Comunicarea Intr-un Grup Familial Etnic Mixt

Extras din referat Cum descarc?

Aristotel spunea ca omul este o fiinta sociala, asta insemnand ca omul este destinat traiului alaturi de semenii sai in cadrul unor comunitati umane, fie ele mai mici sau mai mari. Oamenii isi consuma viata lor sociala relationand in cadrul grupurilor, al multimilor sau al maselor, al colectivitatilor ori societatilor globale din care fac parte. Exista o tendinta fireasca a oamenilor de a se grupa, de a trai si de a actiona in colectivitate, tendinta izvorata din insasi conditia si natura lor eminamente sociala. Un grup exista cu conditia de a avea in componenta sa cel putin doi membri si de a dispune de o coeziune interna, care sa-i mentina pe agentii sai impreuna , sa actioneze unitar. Grupurile sunt unitatile sociale mici, bazate pe relatii interpersonale directe. 
Oamenii care traiesc in grup dezvolta, pe baza contactelor si apropierilor fizice, relatii psihice (afective, de intercunoastere), efectueaza schimburi de bunuri si activitati, manifesta anumite atitudini pe temeiul unor valori, idei si interese comune , pretuiesc aceleasi simboluri, norme si obiceiuri, au o vointa si o constiinta care evoca solidaritatea si comunitatea lor cultural-economica. 
Exista mai multe criterii de clasificare a grupurilor: dupa numarul de personae care fac parte dintr-un grup , exista grupuri mari si grupuri mici; pe baza tipului de legatura, deosebim grupuri primare sau secundare; dupa tipul de normativitate deosebim grupuri formale, informale, sau nonformale; deosebim grupuri cu scop; clase sociale; grupuri teritoriale; grupuri care se formeaza pe baza valorilor cultural comune; grupuri de semeni; grupuri de referinta etc.
Familia sau grupul famililal poate intruni caracteristicile mai multor tipuri de grupuri, in familie se regasesc aproape toate elementele de structura ale sistemului social global. Sociologul Jan Szczepanski, precizeaza ca familia, care e un grup intalnit in tot cursul istoriei societatii umane, are caracteristici de grup primar si formal, adica se bazeaza exclusiv pe contacte personale, directe, fata in fata si destul de apropiate, pe atitudini emotionale, iar coeziunea dintre membrii grupului rezulta din preocuparile personale si, de cele mai multe ori, este institutionalizata, creata pe baza unor legi (casatoria este legalizata).
Familia este cea mai pura forma de manifestare a socialului uman, cea care da profilul celor dintai forme de convietuire colectiva. Primele comunitati umane, clanurile, triburile sau hoardele primitive nu constituiau decat structuri familiale largi. 
Familia in intregul ei urmareste scopuri comune, de la integrarea in munca a celor apti, pana la participarea la viata sociala a familiei ca grup, ca entitate distincta. Deci familia se poate denumi drept un grup social realizat prin casatorie, alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au o gospodarie casnica comuna, sunt legati prin relatii natural-biologice, psihologice, morale si juridice si care raspund unul pentru altul. 
2. Importanta comunicarii intr-un grup familial
Ceea ce-i face pe oameni sa se reuneasca intr-un grup, sa mentina relatiile dintre ei si sa interactioneze, este comunicarea. Comunicarea implica un schimb de informatii, dar si de atitudini, emotii, impresii si interpretari. O comunicare eficienta intre membrii unui grup determina durabilitatea, stabilitatea, convietuirea in buna intelegere intre membrii sai, genereaza o solidaritate in interiorul grupului si sporeste colaborarea, indreptandu-i intr-o directie productiva si fidela conceptiilor si valorilor pe baza carora grupul a fost format.
In cadrul familiei comunicarea reprezinta absolut totul. Comunicarea este factorul vital in obtinerea unor relatii familiale reusite. Functia de baza este asigurarea coeziunii membrilor, a stabilitatii, echilibrului relatiei dintre ei. Ea defineste o familie ca nucleu, in sensul in care fiecare cuplu si apoi familie nou formata isi va dezvolta niste tipare comunicationale care o vor face unica si recognoscibila in grupurile sociale. Mai mult, comunicarea devine un concept umbrela sub incidenta caruia se intretin si se consolideaza valori importante, precum fidelitatea, increderea, sau respectul.
Familia este un centru al afectivitatii si al confortului emotional pentru individ, mediul in care se poate retrage si simti in siguranta alaturi de pesoane care il sustin. Deaceea este importanta realizarea unui mediu comunicational confortabil pentru membrii familiei. 
3. Comunicarea in grupul de familie multietnic. 
Fenomenul migratiei, specific secolului nostru, a dus la crearea societatii multietnice. Societatea multietnica este un sistem social in cadrul caruia convietuiesc indivizi de identitati etnice diferite, care impart acelasi spatiu geografic, dar au provenienta diversa, limba, cultura religioasa, port si obiceiuri diverse.
Unul dintre aspectele particulare ale fenomenului societatii multietnice il constituie casatoriile mixte. Casatoria mixta constituie uniunea conjugala dintre doi indivizi de diferite rase sau nationalitati. Este un aspect care este indelung discutat si analizat atat la nivel politic si social, cat si la nivel eclesiastic, mai ales in ceea ce priveste casatoriile intre doua persoane care au confesiuni radical diferite, cum ar fi intre musulmani si crestini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Intr-un Grup Familial Etnic Mixt.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!