Eseu semiotica - Teorii ale limbajului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere - incadrare teoretica, prezentarea conceptelor ce vor fi analizate, prezentarea situatiei de comunicare (roman, spot publicitar, campanie de CSR, campanie electorala, film etc.).
Definitie: ,,Comunicarea este un ansamblu de actiuni care au in comun transmiterea unor informatii sub forma unor mesaje intre doua persoane, ce poarta numele de emitator si receptor".
In societatea actuala, comunicarea este considerata ,,miezul culturii, cunoasterii si a comportamentului social". John Fiske in ,,Introduction to Communication Studies" spunea ca ,,pentru viata noastra culturala, comunicarea este esentiala; fara ea, cultura de orice tip ar muri.In consecinta, studiul comunicarii implica studiul culturii in care este integrata aceasta". Pe langa faptul ca, prin comunicare se realizeaza un schimb de mesaje, se poate observa si un transfer de sensuri si intelesuri ale informatiilor interpretate in functie de orizontul de cunoastere al emitatorului. Comunicarea si limbajul, au un rol esential in dezvoltarea intelectuala a indivizilor, spre conturarea unor conceptii si viziuni personale asupra lumii, precum si organizarea si integrarea intr-un mediu social.
Pentru a clarifica rolul limbajului in comunicare, la nivelul simtului comun, vom pleca de la studiul lui Ludwig Wittgenstein ,,Teoria jocurilor de limbaj" ,mai precis, vom discuta despre rolul ,,cuvantului-semnal" si a ,,cuvantului-simbol", cu referire la paradigma dintre real si ideal pe baza spotului publicitar, creat de catre compania Ogilvy Bruxelles, ce poarta denumirea de ,, Act.React.Impact" 
http://vimeo.com/75487213 
Descrierea situatiei de comunicare si corelarea conceptelor alese sa ilustreze (motivare si argumentare).
In viziunea lui Ludwig Wittgenstein jocurile de limbaj fac intelegerea limbajului natural mult mai comprehensiv deoarece, cu totii stim ca limba nu este intodeauna o reprezentare fidela a realitatii, datorita utilizarilor si reprezentarilor diferite. Desi aparent, folosirea cuvintelor pare in unele cazuri unisensuala, rolurile acestora sunt extreme de diversificate. Wittgenstein argumenteaza ca prin limbaj nu se semnifica nimic, deoarece semnificarea nu presupune ca semnul ar sta pentru un obiect, ci mai degraba o legatura aleatoare intre nume si obiect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eseu semiotica - Teorii ale limbajului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Conf. univ. dr. Dumitru Bortun Semiotica. Teorii ale limbajului Bucuresti 2010
Ludwig Wittgenstein Cercetari filosofice trad. de M. Dumitru si M. Flonta, Humanitas, Bucuresti 2004
www.europarl.europa.eu


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!