Comunicarea in Cadrul Firmei

Extras din referat Cum descarc?

Comunicarea reprezinta o trasatura esentiala si deosebit de importanta pentru existenta si dezvoltarea omului ca personalitate complexa. Omul a comunicat din totdeauna, inca din preistoric, cand predomina comunicarea directa de la om la om prin semne, simboluri, gesturi si mimica, iar procesul de comunicare a evoluat continuu, cand in zilele noastre se simte tot mai mult prezenta tehnologiei si mijloacelor moderne de comunicare (telefonul, intra si internetul, mass-media).
DIN PUNCT DE VEDERE ETIMOLOGIC, TERMENUL DE COMUNICARE PROVINE DIN CUVANTUL DE ORIGINE LATINA ,,COMUNICO, -ARE", CARE, LA RANDUL SAU SE PRESUPUNE A PROVENI DIN ADJECTIVUL ,,MUNIS, - E", CU SENSUL DE ,,CARE ISI FACE DATORIA, INDATORITOR, SERVIABIL"; CUVANTUL INCLUDE DECI IDEEA UNEI ATITUDINI DE DESCHIDERE, INTERES SI BUNAVOINTA FATA DE CELALALT/CEILALTI.
Alti specialisti, considera ca termenul de comunicare este tot de origine latina, dar din cuvantul << cominecare >> cu sensul religios de << a se impartasi de la >>, unde simbolizeaza legatura cu Dumnezeu.
ASTFEL, IN ACEST SENS COMUN, ,,A COMUNICA" INSEAMNA 
- ,,A FACE CUNOSCUT, A DA DE STIRE, A INFORMA,
- A INSTIINTA, A SPUNE ( DESPRE OAMENI, COMUNITATI SOCIALE) 
- A SE PUNE IN LEGATURA, IN CONTACT CU; 
- A VORBI CU ;
- A FI IN LEGATURA CU , 
- IN CONTACT CU, A DUCE LA " 
( DEX, 1979; P. 179). 
Conceptul de comunicare a fost studiat si definit de numerosi specialisti, in diverse abordari: abordarea generala, psiho-sociologica, economica, manageriala, pedagogica sau educationala, juridica, militara, etc.
Iata cateva acceptiuni ale conceptului de comunicare :
- << Comunicarea reprezinta o diversitate de comportamente, procese si tehnologii prin care intelesul este transmis sau derivat prin informatii >> - M. Agrabian (Psigologia Comunicarii);
- << Comunicarea este un proces de emitere a unui mesaj si de transmitere a acestuia intr-o maniera codificata cu ajutorul unui canal catre destinatar, in vederea receptarii >>- Vlasceanu Mihaela (Dictionar de Sociologie >> ;
- << Comunicarea reprezinta un schimb de informatii, de opinii, de idei, realizata cu ajutorul limbajului, a altor coduri si semne, si reprezinta prima si cea mai larga forma de coexistenta sociala << - Dictionarul Enciclopedic managerial;
- Comunicarea reprezinta << o componenta de baza a functiei de coordonare si poate fi considerata ca principala activitate desfasurata de manageri >> - Tiberiu Zorletan.
Sintetizand esenta acestor acceptiuni acordate conceptului de comunicare, putem spune ca, in sens larg, comunicarea reprezinta un schimb de informatii ce transmite un mesaj intre indivizi, reprectiv intre un emitent (E) si receptor (R), printr-un sistem comun de simboluri, semne si comportamente.
Comunicarea interna defectuoasa poate produce firmelor 
pagube de sute de milioane de euro
Cel mai adesea, efectele negative sunt indirecte si greu de observat de catre managementul companiilor 
Se intampla sa auzi intai la tv ce produse mai lanseaza compania pentru care lucrezi- E dificil sa afli ce trebuie sa faci pentru a comanda carti de vizita. Inseamna ca in firma ta sunt ceva probleme de comunicare interna. In Romania, companiile s-au orientat mai mult spre dezvoltarea departamentelor de PR, deoarece comunicarea interna nu are rezultate spectaculoase imediate. 
In urma cu mai bine de 15 ani, Nomura, cea mai mare casa de brokeraj s-a aflat in mijlocul unui


Fisiere in arhiva (1):

 • Comunicarea in Cadrul Firmei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

COMMARMOND, GISELE SI EXIGA ALAIN ARTA DE A COMUNICA SI DE CONVINGE, IASI: ED. POLIROM; 2003
CANDEA, R.M. COMUNICAREA MANAGERIALA: CONCEPTE, DEPRINDERI, STRATEGIE, ED. EXPERT, 1996
DINU, MIHAI COMUNICAREA. BUCURESTI: ALGOS, 2000
POPESCU, D. ARTA DE A COMUNICA, ED. ECONOMICA, 1999
PRUTIANU, STEFAN. MANUAL DE COMUNICARE SI NEGOCIERE IN AFACERI. I-A ED. IASI: ED. POLIROM; 2000
RADU, EMILIAN CONDUCEREA RESURSELOR UMANE, BUCURESTI, ED. EXPERT, 1999
VOICU, M RUSSU, C. ABC+UL COMUNICARII, ED. DANUBIUS, 1988
SIMIONESCU,A. COORDONATOR MANUAL DE INGINERIE ECONOMICA - MANAGEMENT GENERAL, EDITURA DACIA, CLUJ-NAPOCA, 2002
SIMIONESCU,A. COORDONATOR MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE, EDITURA AGIR, BUCURESTI, 1999


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!