Etapa adolescentei si construirea identitatii - Teoria identitatii

Extras din referat Cum descarc?

I . Introducere:
Dupa pubertate tanarul traieste mai intens iesirile de tip tutelar , familiar si scolar si intrarea in viata cultural-sociala sau intr-o forma scolara mai complexa.
Adolescenta , varsta marilor acumulari este perioada cea mai de seama pentrualegerea drumului in viata, perioada in care se constituie aspiratiile si idealurile profesionale si se consolideaza personalitatea.Ea nu este doar o simpla perioada de trecere spre varsta adulta.
Prima perioada a adolescentei este un timp al adaptarii psihicului la schimbarile fizice ce se produc atunci cand persoana atinge stadiul pubertatii. Poate fi perioada de timp in care esecurile sunt percepute acut , simtamintele au intensitate deosebita.
Urmeaza un timpcand adolescentul isi centreaza eforturile in directia obtinerii independentei emotionale fata de parinti.Aceasta iesire de sub tutela emotionala parinteasca implica si obtinerea independentei in gandire , in luarea deciziilor. Deoarece adolescentul cauta sa-si stabileasca identitate,el este deschis multor influente fiind supus unei puternice presiuni din partea mediului. In acest timp continua sa considere cu neliniste dezvoltarea lui fizica. Astfel este evidentiata importanta pregatirii tinerilor pentru aceasta incercare ( a transformarilor fizice) deoarece de felul in care va aprecia schimbarile care se produc isi va forma o impresie despre sine in cadrul careia imaginea aspectului fizic, a corpului lor este esentiala.
In acest sens trebuie lucrat atat la modalitatea de apreciere a calitatilor fizice (pentru a nu deveni valori supreme ) cat si pentru educarea tinerilor in adoptarea unui stil de viata sanatos care le va garanta bunastare fizica si psihica.
Relatiile adolescentului cu parintii lui sunt adesea mai stresante pentru parinti,dar trebuie facute incercari de a intelegeproblemele din punctul lor de vedere.Poblemele create de procesul maturizarii se datoreaza unui numar amplu de factori:
-  Dorinta exagerata a tanarului de a face parte din grupa de varstasi de a se conforma modului de comportament al grupului adolescentin .
-  Dorinta de a fi diferiti si independenti de generatia mai in varsta.
-  Conflictele ivite intre relatiile interpersonale care au ca rezultat o agitatie emotionala
-  Problemele emotionale puternice devin evidente prin manifestari fizice . Stresul determina secretia in exces a glandelor sebacee si alte tulburari de sanatate.
Reactionand la acesti factori , adolescentul incearca sa faca fata prin singurul
comportament pe care il cunosc- cel al copilului. Dar acesta nu il ajuta cu nimic si este fortat sa gaseasca noi modele de comportamentcare sa-l conduca la dobandirea rolului responsabil de adult.Inainte de a gandi ca un adult, adolescentii vor avea probleme in a rationa logic despre experientele lor imediate.De aici atitudinea invincibilitatii pe care o au in fata pericolelor cum ar fi acela de a-si pierde sanatatea consumand droguri sau prin adaptare unui regim alimentar nepotrivit, de a contacta o boala venerica in urma contactelor sexuale.
Consideram ca o adaptare optima este secretul unei adolescente linistite, o perioada frumoasa din viata care face o trecere lina de la fantasmele copilariei catre realitatile maturitatii.
In cadrul acestui proces un rol deosebit revine familiei si scolii care au menirea de a pregati pe copii pentru a deveni maturi si de a le oferi suport in acest sens.Multi tineri nu reusesc sa aprecieze corect dificultatile ( problemele)cu care se confrunta si nici nu stiu sa le rezolve intr-o maniera pozitiva astfel aparand comportamentele de criza.
II. Caracteristici generale :
Adolescenta deriva din verbul latinesc ,, adolescere" care inseamna ,, a creste , a se maturiza" si este definit de Dictionarul de Sociologie (1939,p.19) ca ,, o etapa distincta in evolutia individului , care se situeaza intre copilarie si tinerete, prezentand aspecte caracteristice in plan biologic si psihosocial"
