Comunicatiile

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului, Pamantul a avut mereu un rol determinant in dezvoltarea tehnologiilor de comunicare. In zilele noastre, satelitii si internetul permit comunicarea instantanee si la distante lungi, timp ce oamenii de stiinta urmaresc ca Pamantul sa continue si in viitor sa joace un rol vital in realizarea comunicarii.
Oamenii comunica in diverse moduri: prin expresia fetei, prin limbajul corporal, cum este, de exemplu, strangerea mainii, prin sunete cum este rasul, sau tipete. Oamenii comunica si prin mijloace mult mai complexe, prin limbaj, care cuprinde atat exprimarea verbala car si exprimarea scrisa, prin imagini, prin muzica.
In zilele noastre, comunicarea are ca suport diverse forme, de la carti la reviste si ziare, la telefon tv si radio, calculator, discuri, benzi. Insa secole de-a randul, comunicarea presupunea deplasare, iar zonele cu acces dificil precum muntii, deserturile sau intinderile mari de apa constituiau bariere in calea comunicarii.
Mesajele orale puteau fi schimbate, uitate sau pur si simplu greu de inteles. Nu se stie cu exactitate cand au inceput sa se formeze limbile, dar in zilele noastre exista peste 3000 de limbi principale in lume, plus dialectele acestora. Insa se poate sa fi existat cu mult mai multe, care sa se fi stins de-a lungul timpului.
Odata cu dezvoltarea scrisului, trimiterea mesajelor la distante a devenit mai sigura si in acelasi timp si mai simpla. In acest mod nu exista riscul ca mesajele sa fie uitate, iar semnatura sau pecetele confereau siguranta. Vechii egipteni nu erau constienti de faptul ca au fost primii care au inceput sa strice echilibrul ecologic, defrisand zone imense de papirus. Intre timp descoperirea unor noi teritorii, a inceput sa se reflecte in modificarea peisajului. Intinsurile de ghetari tundra sau deserturile erau putin interesante. Civilizatiile s-au dezvoltat avand la baza comunicarea, in zonele cele mai fertile, in zonele de campie, de-a lungul raurilor si al coastelor, unde traieste si azi mai mult de trei patrimi din populatia globului.
Intre zonele cele mai populate se gaseau trecatori montane, puncte strategige in vreme de razboi sau de migrari in masa. Trecatoarea Khyber, intre Afghanistan si Pakistan a reprezentat secole de-a randul o poarta care lega Europa si Orientul Mijlociu de subcontinentul Indian. Scena a multor importante batalii, aceasta trecatoare a fost traversata si de catre exploratori si comercianti, calare pe camile saumai apoi utilizand cai ferate si sosele.
Comunicarea scrisa s-a dezvoltat foarte rapid. In China si in Japonia au fost produse matrite de tiparit si simboluri inca din anul 1000i. Hr. La inceput cartile erau destinate doar celor privilegiati. Pigmentii sau cernelurile erau extrase din pamant sau din plante. In jurul anului 1447, germanul Johaness Gutenberg a inventat banda metalica mobila pentru tiparit, care a condus la o explozie a comunicarii scrise. Pa duri intregi au inceput sa fie taiate pentru fabricarea hartiei ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicatiile
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!