Comunicarea Interculturală

Extras din referat Cum descarc?

Nevoia de comunicare interculturala eficienta este din ce in ce mai mare pe masura ce tarile fac din ce in ce mai multe afaceri la nivel global dar si din cauza faptului ca granitele dispar. Pentru a fi eficienti in comunicarea interculturala trebuie sa anticipam asteptarile audientei, lucru care poate fi cunoscut numai prin studiul culturii. Stabilirea unor relatii cu oamenii este cel mai eficient mod de a realiza acest lucru, insa de multe ori oamenii nu au aceasta posibilitate. Atunci cand comunicam cu oameni care provin dintr-o cultura diferita, trebuie sa stim cateva concepte de baza 
1. Studiul altor culturi 
In observarea altor culturi diferentele sunt elocvente: modul in care oamenii se saluta reciproc, modul in care se imbraca, modul in care negociaza si solutioneaza conflicte, chiar si modul in care percep informatiile vizuale. Alte diferente sunt subiectele de conversatie si obiceiurile care sunt considerate proprii fiecarei tari. Conform traditiei, cand nord-americanii se uita la luna ei vad o fata din pete intunecate - omul din Luna. Cand oamenii din India si unele parti din China se uita la luna vad un iepure; australienii vad o pisica; locuitorii insulelor Fiji vad un sobolan.
De asemenea, comunicarea non-verbala este diferita: distanta dintre persoanele care vorbesc, gesturile mainilor si ale fetei, durata timpului in care contactul vizual este mentinut cu o alta persoana etc. 
Barry Thatcher sustine intr-unul din articolele sale ca, in timp ce ar trebui facute mai multe cercetari empirice si etnografice ne confruntam cu pericolul de a simplifica peste masura oamenii, organizatiile, precum si culturile ("oversimplifying people, organizations, and cultures"). El afirma ca pentru a obtine mai multe comparatii culturale valabile, accentul ar trebui sa fie in primul rand pus pe similitudinile dintre culturi, si apoi pe diferentele din cadrul acestor culturi. 
Atat departamentul universitar cat si cel de afaceri, trebuie sa se angajeze sa dezvolte relatii intre cercetatori si participanti care sa duca la o intelegere si o colaborare culturala mai eficienta. 
In cercetarea celorlalte culturi, este dificil sa evitam propriul nostru etnocentrism si stereotipurile. Relatiile adecvate dintre oameni ar putea rezolva o parte din aceste mentalitati. 
2. Depasirea etnocentrismului
Potrivit Jaime S. Wurzel in cartea "Toward a Multiculturalism", cultura creeaza realitatea unei persoane, modul in care sensul este dat interactiunilor. Parintii unui copil, mediul, religia si traditiile sunt toate deja fixate. Aceste afilieri, pe care copilul le ia de la sine, definesc identitatea. Etnocentrismul este inevitabil, deoarece acesta este inradacinat in imposibilitatea de a scapa de experienta personala. Etnocentrismul poate duce la un fals sentiment de superioritate. Trebuie sa invatam sa combatem aceasta credinta falsa si sa adoptam ideea ca doar pentru ca oamenii vad lucrurile diferit, acestia nu ne sunt inferiori. 
Studentii si oamenii de afaceri trebuie sa isi dea seama ca doar pentru ca o persoana nu poate vorbi fluent limba engleza, ea nu este mai putin inteligenta sau mai putin demna de educatie sau de o pozitie decat ei. In cartea sa, "Bridging Differences", William Gudykunst sustine ca oamenii trebuie sa scape de ideea ca "noi" avem dreptate si "ei" gresesc. Aceasta stare de spirit apare in momentul in care grupuri sau persoane fizice duc grija pentru propriile lor interese si se preocupa foarte putin pentru interesele altora. Aceasta lipsa de interes duce la excluderea morala care apare atunci cand indivizi sau grupuri sunt percepute ca fiind in afara granitelor. Cei care sunt exclusi din punct de vedere moral sunt perceputi ca fiind nonentitati, nedemni, in consecinta, prejudiciile aduse asupra lor sunt privite ca acceptabile, potrivite si corecte. Prejudecatile si ura ar putea fi ameliorate daca oamenii ar incerca sa ii inteleaga pe cei pe care ii percep diferiti. 
Folosirea manualelor pentru a studia multiculturalismul intr-o incercare de a rezista la atitudinile etnocentrice si la apatia multiculturala nu reprezinta o modalitate foarte eficienta. DeVoss, Jasken, si Hayden sugereaza ca modul in care manualele sunt scrise insinueaza ca diferentele multiculturale sunt "problemele care trebuie sa fie tratate," iar manualele nu explica in mod clar importanta contextelor in situatiile de comunicare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Interculturala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!