Comunicare nonverbala

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales aceasta tema din dorinta de a atrage atentia asupra unicitatii individului. O persoana care incearca sa comunice cu adevarat trebuie sa fie constienta de problemele celorlalti, traieste empatia si nu e preocupata doar de sine.Procesul comunicarii trebuie privit ca un act interpersonal care tine seama tocmai de unicitatea individului prin diversele moduri in care el se manifesta. Comunicarea non-verbala ( si in special cea gestual kinezica) poate spune despre un individ mai multe decat ar dori el sa transmita iar interpretarea ei este un intrument real pentru cei ce doresc sa ajute la rezolvarea problemelor aparute in viata acestuia.

- Comunicarea este un proces complex cu care fiinta umana are legatura pe parcursul intregii vieti deoarece este astfel structurata incat sa caute cea mai elocventa si profunda forma de manifestare care sa contribuie intr-o mare masura la formarea personalitatii.

In acelasi timp cu comunicarea verbala ,participantii la procesul de comunicare folosesc si alte coduri neverbale, ce au rolul de a acompania si nuanta semnificatiile, de a usura intelegerea intentiilor emitatorului. Orice individ invata prin imitatie si impregnare inaintea codurilor lingvistice, o serie de simboluri nonverbale prin adoptarea carora se afirma apartenenta la grup.

Tot ceea ce se afla in jurul nostru comunica, iar omul se implica aducand cu el: valorile mostenite, valorile dobandite, experientele traite, credinta, scopul pe care il are in viata.

-Experti in probleme de comunicare au stabilit ca in relatiile interumane se pot deosebi urmatoarele tipuri:

- comunicarea verbala care insa poate fi fara sens daca nu e insotita de trairi, fapte. Se pare ca doar 7% din comunicarea noastra este verbala.

- comunicarea nonverbala care se refera la : tonul vocii, gesturi, miscarile trupului si care are intotdeauna un mesaj care spune foarte multe despre natura celui care-l transmite.

- comunicarea contextuala. Mesajul poate suferi in sens pozitiv sau dimpotriva datorita contextului in care se fac afirmatiile.

- comunicarea "pe doua niveluri" care se refera la cei care transmit mesaje de genul: " una simt si alta spun" (sensul duplicitar al informatiei foarte daunator unei bune comunicari).

- Am pornit de la una din regulile pentru realizarea unei comunicari eficiente:

"Tine cont de discrepantele dintre comunicarea verbala si cea nonverbala."[3, Pag.40] Putem avea adesea in fata noastra persoane care folosesc dublu-mesaj si numai constientizand diferentele dintre comunicarea verbala si gesturile, miscarile, mimica lui vom intetege mai bine problemele ce il framanta.

Inca din antichitate s-a subliniat importanta mimicii si a gesturilor in comunicare. Cicero spunea ca:" gesturile sunt un limbaj pe care il inteleg si barbarii" si recomanda oratorilor sa-si utilizeze toate resursele corporale in momentele culminante ale discursului. E adevarat insa, ca de-a lungul timpului oamenii au evoluat si nu de multe ori suntem pusi in situatii cand comunicarea non-verbala nu ne atrage suficient atentia datorita contextului sau mai rau a nepasarii. Conform celor afirmate de Cicero ar parea foarte usor de interpretat gesturile celorlalti, dar intr-o societate in care sinceritatea nu mai are valoare, se pare ca si gesturile de multe ori nu simbolizeaza ceea ce ar trebui si de aceea este necesara o cunoastere profunda a lor.

Grija fata de cel de langa tine dar si teama de autodemascare stau de multe ori la baza dorintei de falsificare a trairilor. Un jucator de poker are capacitatea de inhiba reactia emotionala din dorinta de a castiga Prin inhibarea kinetezica impiedica scurgerea informatiei. Dar sa nu uitam faptul ca putem sa dam in vileag sentimente prin alti indicatori corporali ramasi nesupravegheati: tremurul mainilor, miscarea ochilor , a picioarelor pot trada trairile la un moment dat.

Putem sa intalnim si exagerari ale reactiilor mimico- gestuale tot in dorinta subiectului de a falsifica informatia afectiva. Putem rade la glumele sefului chiar daca gandim despre ele ca sunt nesarate numai din dorinta de a-i face pe plac.

Intalnim si simularea starii contrare din dorinta celui din fata noastra

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicare nonverbala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 576 cuvinte
Nr caractere:
12 853 caractere
Marime:
17.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, relatii, interactiune
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!