Comunicarea in Familie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Comunicarea- aspecte generale 3
2. Comunicarea in familie 4
3. Comunicarea scolii cu familia 5
4. Tipuri de familie si stilul intercomunicarii familiale 7
5. Concluzii: 9
6. Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Comunicarea- aspecte generale
Nu stiu cat de multa importanta acordam fiecare din noi comunicarii, nu stiu daca subiectul propus pentru aceasta tema pare sau nu simplu si deja cunoscut, in schimb merita sa incercam impreuna o reflectie asupra acestui proces, in speranta ca acest lucru ne va ajuta sa imbunatatim comunicarea cu ceilalti si, de ce nu, cu noi insine.
Comunicarea reprezinta un sistem de transmitere a unor mesaje care pot fi procese mentale (confuzii, ganduri, decizii, interioare) sau expresii fizice (sunete si gesturi). Ea constituie o necesitate si o activitate sociala. Cauza care a dus la aparitia comunicarii a fost necesitatea de a comunica intre oameni ca persoane sau grupuri sociale, cand se aflau la departare unii de altii. Motivul care a determinat apoi dezvoltarea comunicarii a fost necesitatea de a comunica intre oameni si organizatiile lor, in conditiile dezvoltarii relatiilor sociale. Formele de comunicare apar si se dezvolta odata cu mijlocul principal de comunicare intre oameni, care este limba sau limbajul, in care exista doua forme de intrebuintare: orala si scrisa.
A comunica este o arta care se invata. Din pacate nu o invatam in scoala, nici macar in facultate si pornim in viata cu acest "mare handicap"... Ne luam un servici, ne casatorim, facem copii si de multe ori ne dam seama ca nu putem sa ne intelegem cu ceilalti... oricare ar fi acesti ceilalti... parinti, copii, parteneri de servici sau de casa... in viata avem deseori probleme de intelegere a nevoilor celuilalt, a valorilor celuilalt si de aceea ajungem la conflicte. Ca parinti e de preferat ca niciodata sa nu incepem sa vorbim cu copilul nostru adresandu-i cuvinte jignitoare. Nu vom ajunge la esenta problemei, ba mai mult putem sa cream resentimente. Pentru a discuta real cu copilul e necesar ca parintii sa invete sa se cunoasca pe sine mai intai. E necesar sa-si cunoasca sentimentele, trairile, sa le constientizeze, sa invete despre sentimentele familiei (cum se simt cei din jur cand apare vreo problema), sa invete sa-si exprime sentimentele, sa invete sa empatizeze (adica sa se puna in pielea celuilalt), sa invete despre sine (despre momentele lor de furie, de anxietate, de deprimare, de stres puternic si sa invete sa le gestioneze), sa stie care sunt momentele lor cele mai bune si cele mai putin bune din zi sau saptamana, sa isi cunoasca ritmul personal si sa nu il impuna si altora, sa invete sa inteleaga punctul de vedere al altuia din familie chiar daca nu este de acord cu el, sa invete sa fie echilibrati si moderati in decizii si sa accepte si alte decizii. Este foarte important si ca parintii sa invete sa-si cunoasca proprii copii... Uneori trece o viata si nu ajung sa si-i cunoasca... Ce inseamna a cunoaste? Sa stie ritmul copilului lor, stilul lor de lucru, sa stie cum isi exprima copilul sentimentele, sa stie daca copilul are empatie sau nu fata de altii (sa invete sa i-o cultive), sa stie cum face fata copilul intr-un conflict, ce fel de strategii si tehnici are, sa stie cum isi exprima furia sau alte sentimente negative, sa cunoasca nevoile, scopurile si strategiile de a le atinge, sa stie cum solutioneaza copilul lor o problema (ce stil are in solutionare).
2. Comunicarea in familie
Traim intr-o societate in care mediul conversational este tot mai sarac, cu totii auzim cuvantul "comunicare" la colt de strada, la birou, in autobuz etc. Il auzim in familie in replica de genul: "se intampla...daca nu exista comunicare", "eu si sorul meu nu mai comunicam". 
De ce? Din cauza ca ne urmarim propriile idei, din cauza calculatorului, din cauza televizorului, a radioului, din care descoperim ca mult prea multi oameni isi petrec enorm de mult timp captand mesaje mecanice si care, nu isi gasesc timp sa faca schimb de mesaje ca niste fiinte vii, iubitoare si afectuoase cu membrii familiei. Daca mama si tata stau in fata calculatorului sau a televizorului, in medie, cam 7 ore pe zi, la care se adauga timpul in care luam masa, drumul la/de la serviciu, orele de somn, aproape ca nu ne mai ramane timp pentru vorbit. Cand si cum sa facem sa ajungem sa intelegem cat de importante sunt in familie aceste discutii, aceste schimburi de idei? Exista multe ocazii cand ambii parteneri isi petrec timpul impreuna ( dimineata la cafea , inainte de culcare). O discutie cat de mica este extrem de importanta pentru sanatatea relatiei lor si pentru dezvoltarea echilibrata a copilului. In foarte multe cupluri problemele pot fi rezolvate si se poate impiedica o destramare a familiei prin conversatie, sa se vorbeasca despre ceea ce-l deranjeaza pe unul din membrii familiei: mama, tata sau copilul. Pentru a educa niste copii care sa reuseasca in viata, parintii trebuie sa invete sa comunice intre ei si cu copii lor. Nu trebuie sa astepti ca celalalt "sa isi dea seama" ca ceva nu este in ordine. Daca mama cearta copilul pentru o gresala, tatal sa nu intervina cu ceva contrar.
Bineinteles, copii trebuie si ei inclusi in conversatiile familiei. In acest fel ei invata sa se descurce in lumea adultilor ti isi construiesc un vocabular ce le dezvolta capacitatea de a conversa si a se adapta in societate. Trebuie sa nu uitam totusi, copilul nu este un adult in miniatura. Un copil are interese proprii varstei lui si atentia sa este foarte redusa. In acest secol al vitezei se intampla destul de des ca un copil de zece sau paisprezece ani(de exemplu) sa intre in conversatie cu parintii lui si acestia sa raspunda cu "da" sau "nu", fara ca ei sa depuna si cel mai mic efort pentru a intra in conversatie cu el, chiar sa-l ignore. Acesta este unul dintre cele mai sigure moduri de a determina copilul sa se simta mai bine in casa vecinului, la discutiile din fata blocului sau sa intre intr-un anturaj nesanatos. 
Numitorul comun in toate relatiile este nevoia fiecaruia de a se simti iubit si inteles. Discutiile cu copiii se poarta astfel incat ei sa se simta niste membrii importanti ai familiei din punct de vedere al comunicarii. Acest lucru construieste si stabileste legaturi de care ne bucuram tot restul vietii, este o modalitate de a va comunica iubirea, grija si respectul pentru copil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea in Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Baban, Adriana (coord.) - ,,Consiliere educationala", Imprimeria ,,Ardealul", Cluj-Napoca, 2001
2. http://www.familiasiviata.ro/educatie/comunicarea-in-familie.html
3. http://www.consultanta-psihologica.com/stiluri-de-comunicare-in-familie/
4. http://www.prodidactica.md/viitor/viitor_rom/experiente_8.htm
5. Soitu, Laurentiu - Pedagogia comunicarii, Institutul European, Iasi, 2001.;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!