Aparitia Presei Constantene

Extras din referat Cum descarc?

Istoria presei este parte integranta din istoria nationala iar, in ultimul timp, cercetatorii isi indreapta din ce in ce mai insistent atentia asupra acestui subiect. Rezultatele unei analize globale a presei constantene in perioada 1880 1916, prilejuite de repertorizarea ei in amintita perioada, sunt infatisate in studiul de fata. Aflat, in buna masura, pana in 1878, sub impactul consecintelor nefaste ale impunerii dominatiei din parte unei puteri straine (Imperiul otoman), spatiul romanesc transdanubian a cunoscut in ultimele doua decenii ale secolului trecut o adevarata renastere economica: aceasta, la randul ei, a fost insotita firesc si de o revigorare a spiritualitatii cu directe si semnificative implicatii in mutatiile mentalitatii oamenilor acestui teritoriu stravechi romanesc.
In acest proces profund de modernizare a societatii romanesti dintre Dunare si Mare, in crearea de habitaturi sociale si politice, de comportamente civice proprii sfarsitului de veac, al XIX-lea unul dintre mijloacele cele mai eficiente l-a constituit fara indoiala presa. Fara traditie in Dobrogea primul ziar aparut aici va fi Steaua Dobrogei din Tulcea gazetaria avea sa-si faca aparitia in primii ani dupa reincadrarea acestei regiuni la patria-mama, constituindu-se ca o prezenta de marca si, mai ales, indispensabila, ea insotind toate manifestarile vietii social-politice si spirituale. La fel ca si in celelalte judete ale tarii si la Constanta au aparut ziare si reviste cu o extrem de variata paleta tematica, ele reflectand in paginile lor o activitate sociala, politica, economica si culturala tot mai intensa pe masura ce deceniile se scurgeau dupa 1878. In total au aparut pana in vara anului 1916 (timp de doi ani intreaga Dobroge va cunoaste rigorile regimului de ocupatie) circa 90 de titluri de publicatii toate in limba romana, cu exceptia a doua in limba albaneza, patru in limba turca, una in limba bulgara si trei in limba germana.
Demarajul aparitiei gazetelor constantene a fost greoi. In 1880 apare primul titlu Farul Constantei (cel mai longeviv din intreaga istorie a presei dobrogene, caci apare pana in 1838), dar el era, in fapt, un organ publicitar al Prefecturii: prima publicatie ce are caracterul unui ziar de informatie este Gazeta Constantei dar din pacate, la biblioteca Academica a R. S. R. nu s-a pastrat nici un numar pentru ca abia in 11888 sa inregistram aparitia primului bisaptamanal de informatii generale a carei colectie (descompletata) s-a pastrat. Este vorba de Gazeta Dobrogei (1888-1894), cea care isi propune sa apere neincetat pe cetateanul Dobrogei contra asupritorilor si sicanelor oamenilor administratiunei, cerand pedepsirea agentilor culpabili fara consideratiuni de persoane. Inceputul anilor 90 va constitui un moment esential in evolutia presei constantene; acum, in 1891, apar doua dintre cele mai importante publicatii, si ele de mare longevitate este vorba de Buletinul Camerei de Comert si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia Presei Constantene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Revista muzeelor si monumentelor. Muzee"- ,,Romanii dintre Dunare si Mare solitari cu dezideratul infaptuirii unitatii nationale a tuturor romanilor"- Gh. Dumitrascu, St. Lascu
-Revista ,,Tomis" - ,,Publicatii dobrogene din trecut" - E. Puiu
- ,,Magazin Istoric" - ,,Pentru cauza fratilor " - Gh. Dumitrascu, St. Lascu


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!