Discursuri Mediatice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La inceputul mileniului III documentarul a devenit unul dintre cele mai eficace moduri de comunicare in societatea contemporana si, deci, un puternic instrument de influentare a opiniei publice. Cel mai celebru exemplu este Fahrenheit 9/11 al lui Michael Moore. Pentru prima data dupa aproape 50 de ani un documentar a primit Palme d'Or la Cannes, dupa ce, in 1956, Lumea tacerii de Jacques-Yves Cousteau primise renumita distinctie.

Articolul care mi-a inspirat tema are titlul "'Fahrenheit'-izarea documentarului" (in suplimentul cultural Adevarul literar si artistic, Nr. 754, din 8 februarie 2005) si e scris de Romulus Caplescu in acelasi stil consistent si interesant cu care autorul abordeaza subiecte actuale (in numarul precedent din 1 februarie subiectul a fost o legenda a televiziunii americane care a incetat din viata la sfirsitul lunii trecute: Johnny Carson, omul care a "inventat" talk-show-ul, cel care a avut, in 30 de ani, 23.000 de invitati la emisiunea sa The Tonight Show).

Acum jumatate de an Mircea Martin scria (in Dilema veche, Nr. 29, 30 iulie - 5 august 2004): "Fahrenheit 9/11 este un amestec ciudat de documentar, reportaj tv si pamflet: e eficient in ceea ce priveste sustinerea mesajului, demagogic in ceea ce priveste argumentarea, simplu ca structura, superficial in continut, spectaculos in ceea ce priveste imaginea." Despre eficienta acestui tip de discurs mediatic contemporan as vrea sa mentionez citeva cuvinte in jurnal.

Filmul lui Moore a avut incasari de peste 220 milioane de dolari (fata de 6 milioane dolari, la cit s-a ridicat bugetul filmului), la care se adaug 100 milioane dolari din vinzarile de DVD. Romulus Caplescu precizeaza: "Nicicind in istoria cinematografului un documentar nu a inregistrat asemenea performante financiare. Brusc, documentarul, aceasta Cenusareasa a celei de-a saptea arte, se dovedeste, gratie lui Moore, o adevarata gaina cu ouale de aur. Succesul lui Moore a devenit contagios, putindu-se vorbi de o adevarata fahrenheit-izare a documentarului."

Au aparut documentare despre abuzurile familiale, despre zidul care separa teritoriile locuite de israelieni de cele unde traieste populatia palestiniana, despre crimele inimaginabile ale khmerilor rosii, un pamflet la adresa fast-food-urilor si a habitudinilor alimentare pe care le promoveaza. Moore insusi pregateste un atac la adresa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Discursuri Mediatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 755 cuvinte
Nr caractere:
8 746 caractere
Marime:
14.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, informare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!