Analiza Sistemului Informational in Administratia Publica

Extras din referat Cum descarc?

DEFINIREA SISTEMULUI ADMINISTRATIEI PUBLICE 
Administratia publica reprezinta ansamblul activitatilor Presedintelui Romaniei, Guvernului, autoritatilor administrative autonome centrale, autoritatilor administrative autonome locale si, dupa caz, structurilor subordonate acestora, prin care, in regim de putere publica se aduc la indeplinire legile sau, in limitele legii, se presteaza servicii publice. 
Administratia publica locala desemneaza ,,o categorie de autoritate publica, care potrivit Constitutiei si legilor este chemata sa execute legea, sau, in limitele legii, sa presteze servicii publice, uzand, in acest scop, de prerogativele specifice puterii publice". 
Dupa cum reiese din definitiile de mai sus, sistemul administratiei publice cuprinde doua componente majore, si anume: administratia publica centrala si administratia publica locala, avand in principal aceleasi functii, cu mentiunea ca administratia publica centrala actioneaza la nivel national, in timp ce administratia publica locala are ca principal scop satisfacerea nevoilor colectivitatii locale pe care aceasta o reprezinta. Cele doua sisteme administrative sunt complementare si independente, iar functionalitatea unuia dintre ele influenteaza, in mod decisiv, eficaciatea celuilalt.
INTRODUCERE
Ultimele decenii ale secolului trecut au fost marcate de o serie de schimbari majore in domeniul tehnicii informationale, conducand la crearea si dezvoltarea unui nou tip de societate, cea informationala. Esenta societatii informationale consta in folosirea integrata, masiva si generalizata a tehnologiilor informatiilor si comunicatiilor in toate domeniile vietii economice si sociale, incluzand administratia publica, productia materiala si artistica, serviciile, petrecerea timpului liber etc.
Societatea informationala integreaza obiectivele dezvoltarii durabile, bazata pe dreptate sociala si egalitatea sanselor, protectie ecologica, libertate, diversitate culturala si dezvoltare inovativa, restructurarea industriei si a mediului de afaceri. Informatizarea societatii poate fi realizata cu succes numai in conditiile unei infrastructuri informationale bine organizate si eficient dirijate.
In contextul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, administratia publica trebuie sa-si ia propriile masuri de restructurare, modernizare si chiar de regandire a rolului si modului de functionare, in special in conditiile cerute de societatea informationala. Pentru ca societatea informationala sa aduca beneficii tuturor, ea trebuie sa se dezvolte intr-un cadru national care sa raspunda cerintelor locale, in corelatie cu mediul regional national si international.
Sistemul informational trebuie sa constituie suportul de aplicare si de simplificare a unor reguli si proceduri administrative in scopul asigurarii unui acces larg si nediscriminatoriu al publicului la servicii publice, precum si reducerii tarifelor pentru aceste servicii si a costurilor de operare si personal.
Informatia insasi constituie un simbol al timpului nostru care necesita instrumente specifice: computere, telefoane, copiatoare, faxuri etc. Se poate afirma, fara nici un fel de indoiala, ca informatia a devenit una din cele mai importante resurse strategice pentru toate tipurile de organizatii, inclusiv pentru administratiile publice. Culegerea, procesarea, transmiterea si stocarea datelor sunt esentiale pentru calitatea deciziilor si finalitatea acestora. Informatia devine materia prima de baza a societatii informationale si sursa principala de modelare a mentalitatii si a comportamentelor oamenilor. Totodata, accesul la informatiile publice confera transparenta procesului de management si in mod cert sustine dezvoltarea societatii in ansamblul ei.
In studiul intitulat Penser la societe d`information, specialistul francez Jaques Lesourne a identificat patru schimbari semnificative care graviteaza in sfera mentalitatilor si a comportamentelor din administratia publica: transparenta, cunoasterea sistemica, pregatirea polivalenta, abordarea sistemica a managementului public, prin asigurarea accesului la informatii utilizand tehnologia informatiei in cadrul serviciilor publice.
Informatizarea societatii poate fi realizata cu succes numai in conditiile unei infrastructuri informationale bine organizate si eficient dirijate.
STRUCTURA GENERALA A SISTEMULUI INFORMATIC SI INFORMATIONAL AL ADMINISTRATIEI PUBLICE
Un sistem reprezinta "un ansamblu de elemente (componente) interdependente, intre care se stabileste o interactiune dinamica, pe baza unor reguli prestabilite, cu scopul atingerii unui anumit obiectiv.
Sistemul informatic este o parte a sistemului informational prin intermediul caruia se asigura prelucrarea automata a datelor, in vederea obtinerii operative a informatiilor cerute de multipli utilizatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Sistemului Informational in Administratia Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!