Comunicarea in Managementul Resurselor Umane

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat 3
1. Importanta comunicarii 4
2. Cauzele unei comunicari neeficace 6
2.1. Probleme de ascultare 6
2.2. Lipsa de feedback 7
2.3. Feedback fictiv 9
2.4. Rezistenta la critici 11
2.5. Perceptia selectiva si tendintele 12
2.6. Informatii convingatoare 14
2.7. Ascultarea eficace 14
2.8. Alegerea timpului si a locului 15
2.9. Alegerea limbajului 16
2.10. Recunoasterea barierelor culturale 17
2.11. Limbajul corpului 18
3. Comunicarea scrisa 19
4. Televiziunea ca sursa de informare si evaluarea ei 21
Concluzii 23
Bibliografie 24


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Comunicarea este un subiect foarte important in cadrul procesului managerial, pentru ca acuratetea deciziilor depinde in mare masura de eficienta comunicarii. Transmiterea informatiilor si receptarea acestora in mod corect, o mai buna intelegere a problemelor prin dezbaterea lor determina necesitatea comunicarii. Pentru un manager comunicarea este elementul esential in cadrul activitatii sale in organizatie atat in relatiile cu angajatii, cat si cu persoanele din mediul extern al firmei. 
In cadrul comunicarii pot aparea o serie de probleme ce pot avea cele mai diverse cauze: ascultarea neeficace, lipsa feedback-ului, rezistenta la critici, perceptia selectiva, barierele culturale, limbajul sau o atitudine nepotrivita.
Un element aparte in procesul comunicarii este comunicarea scrisa - in acest caz, trebuie avute in vedere concordanta dintre situatie si limbaj - abordarea unui limbaj formal sau informal, exprimarea clara, concisa si completa.
De asemenea, televiziunea joaca un rol foarte important in comunicare. Ea a devenit unul din mijloacele de comunicare cele mai controvsate - se discuta despre impunerea unor programe, despre manipulare.
Necesitatea de comunicare este din ce in ce mai mare si trebuie gasite cele mai bune cai pentru a se putea face corect si potrivit diferitelor situatii.
Introducere
Acest capitol este probabil cel mai important din intreaga carte. Incepe prin a explica de ce comunicarea este un subiect asa de important. Sunt examinate barierele ce impiedica comunicarea. Urmeaza apoi o analiza detaliata a capacitatilor pe care managerul le cere, in special ascultarea eficace. In prima parte a capitolului se pune accentual pe cominicarea orala, dar apoi atentia se concentreaza asupra nevoii de comunicare scrisa si a indemanarii pe care aceasta o cere. Exista de asemenea o sectiune in legatura cu problemele legate de evaluarea informatiilor si imaginilor prezentate de televiziune.
In afara faptului ca este un capitol introductiv, serveste de asemeni drept baza pentru materialul cartii.
1. Importanta comunicarii
Managerii isi petrec majoritatea timpului angajati direct intr-un proces de comunicare. Chiar si atunci cand lucreaza singuri - de exemplu, studiind sau pregatind rapoarte - ei se bazeaza pe incercarile oamenilor de a comunica cu ei sau se pregatesc sa comunice cu altii. Acuratetea in luarea deciziilor depinde, in special, de comunicarea propriu-zisa. Daca comunicarea nu este eficace, atunci totul, intregul proces poate fi afectat.
Experimentele, cercetarea si pura observatie personala arata ca majoritatea oamenilor sunt mult prea optimisti cand vine vorba de exactitatea procesului de comunicare si nu este valabil numai pentru procesele de comunicare din cadrul organizatiilor de angajati, ci si in viata in general. Chiar daca greselile sunt identificate, poate fi prea tarziu, sau greselile initiale care vor duce la alte erori pot sa nu mai fie recunoscute. Barierele catre o comunicare eficace sunt mult mai mari decat realizeaza oamenii. Comunicarea efectiva a informatiilor reale poate fi destul de dificila, dar adesea trebuie sa comunicam atitudini si sentimente si asta poate fi mult mai complicat. Numarul si natura barierelor face necesar ca un curs de comunicare sa fie parte a curriculum-ului scolar standard. Din pacate asta nu s-a intamplat inca si acest capitol incearca sa ofere managerilor un ghid practiv pentru identificarea proceselor de comunicare in organizatiile lor in scopul de a evalua eficacitatea lor. Aceasta evaluare poate fi baza dezvoltarii aptitudinilor practice de comunicare a managerului insusi.
Studiul facut de Rosemary Steward citat anterior arata ca in medie ce-i 160 de manageri intervievati isi petrec doua treimi din timpul lor lucrand cu oamenii. In restul timpului ei sunt angajati in pregatirea rapoartelor. Pare, deci, rezonabil sa afirmam ca managerii isi petrec marea parte a zilei de lucru in diferite tipuri de activitati de comunicare. Chiar si cei 33 de mangari din sondaj care au servicii asa-zis de birou isi petrec aproape jumatate din timp muncind impreuna cu altii, prin participarea la sedinte, darea si primirea de instructiuni, discutii cu colegii, clientii, sau cei care se ocupa de aprovizionare. Poate fi un contact personal sau telefonic sau ambele. Majoritatea timpului ramas va fi petrecut prin asimilarea ori pregatirea informatiilor scrise. Odata ce managerii intentioneaza sa ia deciziile corecte in slujba lor, este necesar ca ei sa fie capabili sa manuiasca procesul de comunicare cu eficacitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea in Managementul Resurselor Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!