Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4021
Mărime: 28.20KB (arhivat)
Publicat de: Iustin Cristea
Puncte necesare: 7
Universitatea de Vest “Vasile Goldiṣ” Arad, filiala Zalǎu Facultatea de Ṣtiinṭe Umaneste, Politice ṣi Administrative Administraṭie Publicǎ Anul III

Extras din referat

Dintre candidaṭii pentru funcṭia de primar a Municipiului Arad am ales sǎ analizez campania electoralǎ a domnului Gheorghe Falcǎ, actualul primar al Municipiului Arad.

Domnul Gheorghe Falcǎ este nascut la data de 22 ianuarie 1967, este casatorit ṣi are o fiica, iar profesia o are ca inginer constructor. Studiile ṣi le-a absolvit la Institutul Politehnic "Traian Vuia", Timişoara, Facultatea de Construcţii, licenţiat în drumuri.

Experienţa profesională:

- 1994 inginer la EDICT Arad

- 1995 inginer şef EDICT Arad

- 1996 inginer firma italiană DIPENTA

- 1999 director EDICT Bucureşti

- 2000 vicepreşedinte Consiliul Judeţean Arad

- 2004 primar al Municipiului Arad

În acest studiu voi analiza un caz concret de tânăr politician român care având în spatele său o structură bine pusă la punct a reuşit o premieră în Aradul post-decembrist: a convins arădenii să-l voteze de două ori, fiind unicul primar post-revoluționar al Aradului cu două mandate consecutive. Prezentarea este cu atât mai actuală cu cât ne apropiem de momentul unui nou proces electoral, în anul 2012, când fotoliul de primar al Aradului va fi din nou în joc. Analiza modelului de succes folosit de Gheorghe Falcă în anul 2008 poate fi utilă pentru orice candidat care se va lansa în cursa electorală în anul 2012.

Principalii candidaţi la Primăria Aradului au fost Gheorghe Falcă (PD-L) care avea deja un mandat de primar al Municipiului Arad in 2004-2008, care pornea într-o cursă pe care nimeni nu a mai reuşit să o câştige, cea de obţinere a unui al doilea mandat consecutiv de primar al Aradului, Tiberiu Dekany (PNL), viceprimarul lui Falcă în primul mandat, preşedintele organizaţiei municipale PNL Arad, omul de afaceri Dorel Căprar (PSD), şef al organizaţiei municipale a partidului, Dorel Popa (PC) care prin campania sa a reusit sa-l victimizeze pe Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului în perioada 2000-2004, sau Valentin Paul Neamţ (PRM), fost viceprimar al Aradului (1996-1997), apoi primar până în anul 2000.

PD-L a ieşit la Arad cu un candidat care nu mai reprezenta o surpriză pentru nimeni: Gheorghe Falcă, un tânăr inginer de 40 de ani, primar al Aradului în perioada 2004 - 2008. S-a remarcat în politică încă de la Revoluţie, fiind participant activ la Timişoara şi în oraşul natal, Brad (judeţul Hunedoara), unde a participat la schimbarea structurilor politice. A fost membru CFSN şi din anul 1995 este membru PD. În 1996 devine preşedintele organizaţiei municipale de tineret a PD Arad, câteva luni mai târziu, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene de tineret a PD Arad şi după numai două luni, ajunge preşedintele acesteia. Are o ascensiune politică fulminantă: de la lipit afişe alături de membrii organizaţiei sale de tineret, în campania electorală din 1996, doi ani mai târziu preia organizaţia naţională de tineret a PD. În anul 2000 este ales vicepreşedinte al PD Arad, candidează şi ajunge vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, unde se ocupă de investiţii şi infrastructură rutieră. În această perioadă, poziţia sa politică devine foarte stabilă în PD în urma căsătoriei cu fiica preşedintelui PD Arad, naşul său fiind chiar Traian Băsescu, pe atunci preşedinte al partidului. În 2003 este ales secretar executiv al Biroului Permanent Naţional al PD, iar în 2004, primar al Aradului. Deşi în PD-L au existat tensiuni şi discuţii pentru nominalizarea unui candidat care să câştige din primul tur Primăria Aradului, partidul a comandat un sondaj de opinie în care au fost cuprinşi toţi potenţialii candidaţi din PD-L, dar şi din celelalte partide. Gheorghe Falcă a fost cotat cu peste 60% din voturi echivalent cu câştigarea funcţiei de primar ales încă din primul tur. Contracandidaţii săi au atacat sondajul, au declarat că este măsluit, dar votul arădenilor avea să-l confirme. „Am spus că Falcă este capabil să câştige alegerile locale din 2008 din primul tur. Falcă a schimbat faţa Aradului în patru ani, iar oamenii văd asta, nu are cum să nu fie popular”, a declarat vicepreşedintele PD-L Arad, Sever Jurcă, cu jumătate de an înaintea alegerilor locale de la Arad.

Campania candidatului Gheorghe Falcă la Primăria Aradului s-a bazat pe realizările primarului Falcă. Lansarea s-a făcut în cartierul Alfa, în care s-a investit cel mai mult. Scenă, muzică populară, mititei, bere. Candidatul Falcă a venit alături de soţia sa, în braţe cu fiica sa de doar un an şi trei luni, dorind să arate alegătorilor că are o familie unită, pe care se bazează, că nu este „cel rău”, aşa cum era deja catalogat de către adversarii săi. A urcat pe scenă, le-a mulţumit arădenilor că-l susţin, a vorbit apoi Theodor Stolojan despre realizările lui Falcă, a urmat un adevărat spectacol susţinut de Tinu Vereşezan, un cunoscut rapsod popular din zonă, s-a băut bere şi s-au consumat mititei.

Preview document

Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 1
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 2
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 3
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 4
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 5
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 6
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 7
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 8
Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Alegerile Locale 2008 pentru Functia de Primar al Municipiului Arad.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?