Campanii Benetton Împotriva Rasismului

Extras din referat

Conventia infatisarii unui inger cu ajutorul culorii albe isi are radacinile in traditia iconografica a picturii si in spectacolele medievale de teatru care insoteau ceremoniile religioase. Acesta conventie ofera culorii albe un statut privilegiat fata de culoarea neagra, dar din punct de vedere moral si social este perfect neutra (in mod traditional, culoarea alba simbolizeaza binele, iar culoarea neagra raul). Doctrinele rasiste, pe de alta parte, infatiseaza oamenii albi ca fiind superiori celor de alte culori. Benetton a incercat sa pastreze discursul sau publicitar despre rasism la un nivel corect din punct de vedere politic, mizand pe egalitatea dintre rase.
Pentru a evoca primele alegeri libere in Africa de Sud, din 27 aprilie 1994, Benetton a lansat un eveniment de comunicare, reprezentat de fotografia care infatisa o mana alba care trecea o stafeta unei maini de culoare. Imaginea s-a dorit a fi un simbol al trecerii de la o societate dominata de rasism catre o societate democratica. Cultura tolerantei a fost sarbatorita in Johannesburg timp de doua zile in care s-a cantat, s-a dansat si s-au citit poezii. 
De asemenea, fotografia ce prezenta un copil alb care era alaptat de o negresa a iscat controverse chiar in randul populatiei de culoare care considera ca se perpetua astfel stereotipul doicii de culoare, care corespunde unei relatii de subordonare. Daca trecem in revista rolurile pe care femeia (indiferent de rasa) le-a jucat in general in istoria umanitatii, ajungem la concluzia ca cel care domina este rolul mamei. 
Protestele legate de imaginea propusa de Benetton confirma imposibilitatea pe care multi oameni o resimt in a vedea persoana, mai departe de culoarea pielii. Cu toate acestea, problemele legate de rasa tind sa se estompeze, fara a fi insa complet eliminate, mai ales datorita faptului ca oamenii de culori diferite sunt fortati sa traiasca impreuna. Totusi, oamenii sunt mult prea izolati unii de altii si prea preocupati de problemele legate de propriile lor vieti pentru a avea ragazul de a ii intelege pe ceilalti.
In ciuda tuturor protestelor, imaginea a castigat premiul Grand Prix pentru cea mai buna fotografie publicitara, devenind cea mai premiata imagine din istoria campaniilor publicitare ale grupului Benetton.
Campania numita "Ingeri, dracusori si o familie" (Angels, Devils and a Family) a militat pentru egalitatea dintre rase. Imaginea unui copil cu chip de inger si cea a unui alt copil de culoare care avea parul aranjat sub forma unor cornite de dracusor, a generat reactii critice si a ridicat intrebarea "Cine este ingerul si cine este dracusorul?". De asemenea, o alta imagine prezenta familia viitorului, compusa dintr-o mama blonda, un copil cu trasaturi asiatice si tatal de culoare. Aceeasi campanie a inclus si o a treia fotografie care, surprinzator, nu a iscat nici o controversa - este vorba de un barbat alb care saruta o femeie de culoare. 
Imaginile centrale ale campaniei de comunicare din 1992 au fost surpinse de fotojurnalisti, fiind prima oara cand Benetton nu foloseste imagini realizate de Oliviero Toscani. Una dintre ele infatisa un vapor plin de 4.000 de refugiati albanezi si a fost respinsa de reviste din Franta si Danemarca.
Alta imagine este cea a realizata de Patrick Robert, fotograf al agentiei de presa britanice Sygma, si care infatisa un soldat liberian care tinea in maini la spate un os uman. In Franta, fotografia a fost interzisa din ordinul Curtii Supreme, iar in Marea Britanie si Japonia s-a confruntat cu oprobriul publicului. Fotograful a spus la acea vreme ca nu il deranjeaza faptul ca nu exista un text care sa explice imaginea. "Pentru mine, obiectivul campaniei publicitare a fost atins: atragerea atentiei publicului fata de aceste victime" a marturisit Patrick Robert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Campanii Benetton Impotriva Rasismului.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!