Analiza unui Dialog din Perspectiva Teoriei NLP

Extras din referat Cum descarc?

Unul dintre conceptele fundamentale ale programarii neuro-lingvistice este cel de schimb: nici un organism nu este autonom si, in consecinta, are constant nevoie de ceva care apartine mediului ambiant, natural sau social (mancare, informatii, protectie, iubire...) ceea ce confera NLP o foarte buna aplicabilitate in comert si negociere. Acest concept este foarte bine sintetizat in urmatoarea maxima "Daca eu dau cuiva ceea ce el vrea si de care are nevoie, el o sa-mi dea ceea ce eu vreau si de care am nevoie".(Bruno Medicina)
NLP a fost si este in continuare aplicat la scara larga in domeniul business, studiind cum anume hartile, strategiile, patternurile de limbaj si sistemele de valori influenteaza mediile de afaceri in general si managementul organizatiilor in particular.
Cea mai importanta contributie la dezvoltarea Business NLP o are Robert Dilts. Bineinteles, exista alaturi de el si altii care au creat si dezvoltat aplicatii ale NLP in:
o abilitati de comunicare, eficientizarea comunicarii
o vanzari, prezentari, negociere
o dezvoltare organizationala, training, coaching, mentoring
o solutionarea problemelor organizationale si motivare
o managementul creativitatii si inovatiei
o recrutare si selectie
o team building
o leadership
Abordarea NLP in management si leadership porneste de la abilitatile care sunt esentiale pentru exprimarea de sine si pentru atingerea scopurilor in contextul organizational, context care presupune mai intai de toate lucrul cu alti oameni, de cele mai multe ori lucrul in echipa.
Un prim pas catre o relationare eficienta, este o buna comunicare. Acest lucru implica toate formele posibile ale acesteia, nelimitandu-se doar la comunicarea verbala, dupa spusele scolii de psihologie de la "Palo Alto": "fiecare comportament inseamna comunicare".
o Comunicare 
Principii de baza ale comunicarii:
- Pentru a fi inteles trebuie sa utilizez un limbaj cunoscut si, deci, accesibil interlocutorului. (Este inutil sa-i spun masinii "du-te spre dreapta, imediat!", ci trebuie sa semnalizez si sa actionez volanul).
- Important este nu ceea ce intentionezi sa comunici, ci ceea ce intelege receptorul (aceasta relatie este definita de conceptul de feed-back). 
- Cine comunica este primul responsabil de rezultatul comunicarii. (Daca cineva ma intelege gresit, nu-i vina sa, ci este vina mea. Trebuie ca eu sa-mi schimb maniera de comunicare). 
Un lucru care complica inca si mai mult comunicarea interumana este ca aceasta se realizeaza pe trei niveluri: 
1. Logic 
2. Paraverbal 
3. Nonverbal 
Dintre acestea, nivelul logic (deci cel al cuvintelor) reprezinta doar 7% din totalul actului de comunicare; 38% are loc la nivel paraverbal (ton, volum, viteza de rostire...) si 55% la nivelul nonverbal (expresia faciala, pozitia, miscarea, imbracamintea etc.). 
Daca intre aceste niveluri nu sunt contradictii, comunicarea poate fi eficace. 
Daca insa intre niveluri exista contradictii, mesajul transmis nu va avea efectul scontat. 
De exemplu un semidoct care a facut multi bani, oricat de frumos si elegant s-ar imbraca (comunicare nonverbala), la nivelul comunicarii logice s-ar demasca imediat si, in cazul sau, haina nu ar mai face pe om. 
Sau, pentru a exemplifica relatia dintre nivelul logic si cel paraverbal, se zice ca adesea nu conteaza "ce spui", ci "cum spui".


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza unui Dialog din Perspectiva Teoriei NLP.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!