Despre adolescenta s-a scris foarte mult, fara a se gasi insa explicatii satisfacatoare pentru toate intrebarile si problemele caracteristice acestei varste. Adolescenta este cu siguranta o etapa a schimbarilor, iar parcurgerea multitudinii de lucrari care abordeaza aceasta problematica ne arata ca nici o alta varsta nu a fost caracterizata prin atatea atribute, epitete si metafore. J.J.Rousseau numeste aceasta etapa ,,varsta ratiunii" dar si ,,revolutie furtunoasa", ,,a doua nastere" (1973, p.194); pentru Stanley Hall este ,,furtuna si stress", pentru Schopenhauer este ,,vremea nelinistii" iar pentru Mihai Ralea este ,,timpul in care luam Universul prea in serios". In alte texte vom gasi metafore precum: ,,varsta de aur", ,,varsta ingrata", ,,varsta marilor elanuri", ,,varsta dramei", ,,varsta crizelor", ,,a anxietatii", ,,a nesigurantei", ,,a insatisfactiei", ,,varsta integrarii sociale", ,,varsta contestatiei", ,,varsta marginalitatii", ,,a subculturii" etc. 
Asolescenta este probabil cea mai provocatoare si complicata perioada de viata cand trebuie descrisa , studiata sau experimentata. In perioadade viata intre 10si 20ani, mai multe schimbari se produc si acum diferentele intre indivizi sunt evidente mai mult decat in oricare alta perioda.Trupurile copiilor dintr-o data vor dovedi semnele maturitatii sexuale iar fata devine mai putin rotunda si mai mult osoasa. Aceste schimbari biologice din timpul pubertatii sunt universale , dar in expresiile particulare , timp si extindere, varietatea aratata este enorma si depinde desigur de sex,ereditate si nutritie . Este o mare diversitate in dezvoltarea cognitiva astfel:multi adolescenti sunt asa de egocentrici la fel ca niste copii prescolari in timp ce altii ating stadiul gandirii abstracte ce caracterizeaza gandirea adulta.Dezvoltarea psihosociala de asemeni prezinta o mare diversitate , adolescentii isi dezvolta propria lor identitate ,alegand dintr-un numar vast de modele de comportament moral , sexual,politic si vocational.
In ciuda acestor diferente este o parte comuna a experientei din adolescenta, pentru ca toti adolescentii se confrunta cu aceleasi sarcini (greutati ) de dezvoltare: ei trebuie sa se obisnuiasca cu noua lor infatisare si masura a corpului si constientizarea maturitatii sexuale , gandesc int-un mod nou si se lupta pentru maturitate emotionala si independenta economica, caracteristice unei persoane adulte (toate aceste incercari ii va gasi pe adolescenti in confuzie si le va produce amaraciune).


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapa adolescentei si construirea identitatii - Teoria identitatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Allport, G. W. (1991) Structura si dezvoltarea personalitatii (trad.), Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti. 
2. Munteanu, A. (1998) Psihologia copilului si adolescentului, Editura Augusta, Timisoara. 
3. Osterrieth, P. (1973) Copilul si familia (trad.), Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti. 
4. Popescu-Neveanu, P. (1978) Dictionar de psihologie, Editura Albatros, Bucuresti. Psihologia Online Biblioteca Online www.psihologiaonline.ro 55 
5. Sillamy, N. (1996) Dictionar de psihologie (trad.), Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti.
6. Stanciulescu, E. (1997) Sociologia educatiei familiale, Vol. I., Editura Polirom, Iasi. 
7.. Schiopu, U., Verza, E. (1989) Adolescenta, personalitate si limbaj, Editura Albatros, Bucuresti. 
22. Schiopu, U., Verza, E. (1997) Psihologia varstelor. Ciclurile vietii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
23. Schiopu, U. (coord.) (1997) Dictionar de psihologie, Editura Babel, Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!