Deprinderea de a Citi Eficace și Eficient

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1702
Mărime: 12.55KB (arhivat)
Publicat de: Anonymous A.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Comunicarea prin intermediul cuvantului scris se compune din procesul de input al mesajului, de procesare si de output al acestuia. Citirea este procesul de input si procesare a informatiei si consta din extragerea de informatie utila dintr-un text, din figuri grafice, tabele etc.

Managerii, prin natura functiunilor pe care le indeplinesc in organizatie, cat si pentru a se informa despre ce se intampla in lumea afacerilor, in profesia lor si in profesiunile conexe, trebuie sa proceseze cantitati foarte mari de informatie scrisa. Acumularea de informatie pe aceasta cale poate suferi adesea, fie din cauza imposibilitatii managerului de a citi atat material cat ar fi nevoie, fie datorita incapacitatii sale de a asimila si folosi in mod eficace materialul acumulat. Prea multa informatie nerelevanta sau neinteleasa corect este cel putin la fel de daunatoare ca lipsa de informatie.

1.1. Cateva aspecte ale citirii eficace si eficiente

Pentru a citi eficace si eficient este necesar, printre altele, sa fiti in masura sa:

- Faceti distinctia imediata si clara intre fapt (o afirmatie care poate fi dovedita) si opinie (un punct de vedere).

- Interpretati in mod adecvat relatiile semantice (deducerea intelesului corect al unui cuvant folosind contextul in care apare).

- Recunoasteti instinctiv ideile principale, punctele majore sau scopul materialului scris.

- Recunoasteti detaliile (acele fapte care sustin ideea principala).

- Recunoasteti secventa evenimentelor (ordinea in care evenimentele s-au produs).

- Recunoasteti relatiile cauza-efect.

- Identificati tehnicile de propaganda folosite de vorbitor pentru a manipula, cum sunt, de exemplu, atasarea de cuvinte peiorative sau laudative unei persoane, loc, lucru sau idei, transferul de sentimente (exemplu: sa ne imaginam ca suntem in locul D-lui&), introducerea ca fapt a marturiei unei persoane binecunoscute sau necunoscute, in favoarea ideii sustinute, uzitarea ideii ca toata lumea face la fel, deci si noi trebuie sa facem la fel, filtrarea numai a faptelor extreme, introducerea de idei prin se spune ca, se pare ca.

1.1.1. Tipuri de citire

Creierul nostru vede o imagine larga a paginii si nu are nevoie de cititul

separat al cuvintelor, efort care limiteaza practic viteza de citire la cea de vorbire. Astfel, intr-o fraza formata din 30 de cuvinte un cititor neexperimentat se va opri de 30 de ori pentru a citi fiecare cuvant, spre deosebire de unul experimentat care, citind grupuri de cuvinte sau un rand o data, se va opri de cel mult 6-8 ori. Pentru a creste viteza de citire trebuie sa ne asiguram concentrarea asupra cititului si sa evitam citirea unui singur cuvant o data. Putem folosi un creion sau degetul care sa ne ghideze privirea pe pagina si sa ne coordoneze atentia intr-un ritm impus de noi.

De asemenea, pentru a fi eficace si a raspunde si cerintelor de eficienta, trebuie sa ne adaptam activitatea de citire la:

- Scopul in care citim un anumit material.

- Complexitatea textului de citit.

- Nivelul de detaliu la care dorim asimilarea textului.

- Durata necesara de memorare a informatiilor citite.

In functie de acesti factori putem distinge mai multe tipuri de citire.

Citirea aprofundata

Este tipul de citire cel mai solicitant si care implica intelegerea si memorarea

ideilor principale si a detaliilor semnificative pe o durata lunga sau scurta. Acest tip de citire necesita concentrarea asupra materialului si parcurgerea fiecarui cuvant. Un adult poate citi in aceasta maniera 225-275 cuvinte/minut si intelege aproximativ 70-80% din ce citeste. Daca materialul este scris intr-un limbaj simplu si se folosesc si anumite tehnici de citire rapida, se poate atinge ritmul de 350-800 cuvinte pe minut.

Pentru imbunatatirea performantelor in citirea aprofundata este util ca, inainte de a

incepe cititul, sa rasfoim sau sa citim titlurile intregului material pentru a ne da seama despre ce este vorba, sa stim la ce sa ne asteptam sau sa obtinem o privire de ansamblu asupra materialului. Dupa aceasta ne putem concentra asupra citirii in cunostinta de cauza.

Citirea de informare

Procesul de citire de informare consta in identificarea si citirea doar a informatiei

importante (de interes), fara a citi tot materialul. Ea poate asigura doar retinerea ideilor de interes si a subiectului materialului, are avantajul ca se poate atinge viteza de pana la 1500 cuvinte/minut. Citirea de informare incepe prin citirea titlurilor, a capetelor de text sau a celor de tabel, avand ca rol identificarea ideilor principale. Intr-un text sau paragraf sunt relevante pentru a gasi ideile principale primele si ultimele propozitii (pentru scrierea directa) sau mijlocul paragrafului (in scrierea indirecta). Stilul scrierii, punctuatia si mai ales grafica unui text scris dupa toate regulile scrierii manageriale eficace si eficiente sunt extreme de utile pentru marirea vitezei unei astfel de citiri.

Preview document

Deprinderea de a Citi Eficace și Eficient - Pagina 1
Deprinderea de a Citi Eficace și Eficient - Pagina 2
Deprinderea de a Citi Eficace și Eficient - Pagina 3
Deprinderea de a Citi Eficace și Eficient - Pagina 4
Deprinderea de a Citi Eficace și Eficient - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Deprinderea de a Citi Eficace si Eficient.doc

Te-ar putea interesa și

Comunicare Managerială

Introducere În orice fel de organizaţie socială oamenii sînt interdependenţi. Interdependenţa necesită coordonarea tuturor activităţilor pentru...

Management General și Juridic

AGENTUL ECONOMIC SI FUNCTIILE LUI Obiectul teoriei si practicii managementului îl constituie agentul economic, indiferent de forma sa de...

Ai nevoie de altceva?