorilor sau cititorilor de a-si modifica convingerile sau comportamentele datorita rolului pe care si-l asuma in procesul argumentarii. 
Exista ratiuni de natura filosofica pentru utilizarea argumentarii. In primul rand comunicarea este considerata o arta liberala, iar in al doilea rand, atunci cand examinam utilizarea persuasiunii in societatea noastra. 
Argumentarea reprezinta un proces care ne umanizeaza si ne civilizeaza, deoarece cel care o practica trebuie sa respecte atat rationalitatea sa personala, cat si pe cea a celui care il asculta sau il citeste. 
3. Limite ale folosirii argumentarii
Argumentarea are fara indoiala limite, deoarece este practicata de fiinte umane imperfecte, ale caror motive pot sa nu fie intotdeauna ireprosabile. Acest lucru depinde de nivelul de constiinta morala a celor ce practica argumentarea. Platon era de parere ca multe argumente nu erau altceva decat pura linguseala, degizata sub forma de gandire rationala. 
Cea de a coua limita a argumentarii este necesitatea timpului indelungat an formularea procesului de argumentare. Frustrarea cauzata de aceasta limita ii poate determina pe cei care o practica sa recurga la un comportament discutabil din punct de vedere moral. 
Facand abstractie de pervertirile potentiale la care poate fi supusa argumentarea, avem nevoie de abilitatea de a argumenta pentru a cominca cu succes.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ethos si Pathos in Discursul Argumentativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!