Cultura romana

Extras din referat Cum descarc?

Cine vrea sa inteleaga evolutia culturii romane si sa stabileasca locul, rolul si valoarea creatiilor romanesti in cadrul civilizatiei continentului nostru, trebuie sa porneasca de la realitatea formarii, in Evul Mediu, a doua arii de cultura in Europa, a doua tipuri de civilizatie.
Prima este aria de cultura dominata confesional de biserica romano-catolica, folosind ca principal mijloc de expresie, pana la aparitia loteraturilor nationale, latina, si traind din amintirile glorioase ale imperiului roman, care unificase, spre sfarsitul antichitatii, civilizatia mediteraneana. Acestei arii ii apartin, pana astazi, toate popoarele neolatine, exceptand pe romani, si ea a integrat, intre secolele V-VII, popoarele germanice si anglo-saxone, viitoarele promotoare ale marii revolutii spirituale moderne care a fost Reforma.
A doua arie de cultura si al doilea tip de civilizatie graviteaza in jurul Bizantului, imbinand, intr-o sinteza originala, ideea de stat romana , teritorial partea rasariteana a imperiului, limba greaca drept instrument de cultura, iar din secolul IX cultivand, tot mai pregnant, amintirea si mandria mostenirii elene.
Momentul in care cele doua arii ajung la o clara cristalizare este sfarsitul secolului VIII si, in intregime, secolul IX, ceea ce inseamna imperiul si renasterea carolingiana in Occident, prima renastere bizantina si asa-numita ,,schisma a lui Fotie" in Rasarit. Lor li se adauga evenimentul esential al crestinarii slavilor cu opera epocala a lui Chiril si Metodie, care deschide, in 863, un capitol nou in cultura europeana si creeaza a treia limba universala a Evului mediu - vechea slava bisericeasca, devenita in cursul secolelor slavona de felurite redactii nationale. In secolele X-XIII asistam astfel la contituirea, langa Bizantul grecesc, a Bizantuilui slav, bulgaresc intai, apoi rus kievian si, in sfarsit, sarbesc, fiecare cu momentele de glorie si iradiere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura romana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!