Despre un Aspect al Comunicarii Nonverbale - Construirea Conceptului de Imoralitate prin Intermediul Canalului Vizual

Extras din referat Cum descarc?

In mod normal, in comunicarea interpersonala, indivizii transmit in acelasi timp atat informatii verbale cat si nonverbale. Alaturi de informatiile verbale noi transmitem informatii prin intermediul expresiei faciale, postura, gesturi etc. Comunicarea nonverbala, dat fiind ca utilizeaza prioritar canalul vizual, are caracteristici persuasive net superioare in raport cu comunicarea verbala. De altfel, este bine cunoscut faptul ca, si in viata obisnuita, increderea in informatiile vizuale este mult mai mare decat in cele primite auditiv, cel putin in sensul ca exista o posibila indoiala fata de ceea ce auzim, dar extrem de rar fata de ceea ce vedem. Experimentul de mai jos reprezinta un exercitiu de aplicare a acestor concepte teoretice. 
Tema: Comunicarea prin canalul vizual.
Scopul: 
A afla modul cum indivizii isi construiesc si definesc conceptul de imoralitate. 
A afla in ce masura acelasi personaj poate fi perceput diferit in functie de jocul dintre lumini si umbre.
Ipoteze: 
Lumina influenteaza perceptia privind gradul de imoralitate.
Lumina influenteaza perceptia privind gradul de inteligenta.
Universul cercetarii: 
Am analizat intreaga populatie a clasei a XI -a D de la Colegiul National ,, Petru Rares" din municipiul Suceava. Am realizat o cuprindere totala a populatiei. Asadar, universul cercetarii corespunde cu esantionul. 
Procedura de esantionare: Am impartit clasa in doua obtinand doua grupuri omogene din punct de vedere al variabilei sex.
Metoda : ancheta
Tehnica : chestionarul, experimentul .
Instrumentul de lucru: chestionar cu 6 itemi (vezi anexa). Chestionarul a fost aplicat in data de 18 mai 2004 intre orele 10.30 a.m. si 11.30 a.m.
Concepte utilizate: lumina, moralitate/imoralitate, perceptie.
Definirea conceptelor:
In Dictionar de sociologie C. Zamfir da urmatoarea definitie conceptului de morala: ,,Ansamblu de norme de reglementare a comportamentului, fundate pe valorile de bine/rau, moral/imoral, cinste, corectitudine, sinceritate, responsabilitate, larg impartasite in cadrul unei colectivitati, caracterizate printr-un grad ridicat de interiorizare si impuse atat de catre propria constiinta (constiinta morala.), cat si de presiunea atitudinilor celorlalti (opinia publica). In morala sunt incluse si conceptii despre ceea ce este moral/imoral, bine, rau. Moralitatea se refera la gradul in care normele morale sunt respectate de catre o persoana, grup, colectivitate. Moravurile reprezinta un concept cu o tenta mai generala, el referindu-se la morala ca ansamblu de norme si valori recunoscute si impuse de catre societate, la moralitate, ca grad de respectare a acestor norme in cadrul unei colectivitati, cat si la o serie de practici, moduri de comportare specifice respectivei comunitati si care sunt mai mult sau mai putin formulate explicit ca norme morale, adesea ele fiind chiar opuse normelor si valorilor formal si general acceptate, dar sunt rar practicate. Pentru o asemenea din urma situatie putem da ca exemplu ,,bacsisul", ,,coruptia". " 
Sociologia moralei reprezinta o preocupare sistematica de analiza a moralei ca fenomen social. Zamfir prezinta trei mari teme de preocupare a sociologiei moralei: 
a. ,,Sistemele morale. ca produse ale diferitelor tipuri de societati (ex. m. renuntarii, ca un produs tipic al unei societati stagnante, cu resurse limitate, caracterizata prin prezenta unor puternici factori adversi pentru viata umana) sau a diferitelor grupuri si clase sociale (morala burgheza, de ex.). 
b. Factorii sociali responsabili de gradul de respectare a normelor morale (starea de moralitate). 
c. Cercetari asupra dinamicii valorilor, normelor morale, inclusiv ale comportamentului, ale moravurilor; de exemplu evolutia moralei relatiilor dintre sexe, a familiei, etc. "
Perceptia este un proces psihic prin care obiectele si fenomenele din realitate, actionand nemijlocit asupra organelor de simt, sunt reflectate in totalitatea insusirilor lor ca un intreg unitar. Perceptia este imaginea care rezultata din acest proces. Spre deosebire de senzatie, care reflecta o insusire sau alta a unui obiect, perceptia reflecta obiectul in ansamblul sau. Perceptia reprezinta procesul principal al cunoasterii senzoriale la om. Perceptia se bazeaza pe experienta anterioara a omului, pe raportarea obiectului perceput la o anumita categorie de obiecte; de aceea in perceptie se reflecta semnificatia obiectului respectiv. Cercetarile experimentale au aratat ca procesul perceptiei are un caracter selectiv si este influentat de particularitatile obiectului perceput, de trebuintele si de interesele persoanei, de asteptarea sau de atitudinea anticipativa. Perceptia este de diferite feluri: vizuala, auditiva, tactila etc. Perceptia fetei este procesul prin care creierul si mintea inteleg si interpreteaza fata, in special fata umana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre un Aspect al Comunicarii Nonverbale - Construirea Conceptului de Imoralitate prin Intermediul Canalului Vizual.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!