Comunicare Interpersonala

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Comunicarea e asemenea unui "nor gros" pe care vanturile il tot "imping si il destrama si care pluteste peste aproape toate stiintele." (Daniel Bougnoux, Introducere in stiintele comunicarii, traducere de Violeta Vintilescu, Polirom, 2000, p.17.)
Desfasurarea oricarei activitati impune cu necesitate un element functional de fond, si anume comunicarea si aproape fiecare problema, fiecare conflict si fiecare neintelegere are la baza o problema de comunicare interpersonala.
In sensul cel mai general, prin comunicare se intelege procesul de transmisie si receptie de informatie intre doua unitati ale unui sistem, capabile sa decodifice semnificatia mesajului.
Relatiile de comunicare interpersonala sunt in primul rand interactiuni psihologice desfasurate pe fondul unui schimb de mesaje care mediaza si conditioneaza raporturile umane.
Actul comunicarii se realizeaza prin intermediul cuvintelor, ideilor, conceptelor, imaginilor, notiunilor avand un continut informational facilitand manifestarea conduitelor umane afective, producand consonanta sau disonanta, efecte de acceptare sau refuz, concordanta sau neconcordanta a trairilor noastre. Comunicarea este bazata pe un sistem de coduri, care se transmit catre receptor si produc o reactie. Putem mentiona astfel comunicarea prin mijloace lingvistice, mijloace non-verbale, mijloace extralingvistice, mijloace verbale, comunicare prin imagini, comunicare prin sunete, etc.
Nivelurile comunicarii umane ( sau tipuri de comunicare din punctul de vedere al numarului de parteneri)
Comunicarea se desfasoara la cinci nivele relativ distincte: ( Evelina Gaur: Tehnici de comunicare, Mediamira, Cluj Napoca, 2001, p.8)
o intrapersonala;
o interpersonala;
o de grup;
o publica;
o de masa.
Comunicarea intrapersonala
Comunicarea intrapersonala este relatia dintre o persoana si propria voce interioara.
In cadrul acestui de tip de comunicare, interlocutorii sunt instante diferite ale propriei personalitati. Exista suficient loc pentru conflicte interioare sau pentru inducerea in eroare a propriei constiinte, prin falsificarea realitatii percepute de catre individ. Aceasta forma de comunicare se realizeaza la intervale neregulate de timp, si de obicei nu se poate suprapune cu alte tipuri de comunicare. Vizeaza foarte mult deciziile pe care trebuie sa le luam si are un aspect retrospectiv.
Comunicarea de grup
Comunicarea intr-un anturaj intim, in interiorul echipei, al echipajului, al familiei sau chiar intr-un cerc restrans de persoane este ceea ce numim comunicarea de grup.
In cadrul acestor grupuri, individul isi petrece o mare parte din viata sa sociala si profesionala. Aici se impartasesc cunostinte si experiente personale, se rezolva probleme, se creeaza si se detensioneaza conflicte, se dezvolta idei noi, se inventeaza si se iau decizii importante.
Comunicarea publica
Orice gen de cuvantare, expunere sau prezentare sustinuta de catre o persoana direct sau in prezenta unui auditoriu, mai mult sau mai putin numeros, dar nu mai mic de 3 persoane, este o
comunicare publica sau un discurs public. In aceasta categorie intra conferintele, pledoariile, prelegerile si cursurile, prezentarea vanzarilor, comunicarile stiintifice, prezentari de rapoarte, expuneri, alocutiuni si multe altele.
Comunicarea de masa
Producerea si difuzarea mesajelor scrise, vorbite, vizuale sau audiovizuale de catre un sistem
mediatic si institutionalizat catre un public variat si numeros se numesc comunicare de masa.
Comunicarea de masa prin insasi natura ei poate aparea intr-o mare diversitate de forme: carte,
presa scrisa, mijloace audio-vizuale, si altele. Caracterul comun al acestui mijloc de comunicare
este reprezentat de raspunsul intarziat, slab si incomplet care poate surveni din partea publicului
care receptioneaza mesajele.
Comunicarea interpersonala
Comunicarea interpersonala este reprezentata de dialogul exclusiv dintre doi interlocutori.
Astfel, discursul fiecaruia este destinat in totalitate celuilalt si nimic nu pare a fi mai convingator
decat ceea ce este adresat cuiva in exclusivitate. Comunicarea interpersonala poate satisface nevoia de afectiune si de recunoastere a valorii personale, dar si nevoia de a controla, a domina si a impune altuia vointa proprie, de a-l conduce sau macar de a-l influenta fatis sau din umbra.
Datorita acestui tip de comunicare se stabilesc, se intretin si, uneori, se distrug relatii umane.
Comunicarea interpersonala este cea mai importanta forma de comunicare si cel mai des folosita. Oamenii nu pot evita acest tip de comunicare; existenta lor sociala depinde de abilitatea cu care pot angaja discutii cu altii. Viata de familie, relatiile cu prietenii, activitatea profesionala, toate depind de aceasta calitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare Interpersonala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!