Campanie de Relatii Publice pentru promovarea Romaniei in vederea obtinerii statutului de membru cu drepturi depline in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)

Extras din referat Cum descarc?

Aderarea Romaniei la OCDE, "clubul tarilor bogate", a reprezentat un obiectiv major al politicii externe romane inca din 2004. Romania a avut doua incercari de aderare la OCDE, depunandu-si candidatura la ambele valuri anterioare de extindere, respectiv in 2004 si 2012, insa niciuna dintre candidaturi nu a avut succes.
Procesul de reflectie strategica pentru o noua extindere a OCDE se va finaliza in luna iunie a acestui an, cand Romania ar putea afla daca se alatura unor state deja membre din Europa Centrala si de Est precum Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia.
Este foarte important pentru Romania sa adere la OCDE pentru a capata un alt profil international. Sunt multe aspecte influentate de aderarea Romaniei la OCDE. De exemplu: imbunatatirea ratingului de tara care duce la costuri de finantare mult mai scazute pentru Romaniei, reforme structurale, imbunatatirea performantei administratiei publice si intarirea relatiilor externe comerciale cu tari dezvoltate. In prezent, statele membre ale Organizatiei detin impreuna peste 70% din productia si comertul mondial cu bunuri si servicii si peste 90% din volumul investitiilor straine directe la nivel mondial, iar aderarea Romaniei ar insemna atragerea unor surse noi de finantare.
-  CONTEXT NATIONAL
1. Context Politic
In noua ei epoca postdecembrista capitalista Romania a avut ca si realizari notabile intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Cele mai importante progrese care s-au facut se datoreaza presiunilor pentru incadrarea in foile de parcurs impuse pentru a atinge aceste doua obiective. Integrarea europeana, in afara consecintelor pozitive presupune un efort considerabil de adaptare si progres. La 10 ani de la atingerea ultimului, e timpul sa ne fixam un nou azimut. In felul acesta poate vom reusi sa inchegam un plan de tara. Un pilon important pentru dezvoltarea Romaniei il constituie aderarea la OCDE. Pentru a accelera procesul de aderare, Guvernul Romaniei a infiintat anul trecut un comitet subordonat cancelariei prim-ministrului care sa se ocupe de aderarea la OCDE. 
2. Context Socio-Cultural
Contextul socio-cultural in complexitatea sa este afectat actualmente de lipsa de incredere a societatii in aparatul politic in functiune. Societatea tinde a ridiculiza clasa politica si a-si manifesta dezgustul in mod deschis. Aceasta neconcordanta dintre infrastructura politica si opinia publica creeaza disfunctii in sistemul educational, in mass-media, in procesul propriu-zis de formare a unei societati civilizate si responsabile. Astfel comunicarea la nivelul politic si educarea in mass-media reprezinta o imperiozitate. Rolul statului in crearea mediului socio-cultural este major. Statul trebuie sa acorde resurse dezvoltarii culturii, a turismului si sa permita crearea mediului culturalo-educational flexibil si permeabil, care sa valorifice potentialul autohton si sa accepte influentele operante, pozitive, eficiente din exterior.
3. Context Istoric si Economic
Din punct de vedere economic, Romania este o tara cu o economie in curs de dezvoltare, incepand tranzitia de la comunism in 1989 cu o baza industriala invechita si cu un model de productie neadecvat pentru nevoile tarii. De la inceputul lui 1990, Romania are o economie de piata in pofida prezentei continue a Guvernului in sectorul industrial. Guvernele succesive au luat masuri pentru liberalizarea si privatizarea economiei. In ultimii ani, climatul de afaceri general s-a imbunatatit, iar indicatorii economici arata mai sanatos. Pe parcursul perioadei de referinta, economia Romaniei a crescut constant. Importurile si exporturile au crescut in ritmuri diferite, ceea ce a condus la balanta de plati dezechilibrata si la deficitul contului curent. Castigurile macroeconomice ale Romaniei au inceput abia recent sa stimuleze crearea unei clase de mijloc si sa abordeze saracia raspandita a Romaniei. Ca si in domeniul politic, integrarea europeana impune un anumit standard economic legat de eficacitatea si competitivitatea pietei economice interne. Criza economica mondiala inceputa in anul 2007 si aflata in plina desfasurare in prezent a afectat bugetul statului roman si indicii performantei economice. Coruptia si birocratia continua sa patrunda in mediul de afaceri. Guvernele succesive au considerat ca este dificila aceasta transformare a economiei din cauza lipsei de moneda si a imposibilitatii de a asigura fonduri externe din cauza deficitelor bugetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Campanie de Relatii Publice pentru promovarea Romaniei in vederea obtinerii statutului de membru cu drepturi depline in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Nita Dobrota, Economia politica, Editura Economica
2. Ana Bal, Economie mondiala, Editura Economica
3. CIA World FactBook : https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html, site accesat la data de 3 iunie 2017
4. http://www.bbc.com/news/world-europe-17776265, site accesat la data de 15 iunie 2017


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!