Discursul

Extras din referat Cum descarc?

Nu putem concepe existenta noastra fara comunicare; pentru ca, intr-o societate, comunicarea este indispensabila, precum sangele intr-un organism viu. Altfel spus, comunicarea, intr-un organism social, este vitala, iar lumea de neimaginat fara ea.Tocmai prin aceasta caracteristica,se face diferenta dintre om si speciile animale.In timp ce animalele comunica unele cu altele prin miscari,atitudini,sunete nearticulate,emisii de efluvii olfactice etc, oamenii se exprima cu deosebire prin cuvantul articulat.Expresia verbala vorbita sau scrisa este specific umana. "A trai intr-o societate inseamna a comunica. Schimbul de idei, de informatii, intercomprehensiunea sunt pentru societate tot asa de importante ca si respiratia pentru organism" spune Bernand VOYENNE in "La presse dans la societe contemporaine" . Pentru ca omul, ca fiinta sociala, simte permanent nevoia de a comunica; mai exact de a transmite si de a primi semnale, mesaje, care pot fi idei, informatii, sentimente. Altfel spus, revelatiile si framantarile sale, indoielile de fiecare zi, grija pentru viitorul sau (si al lumii) se nasc in mintea lui spre a fi impartasite, dezbatute, verificate in dialogul cu oamenii din jur, cu societatea, precum si la scara planetara.
A vorbi cu expresivitate, cu eleganta si putere de sugestie, in scop de a comunica sau a convinge, de a consemna evenimente petrecute sau de a infatisa intamplari imaginare, a devenit o forma principala a comunicarii umane si totodata o arta.
In trecut, arta de a vorbi in public, tehnica vorbirii in scopul asigurarii echilibrului vietii sociale, in viata publica sau juridica, in invatamantul filosofilor, devenise o adevarata institutie, alcatuind o parte esentiala a vietii culturale.Prin sofisti si retori, prin mari oratori, prin operele teoretice ale marilor filosofi, retorica a devenit in Antichitate disciplina cuvantului scris si mai ales vorbit.Insemnatatea acordata acestei stiinte, in acelasi timp o arta, a putut avea de-a lungul secolelor vicisitudini, dar retorica nu a incetat niciodata sa fie un indreptar pentru corectitudinea cuvantului, expresia unei gandiri exacte si logice.
Insemnatatea practica a artei de a manui cuvantul a devenit si mai mare in zilele noastre; viata sociala a luat in ultimele decenii forme de coerenta si diversitate de raporturi intre indivizi in ceea ce priveste difuzarea comunicarii, mult diferite de ceea ce era in trecut.Prin radio si televiziune, prin vorbirea inregistrata, prin tirajul ziarului si cartii,prin indatorirea cetateneasca a individului de a lua parte la intruniri de oraganizatie politica, la sedinte de sindicat sau la discutii publice de ordin profesional, prin inmultirea congreselor si a simpozioanelor internationale, calitatea de a exprima cu putere de convingere si claritate, cu eleganta si corectitudine a devenit , in special pentru oamenii cu o viata publica , o indatorire sociala.
Din nefericire, invatamantul retoric, a fost in ultima perioada parasit nemaiacordandu-i-se importata de odinioara. Ar trebui sa se tina cont de insemnatatea acestuia pentru timpul nostru si de continuitatea istorica a acestei arte, care trebuie reluata si continuu adaptata cerintelor vremii. 
Expresia verbala este rodul unei munci asidue in care intervin mai multi factori, ca supravegherea de sine, ajutorul unui profesionist, dar si un studiu indelungat.Desi la inceput deprinderea de a vorbi expresiv pare greu de insusit, cu timpul, datorita factirilor enumerati mai sus , dar si a trasaturilor individuale, ea devine automatizata. Individul nu va mai fi atent la modul de a rosti ci se va exprima fluent, cu usurinta ceea ce ii va ingadui o activitate creatoare personala, stapan pe tehnica sa si dand chiar o interpretare personala subiectelor abordate.Expresia verbala dobandeste, in aceste conditii, o semnificatie sociala si culturala esentiala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discursul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!