Devieri de la normele limbii romane literare

Extras din referat Cum descarc?

Formarea limbii literare aduce cu sine o largire a notiunii de abatere lingvistica. Ceea ce caracterizeaza limba literara fata de celelalte aspecte ale limbii este existenta normelor care se deosebesc de regulile inerente oricarui sistem lingvistic, prin faptul ca se bazeaza pe o selectare a materialului de care dispune limba data.
Rigoarea normelor limbii literare transforma in abatere utilizarea formelor, termenilor, constructiilor populare, regionale care nu au fost cuprinse in aceste norme. Aceeasi actiune restrictiva si selectiva exercita normele limbii literare si asupra faptelor lingvistice proprii celorlalte variante ale limbii date. Desi principala trasatura specifica limbii literare o constituie existenta si rigoarea normelor si tendinta de a le apara de orice incalcare, limba literara evolueaza si prin acceptarea, la un moment dat, a unora dintre abateri.
De cele mai multe ori, in momentul in care o persoana rosteste sau scrie gresit un cuvant sau o fraza este etichetata de cunoscatorii limbii literare drept una fara cunostinte de baza, fiindu-i pusa la indoiala ratiunea, uneori chiar nivelul inteligentei desi este de recunoscut faptul ca nu mereu putem fi la curent cu schimbarile ce se produc treptat in interiorul universului literar, astfel ca se poate foarte usor eticheta in mod eronat o anumita persoana care nu a respectat o oarecare lege a normelor literare.
O abatere de la aceste norme este reprezentata de o oarecare contaminatie , o potrivire a doua sau trei cuvinte intr-un fel care s-ar numi in mod popular ,,dupa ureche". Astfel, in locul cuvintelor corecte ce ar trebui folosite intr-o propozitie folosim apropiate ale acestora, dar cu un total alt sens. Asadar stapanirea aproximativa a formei si, uneori, a sensului neologismului reprezinta frecvent adevarate capcane, iar exemplele din urmatoarele randuri exprima exact ideea ce a fost explicata anterior.
Un exemplu foarte bun in acest sens este desprins din cartea ,,Cuvintele, incotro?", de Stelian Dumistracel, subtitlul: ,,Lingvistica pentru toate televiziunile" unde ni se da un exemplu demn de mult sarcasm si ironie: in discursul unui parlamentar care este presat de intrebarile jurnalistilor apare distorsionata forma verbului ,,a se confrunta", dupa cum urmeaza: ,,Ne confundam cu o problema politica de cea mai mare importanta..." (TVR 1, 21.03.2017). Se pare ca in acest caz, probabil din cauza repeziciunii in exprimare sau poate a emotiilor in loc de ,,ne confruntam" s-a pronuntat ,,ne confundam". O explicatie logica ar fi aceea ca folosirea termenului gresit a fost antrenata in rostire dupa o asociere fonetica cu inceputul, astfel ca ambele cuvinte incep la fel: ,,conf". In opinia mea, lasand la o parte incultura de care a dat dovada respectivul parlamentar la rostirea acestor cuvinte, din punct de vedere literar aceasta greseala nu este tolerabila, caci schimba absolut total sensul propozitiei, ajungandu-se la confuzii tocmai din acest motiv. 
Un alt exemplu din aceeasi categorie, cea a cuvintelor distorsionate, dar cu un oarecare motiv, cel fonetic, ar fi si cuvantul ,,arenda", pronuntat gresit: ,,agenda": ,, Persoana care a avut in agenda pamantul..." (TVR 2, 06.02.2017), exemplu preluat tot din cartea ,,Cuvintele, incotro?", de Stelian Dumistracel, subtitlul: ,,Lingvistica pentru toate televiziunile". Modul in care s-a ajuns la aceasta deviere este asemanator cu cel al exemplului anterior, doar ca aici asocierea fonetica s-a realizat cu sfarsitul cuvintelor, care este la fel: ,,enda". Ei bine, este de la sine inteles ca aceasta forma este nonpasabila, caci, de asemenea, se schimba in intregime intelesul si sensul ce se vrea a fi transmis.


Fisiere in arhiva (1):

  • Devieri de la normele limbii romane literare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!