Comentariu Vocabularul limbii romane actuale de Adriana Stoichitoiu-Ichim

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Date despre autor
3. Dinamica imbogatirii vocabularului prin procedee interne;
4. Nou si vechi in derivarea sufixala;
5. Abrevierile in romana actuala: moda sau necesitate?;
6. Noi aspecte ale dinamicii sensului in presa postdecembrista;
7. Aspecte ale influentei engleze in romana actuala;
8. Redescoperirea argoului.
9. Concluzie
10.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cartea "Vocabularul limbii romane actuale" de Adriana Stoichitoiu-Ichim infatiseaza dinamica vocabularului romanesc reflectata in presa postdecembrista, in limba vorbita si in dictionarele aparute dupa 1989. Precum afirma si autoarea "Obiectul acestei cercetari este unul cu multiple implicatii interdisciplinare, care intereseaza deopotriva lingvistica teoretica si pragmatica actului de comunicare, lucrarea data elucideaza descriptiv si functional cele mai productive procedee interne de imbogatire a vocabularului, externe prin imprumuturile recente din limba engleza si limba franceza si, nu in ultimul rand, principalele tipuri de mutatii semantice. In prin plan se afla cuvintele si sintagmele specifice stilului publicistic sau cele preluate de stilul dat din alte registre ale limbii: din stilul tehnico-stiintific, din limbajul familiar sau din argou, utilizat pentru intelegerea mecanismului innoirii lexicale, dar si prin tendinta de a patrunde in discursul publicistic." 1 Deci lucrarea data, privita in temei stiintific, oglindeste mai multe aspecte ale limbii si pune in evidenta norme, rigorii de o necesitate incomensurabila.
Lucrarea isi confirma utilitatea pentru un cerc larg de adresanti: candidati la examenul de admitere in invatamantul superior filologic si juridic, profesori de limba romana din invatamantul preuniversitar, studenti, doctoranzi si cadre didactice ale facultatilor cu profil filologic si nu in ultimul rand, utila studentilor de la Jurnalism si stiinte ale comunicarii, cercetatori in domeniul lingvistic (lexicologi, semanticieni, lexicografi), profesionisti din cadrul mass-media, chiar cititori care manifesta interes pentru ameliorarea si eficientizarea comunicarii prin exploatarea resurselor lexicale, impunand-se prin claritate si sistematizare, multitudinea trimiterilor bibliografice (romanesti si straine), rigoarea proprie abordarii stiintifice si observatiile atente si subtile realizate de autoare pe marginea evolutiilor din lexicul romanesc actual.
Cartea "Vocabularul limbii romane actuale", precum anticipeaza si titlul prezinta dinamica cu care se schimba si evolueaza limba de-a lungul anilor, reflectand totodata si fenomenele caracteristice epocilor prin care am trecut si a epocii in care ne aflam; prezinta influenta altor culturi, limbi si creativitatea care se manifesta in cadrul comunicarii. Aceasta relateaza ultimele tendinte inregistrate in cadrul limbii vorbite: utilizarea tot mai frecventa a argoului de catre generatia tanara sau a englezismelor "de lux", care dubleaza cuvintele limbii romane si reprezinta accentuarea snobismului in favoarea adecvarii, prezinta abrevierile, ce ilustreaza capacitatea limbii romane de a adopta si dezvolta in mod specific un procedeu international de formare a cuvintelor.
Date despre autor
Adriana Stoichitoiu-Ichim este autoarea a peste 50 de studii si articole publicate in jurnalele de specialitate: lexicologie, semantica lexicala, stilistica functionala etc. Este doctor in filologie, conferentiar in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, membru al Societatii de Stiinte Filologice din Romania si al Societatii Internationale de Lingvistica Functionala, absolventa unor stagii de pregatire efectuate in Statele Unite si Austria.
A studiat la liceul Teoretic ,,Matei Basarab" din Bucuresti, sectia umanista, absolvindu-l in 1969 cu media 10 la bacalaureat. A urmat studiile universitare la Universitatea din Bucuresti la Facultatea de Limba si Literatura Romana, specializarea Limba romana - Limba franceza, absolvita in 1973, iar in 1984 a devenit Doctor in filologie cu teza "Stilul juridic in romana actuala" (conducator stiintific acad. Ion Coteanu), publicata sub titlul "Semiotica discursului juridic", Editura Universitatii din Bucuresti, 2001 (editia a doua - 2006). Adriana Stoichitoiu-Ichim a publicat numeroase lucrari stiintifice ce au ca subiect central vocabularul limbii romane si degradarea acestuia in timp. Acest fenomen se datoreaza invaziei tot mai mari a neologismelor. Una dintre lucrarile sale pe acest domeniu se numeste "Vocabularul limbii romane actuale. Dinamica, influente, creativitate." si a fost publicata in anul 2001 (revizuita si imbunatatita in 2005, 2007 si 2008) la Editura All din Bucuresti. In prezent, Adriana Stoichitoiu-Ichim este profesor universitar la Universitatea din Bucuresti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comentariu Vocabularul limbii romane actuale de Adriana Stoichitoiu-Ichim.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Adriana Stoichitoiu-Ichim, Vocabularul limbii romane actuale, Bucuresti, Editura All, 2007
2) Adriana Stoichitoiu-Ichim, Creativitate lexicala in romana actuala, Editura Universitatii, Bucuresti, 2006
3) Adriana Stoichitoiu-Ichim, Aspecte ale influentei engleze in romana actuala, Editura Universitatii, Bucuresti, 2006
4) Diana Smintina, Problema anglicismelor in limba romana actuala, Revista Limba Romana, Nr. 5-6, anul XVIII, 2008
5) Ion Pachia Tatomirescu, Dictionar estetico-literar, lingvistic, religios, de teoria comunicatiei..., Timisoara, Ed. Aethicus, 2003, p. 22
6) Gheorghe Constantinescu-Dobridor, Mic dictionar de terminologie lingvistica, Bucuresti, Editura Albatros, 1980
7) Gheorghe P. Banica, Marin Z. Mocanu, Limba romana actuala, editura Paradigma, 2005, p.77
8) Bidu-Vranceanu Angela - Structura vocabularului limbii romane contemporane, Editura Stiintific- Enciclopedic, Bucuresti. 1986


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!