Empatia și rolul său în dezvoltarea inteligenței emoționale a liderului

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul.1.Intoducere
1.1.Ce inseamana empatia?Ce inseamna sa fii empatic?
1.2.Mecanismul empatiei.
o Empatia si comunicarea interpersonala.
o Stadiile dezvoltarii empatiei.
o Conceptul de empatie in filosofie si psihoterapie.
o Cum poti deveni un lider empatic ?
o Rolul empatiei in dezvoltarea inteligentei emotionale a liderului .
o Bibliografie .


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE
1.1.Ce inseamana empatia?Ce inseamna sa fii empatic?
Empatia este caracteristica oamenilor capabili sa se gandeasca si la altcineva in afara de ei insisi. Oamenii empatici, in general, sunt capabili sa simta ceea ce simt ceilalti, sa le identifice emotiile si sa mearga pana la stadiul in care sa se simta la fel ca persoana pentru care simt empatie.
Oamenii empatici incearca sa se transpuna in pielea ta si sa isi dea seama in avans de ceea ce ai simti tu intr-o anumita situatie, sau de ceea ce simti referitor la ceva anume. Spre deosebire de simpatie, empatia se poate simti tot timpul si este nevinovata, nu este rea sau buna ci mai degraba neutra.
Simpatia pe de alta parte, sau compasiunea, iti poate aduce avantaje si dezavantaje, in functie de cat de intemeiata este. Si totusi, in anumite cazuri, simtind simpatie mai degraba decat empatie, te poti simti mai putin vinovat atunci cand trebuie sa faci o alegere personala.
Oamenii care depasesc granitele empatiei, tind sa absoarba problemele celorlalti si sa si le insuseasca, zbatandu-se sa gaseasca solutii sau rezolvari. Uneori adopta problemele celorlalti ca fiind ale lor si pierd timp si energie incercand sa le rezolve pentru a alina suferinta celorlalti.
Acesta poate fi unul dintre dezavantajele de a fi empatic. Simtind empatie mai mult decat ar fi indicat si identificandu-te cu problemele celorlalti, nu faci altceva decat sa iti faci rau tie insuti. Detasarea de problema nu este tocmai caracteristica empaticului, insa este recomandata atunci cand vrem sa ii ajutam pe ceilalti sa nu mai sufere insa nu vrem sa ne cauzam noua rau.
Oricum am privi empatia, este o calitate a oamenilor incapabili sa simta egoism. Fiind empatic, ii putem ajuta pe ceilalti in problemele lor, insa ne ajutam si pe noi insine, invatand si imbunatatindu-ne constant.
1.2.Mecanismul empatiei
Empatia, ca proces psihic, are o anumita modalitate de desfasurare, un anumit mecanism propriu, care se bazeaza pe un anumit continut cognitiv-informational, cu o anumita functionalitate si avand drept efect un produs psihic. Continutul cognitiv-informational este dat de raportul dintre modelul ce va fi empatizat si retrairea subiectiva a acestui model. Mecanismul procesului empatic implica urmatoarele paliere: cognitive, anticipatorii, de comunicare, de contagiune afectiva sau legate de nevoia de performanta, aceasta subliniind inca o data complexitatea fenomenului empatiei. Produsul psihic, efectul la care se ajunge este eul ce retraieste emotiile, gandurile si actiunile partenerului, produs care se poate concretiza si in actiunile individului ce a empatizat.
Intelegerea psihologiei celuilalt, ca indicator esential al adaptarii in diverse contexte sociale, este facilitata de empatie ce presupune un anumit grad de comunicare emotionala. In plus, empatia presupune o convergenta a emotiilor si gandurilor in directia modelului cu care empatizam, mecanism care, in epoca informatizata din lumea contemporana, este tot mai greu de realizat datorita distantelor sociale si virtuale (Preston, de Wall, cf. Goleman, 2006).
In general, s-a constatat ca geneza competentei empatice este favorizata de trei categorii de conditii: a) externe, relative la modelul de empatizat; b) interne, premisele psihologice ale celui ce empatizeaza; c) circumstantiale, ce tin de credinta in conventie.
a) Contactul cu modelul de empatizat poate fi realizat astfel: prin perceperea directa, nemijlocita a partenerului, pecepere evidenta in relatia medic-pacient, profesor-elev; prin reprezentarea modelului ce este evocat, fiind cazul actorului care interpreteaza un rol; prin intermediul imaginatiei cum este cazul trasarii unui personaj literar de catre scriitor. Pentru ca valoarea informationala a modelului de empatizat sa fie adecvata, este necesar ca obiectul de empatizat sa fie plasat pe un teren relativ cunoscut, si la o distanta medie, nici prea mare, nici prea mica.
b) Conditia interna sau conditiile ce tin de predispozitiile psihice ale individului se refera la: sensibilitate ridicata pentru trairile emotionale, experienta emotionala, posibilitati evocatoare si imaginative, dorinta si nevoia de a stabili un contact emotional si de a comunica, posibilitatea de autocunoastere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Empatia si Rolul Sau in Dezvoltarea Inteligentei Emotionale a Liderului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!