Comunicare, interculturalitate și medierea conflictelor

Extras din referat Cum descarc?

Stereotipuri si gafe in comunicarea interculturala
Globalizarea a facut din comunicarea interculturala un fapt inevitabil. Lumea de azi este supusa unor schimbari rapide, interactiunea dintre oameni capata noi dimensiuni. Contactul si comunicarea cu alte culturi sunt caracteristici dominante ale vietii moderne. O definitie atotcuprinzatoare asupra interculturalitatii ne ofera Micheline Ray: ,,Cine spune intercultural, spune in mod necesar, plecand de la sensul plenar al prefixului inter-, interactiune, schimb, deschidere, reciprocitate, solidaritate obiectiva."
Nivelul comunicarii interculturale reprezinta acel nivel la care se realizeaza comunicarea dintre membrii a doua sau mai multe culturi diferite. Cand schimbul comunicational se produce intre persoane din culturi diferite, comunicarea interculturala poate fi o forma particulara a limbajului interpersonal. In cazul in care comunicarea are loc in cadrul societatilor multiculturale, in care lucreaza oameni din culturi diferite, comunicarea interculturala poate fi o forma particulara a limbajului organizational. Daca personalitatile unei anumite culturi sustin discursuri in fata unor persoane provenite din culturi diferite, comunicarea interculturala poate fi o forma particulara a comunicarii publice. Nu in ultimul rand, comunicarea interculturala poate fi o forma particulara a comunicarii de masa, atunci cand o organizatie transmite un mesaj mediat membrilor unei alte culturi.
Pe langa aspectele pozitive, sunt destule elemente care afecteaza comunicarea interculturala: etnocentrismul, activarea stereotipurilor si a prejudecatilor, predispozitii cognitive, identitatea sociala, emotia. Esenta etnocentrismului ,,consta in credinta neclintita ca valorile, credintele si normele specifice propriei culturi sunt universale, sunt singurele valabile oriunde si oricand", iar etnocentrismul ,,este o conceptie ingusta si extrem de limitativa pentru comunicarea si negocierea interculturala" (Prutianu, 2004).
Pentru a comunica eficient cu membrii unei culturi diferite, individul este nevoit sa-si dezvolte competenta de comunicare interculturala. Intr-o exprimare generala, acest concept reprezinta capacitatea individului de a se adapta stilului comunicativ specific altei culturi, de a gestiona eficient, cu succes, situatiile de comunicare interculturala. Educatia culturala este importanta, prin intermediul ei individul invata lucrurile de care are nevoie pentru a functiona bine in cadrul cultural. Ar fi un inceput cu stangul, de exemplu, sa trimitem o femeie sa negocieze cu un om de afaceri foarte important din Japonia, avand in vedere ca Japonia este cea mai masculina tara din lume. Daca dorim sa avem succes in afaceri, si nu numai, este esential sa cunoastem astfel de lucruri, care par banale la o prima vedere.
Pe zi ce trece, devine din ce in mai important sa cunoastem, nu atat limbajul verbal al altor culturi, cat limbajul paraverbal si cel al trupului. Aceasta dezvoltare a comunicarii interculturale este rezultatul globalizarii, adica al integrarii economice, politice, sociale, religioase, culturale a unor populatii din intreaga lume. In situatia interculturala, interlocutorii sunt nevoiti sa se adapteze la un sistem neobisnuit de semne si simboluri, uneori fiind nevoiti sa negocieze chiar sistemul de comunicare, nu doar subiectul de discutie sau luarea cuvantului. Nu de putine ori se intampla sa dam din cap in semn de salut sau, de exemplu, sa fim oarecum reticenti atunci cand vine vorba despre olteni, intrucat oricine din Romania stie ca oltenii vorbesc mult. 
Studiile au aratat ca nativii tolereaza greselile de limba ale strainilor, dar acest fapt se realizeaza cu pretul punerii unei etichete. Se recurge adesea la stereotipuri nu tocmai pozitive la adresa celor care nu respecta regulile interactionale validate de cultura gazda. Astfel s-a ajuns sa se considere ca evreii din New York sunt ,,agresivi si ofensivi", iar chinezii ca fiind ,,impenetrabili si evazivi". Pe de alta parte, experientele de comunicare interculturala sunt in avantajul individului, ajutandu-l sa cunoasca si sa aprecieze alte culturi, dar in acelasi timp sa-si intareasca intelegerea fata de propria cultura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare, interculturalitate si medierea conflictelor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!