Analiza Dezbaterii Electorale - Traian Basescu si Mircea Geoana, Noiembrie 2009

Extras din referat Cum descarc?

Cea mai recenta si importanta dezbatere electorala din Romania s-a desfasurat pe un fond agitat, in plina criza economica, cu o populatie framantata din ce in ce mai mult de problemele economice ale tarii. Demiterea guvernului de catre Parlament, filmul prin care Traian Basescu era acuzat ca loveste un copil sunt doar doua elemente care ne determina sa catalogam anul electoral 2009 drept un element al agresivitatii politice. De asemenea, este anul in care echipa de campanie a jucat un rol decisiv in temporalizarea dezbaterilor prezi dentiale. Din punctul de vedere al unei studente la comunicare fara cunostiinte de analiza politica aprofundate, cred ca unele elemente ale discursului au fost evidente si voi incerca sa le evidentiez. 
Discursul in cauza a avut loc la Palatul Parlamentului, organizata de IPP si moderata de Robert Turcescu formatul fiind stabilit de staff-urile de campanie ale celor doi.
Cei doi candidati pentru presedentia Romaniei sunt Traian Basescu candidat sustinut de Partidul Democrat-Liberal (PD-L) si Mircea Geoana, candidat din partea Partidului Social Democrat (PSD). In cadrul confruntarii, cei doi candidati au participat la o dezbatere care s-a purtat in jurul a zece teme de discutie. Acestea tin de mandatul presedintelui si vizeaza subiecte de la politica externa, pana la protectia sociala, stabilitate economica, financiara si mediul de afaceri.
Primul candidat, Traian Basescu este, dupa parerea mea, un om politic aparte pentru ca are o notorietate si o experienta deja construita prin prisma primului mandat. De aici pozitia lui a fost una privilegiata acumuland experienta guvernarii, a jocurilor politice si a strategiilor de subminare, oferindu-i oportunitatea de a ,,poza" in om al poporului, interesat de soarta oamenilor de rand si in conflict mereu cu deciziile opozitiei. Astfel si-a perfectionat metoda atacului verbal a partenerilor de dialog slab documentati devenind astfel, dupa parerea mea, un bun manipulator, talent cu care cred ca a reusit sa atraga de partea sa voturi considerabile. Am putea spune ca datorita primului mandat el a devenit un brand politic, la fel cum este si Radu Mazare, Basescu a vrut cu orice pret sa scoata in evidenta ca el este un om din popor si ca lupta pentru dreptate si ordine in tara dupa propiile sale reguli. Mai exact, este vorba aici de arhetipul omului din popor si cel al justitiarului cu care a avut un real succes printre oamenii de rand care isi doresc pe cineva sa rastoarne sistemul si sa produca minuni intr-un timp cat mai scurt, un conducator care sa le ofere o viata mai buna, idee sugerata in campania electorala din 2009.
Pe de alta parte, Mircea Geoana are o personalitate total diferita de cea a lui Traian Basescu. Sub faimoasa asociere a lui Geoana cu omul servil al lui Ion Iliescu, se ascunde totusi un om diplomat, organizat si care sta in banca lui cu zambetul pe buze si cifrele la indemana. Tocmai de aceea cred ca Basescu a avut un avantaj in fata lui Geoana pentru ca are acea naturalete care il pune intr-o lumina favorabila.
Pentru a ne axa mai mult pe partea de discurs voi incerca o analiza generala a temelor abordate si a modalitatilor de sustinere a ideilor proprii sau a celor induse de staff-ul de campanie. Candidatii la presedintie folosesc limbajul pentru a-si convinge auditoriul sa-i voteze. Astfel, efectul perlocutionar este foarte important intrucat poate influenta numarul de voturi. M-am intrebat ce poate face ca un discurs sa aiba un efect perlocutionar eficient si m-am gandit ca relevanta mesajului poate fi raspunsul. Prin folosirea unor fraze cu textura bogata - ritm, simetrie, cadenta - dar sarace, aride in semnificatii, oamenii politici pot masca natura sau impactul deciziilor neplacute si al actiunilor politice dure. Prin folosirea frazelor lipsite de semnificatie pentru a descrie diverse probleme, actorii politici cauta, de fapt, sa impiedice procesele rationale care analizeaza, clarifica, evalueaza. Folosirea excesiva a limbajului figurat in discursul politic face dificila analiza textelor.
Secventialitatea tematicii este alt element important al unei dezbateri deoarece candidatii pot apela la strategii discursive diverse pentru a starni un sentiment de autostima in reprezentarile mentale ale votantilor, ceea ce va conduce la etapa de legitimare.
Tema care predomina in discursul de fata are si elemente pozitive si negative in cazul ambilor candidati. De obicei, candidatii se folosesc de teme pozitive pentru a-si sublinia propriul program, modul in care vor rezolva problemele curente cu care se confrunta tara, de un limbaj negativ pentru a se referi la contracandidatii lor sau la cei aflati la putere in acel moment. Astfel, o dihotomie Eu-Noi vs. El-Ei se poate observa in orice discurs politic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Dezbaterii Electorale - Traian Basescu si Mircea Geoana, Noiembrie 2009.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!