Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - INTRODUCERE - Ce este Analiza Tranzactionala p.3
CAPITOLUL 2 -STARILE EU-ULUI 2.1.E-ul Copilaresc p.5
Copilul adaptat p.7
Copilul rebel p.7
Micul professor p.8
Copilul spontan p.8
2.2.E-ul Parintesc p.11
E-ul parintesc critic p.11
E-ul parintesc grijuliu p.11
2.3. E-ul Adult p.12
CAPITOLUL 3 -FUNCTIILE E-ULUI -Parintele p.14
-Adultul p.15
-Copilul p.15


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
INTRODUCERE
Ce este analiza tranzacthionala?
Americanul Erik Berne a elaborat analiza tranzactionala. 
Ea permite analiza (adica intelegerea si schimbarea) tranzactiilor, a relatiilor, a comunicarilor pe care fiecare le are cu ceilalti si cu sine insusi. Eu resimt relatiile pe care le am cu mine-insumi atunci cand sunt multumit de mine sau cand ma dispretuiesc, de exemplu.
Oamenii se comporta in mod diferit in functie de siuatii. Eric Berne a impartit modul de comportare in trei grupe de "EURI"
Toate aceste euri au puncte forte dar si slabiciuni si pot fi adecvate diferitelor situatii. Fuzionarea acestor euri si pozitia valorii lor individuale ne influenteaza pe durata intregii vieti personalitatea si modul nostru de a ne comporta. Valoarea ,,euriior" este la fel de pregnanta Intr-un om domina adesea unul dintre aceste euri.
Bazandu-ne pe experienta noastra aceste stari ale eului sunt intr-o permanenta evolutie pe durata intregii noastre vieti. 
Multe persoane utilizeaza Analiza Tranzacthionala (A.T.) in viata lor personala si profesionala. 
CAPITOLUL 2
STARILE EU-LUI
Fiecare poate sa observe zilnic la el-insusi anumite modificari in atitudinile si reactiile sale. Un om puternic in anumite situatii plange ca un copil la disparitia unuia din parinti. O femeie este vesela cand baietelul ei incepe sa mearga, dar tot ea il dojeneste pentru ca a rasturnat piureul pe masa.
Trecem astfel de la o atitudine la alta. Cateodata anturajul nostru poate parea surprins de asemenea modificari si o marturiseste spunand:" e de nerecunoscut". Si totusi, e vorba de una si aceasi persoana.
Pentru a intelege mai bine aceasta capacitate de schimbare, vom utiliza notiunea de Stari ale Eului. Notiunea de "Stare a Eului" se refera la reprezentarea personalitatii unui individ in trei parti sau stari: PARINTELE, ADULTUL, si COPILUL.
Reprezentarea grafica se face astfel: P-PARINTE, A-ADULT, C-COPIL.
In fiecare Stare a Eu-lui sunt inregistrate evenimentele pe care le-am trait in cursul dezvoltarii personalitatii noastre. Inregistrarile cele mai marcante (precum urmele de carbune pe o hartie) sunt, in general, cele din copilarie.
Astazi, devenit matur, eu pot sa ma pun in rolul de Parinte, de Adult sau de Copil in functie de situatii, de parteneri si de experienta trecuta.
Sa examinam acum cele trei Stari ale Eu-lui pentru a intelege mai bine diferentele dintre ele.
2.1.Starea Eu-lui COPIL
Cuprinde toate trebuintele, emotiile ce apar in mod firesc in fiecare din noi ("mi-e foame", "mi-e cald", "mi-e frica",etc.).
Eul copilariei reactoneaza cu mult sentiment, de ex. cu bucurie , tristete si durere. Din foarte multe puncte de vedere aceasta este componenta cea mai importantta a personalitatii noastre.
Eul copilariei se compune dintr-o parte natural -- spontana si dintr-o parte adaptata supunerii.
Modurile de comportare ce decurg din aceste stari pot sa fie verbale (in cuvinte) sau neverbale (miimica gesturi sau tinuta).
Copilul este supus la infinit de multe solicitari.
Pe de o parte doreste sa se informeze, apoi sa atinga cu mainile si sa cerceteze tot ce este in jurul sau iar pe de alta parte ii sunt t inerzise multe activitati. Acest lucru il face sa se simta neinteles, trist si lipsit de aparare.
Din fericire pentru toate aceste stari in care copiii nu sunt ok exista si contrariul. Inregistrarea sentimentului de ok! Aceste sentimente se declanseaza prin tandrete ingrijire si prin apreciere. Aceste sentimente pozitive se acumuleaza in ok-ul din eul copilariei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!