Bariere in Comunicarea Interculturala

Cuprins referat Cum descarc?

I. Ipoteza p.3
II. Consideratii teoretice p.4
1. Bariere in comunicare si dialogul ,,referential" p.4
2. Cultura si paradigme p.8
III. Concluzii p.19
Bibliografie p.21


Extras din referat Cum descarc?

I. Ipoteza
Comunicarea reprezinta una dintre activitatile umane pe care fiecare dintre noi o poate recunoaste, insa putini o pot defini satisfacator. Comunicarea este a vorbi cu cineva, comunicare este si televiziunea, raspandirea informatiei, infatisarea, critica literara, etc. Orice comunicare implica semne si coduri care trebuiesc decodificate de catre receptor pentru a intelege mesajul. Insa in fiecare act de comunicare apar, din diferite motive, zgomote (bariere de comunicare) care impiedica receptorul sa inteleaga mesajul in felul in care a vrut emitatorul sa-l transmita.
Ceea ce voi studia pe parcursul acestui referat este daca barierele care apar in comunicarea interculturala sunt conditionate de ,,varsta" culturii, de resursele naturale ale teritoriului ocupat de o anumita cultura, de incompetenta lingvistica a vorbitorilor sau de diferenta de atitudine, de conceptii si de stil de educatie a diferitelor culturi.
Am ales aceasta tema deoarece in zilele de astazi, datorita globalizarii, comunicarea interculturala devine tot mai importanta si din aceasta cauza trebuie urmarita inlaturarea barierelor de comunicare, pentru o buna intelegere si colaborare. 
II. Consideratii teoretice
1. Bariere in comunicare si dialogul ,,referential"
Comunicarea umana poate fi definita ca un proces de transmitere de informatii, idei, opinii, pareri, fie de la un individ la altul, fie de la un grup la altul. Exista comunicare atunci cand un sistem influenteaza starile sau actiunile altui sistem, tinta si receptorul alegand dintre semnalele care se exclud pe acelea care, transmise prin canal, leaga sursa cu receptorul. Principalele elemente ale unui proces de comunicare sunt: existenta a cel putin doi parteneri, codul, mesajul, mijlocul de transmitere a mesajului, feed-back-ul, canalele de comunicare, mediul comunicarii si barierele de comunicare (filtrele, zgomotele).
Doctorul Leonard Saules, de la Grand School of Business, Universitatea Columbia, considera ca in procesul de comunicare pot interveni patru tipuri de bariere : bariere de limbaj, bariere de mediu, bariere privind pozitia emitatorului si receptorului si bariere de conceptie.
Apar bariere de limbaj atunci cand aceleasi cuvinte au sensuri diferite pentru diferite personae, cand cel ce vorbeste si cel care asculta se pot deosebi ca pregatire si experienta, cand starea emotionala a receptorului poate deforma ceea ce acesta aude, cand ideile preconcepute si rutina influenteaza receptivitatea, cand exista dificultati de exprimare sau cand utilizarea unor cuvinte sau expresii este confuza.
Barierele de mediu sunt reprezentate de un climat de munca necorespunzator (de exemplu poluare fonica ridicata), de folosirea de suporti informationali necorespunzatori sau de climatul locului de munca care poate determina angajatii sa-si ascunda gandurile adevarate pentru ca le este frica sa spuna ceea ce gandesc.
Pozitia emitatorului si receptorului poate de asemenea constitui o bariera de comunicare datorita imaginii pe care o are emitatorul sau receptorul despre sine si despre interlocutor, datorita caracterizarii diferite de catre emitator si receptor a situatiei in care are loc comunicarea sau datorita sentimentelor si intentiilor cu care interlocutorii participa la comunicare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bariere in Comunicarea Interculturala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!