Alegerile locale 2008 pentru funcția de primar al municipiului Arad

Extras din referat Cum descarc?

Dintre candidatii pentru functia de primar a Municipiului Arad am ales sa analizez campania electorala a domnului Gheorghe Falca, actualul primar al Municipiului Arad. 
Domnul Gheorghe Falca este nascut la data de 22 ianuarie 1967, este casatorit si are o fiica, iar profesia o are ca inginer constructor. Studiile si le-a absolvit la Institutul Politehnic "Traian Vuia", Timisoara, Facultatea de Constructii, licentiat in drumuri.
Experienta profesionala:
- 1994 inginer la EDICT Arad 
- 1995 inginer sef EDICT Arad 
- 1996 inginer firma italiana DIPENTA
- 1999 director EDICT Bucuresti 
- 2000 vicepresedinte Consiliul Judetean Arad 
- 2004 primar al Municipiului Arad
In acest studiu voi analiza un caz concret de tanar politician roman care avand in spatele sau o structura bine pusa la punct a reusit o premiera in Aradul post-decembrist: a convins aradenii sa-l voteze de doua ori, fiind unicul primar post-revolutionar al Aradului cu doua mandate consecutive. Prezentarea este cu atat mai actuala cu cat ne apropiem de momentul unui nou proces electoral, in anul 2012, cand fotoliul de primar al Aradului va fi din nou in joc. Analiza modelului de succes folosit de Gheorghe Falca in anul 2008 poate fi utila pentru orice candidat care se va lansa in cursa electorala in anul 2012.
Principalii candidati la Primaria Aradului au fost Gheorghe Falca (PD-L) care avea deja un mandat de primar al Municipiului Arad in 2004-2008, care pornea intr-o cursa pe care nimeni nu a mai reusit sa o castige, cea de obtinere a unui al doilea mandat consecutiv de primar al Aradului, Tiberiu Dekany (PNL), viceprimarul lui Falca in primul mandat, presedintele organizatiei municipale PNL Arad, omul de afaceri Dorel Caprar (PSD), sef al organizatiei municipale a partidului, Dorel Popa (PC) care prin campania sa a reusit sa-l victimizeze pe Gheorghe Falca, fost primar al Aradului in perioada 2000-2004, sau Valentin Paul Neamt (PRM), fost viceprimar al Aradului (1996-1997), apoi primar pana in anul 2000.
PD-L a iesit la Arad cu un candidat care nu mai reprezenta o surpriza pentru nimeni: Gheorghe Falca, un tanar inginer de 40 de ani, primar al Aradului in perioada 2004 - 2008. S-a remarcat in politica inca de la Revolutie, fiind participant activ la Timisoara si in orasul natal, Brad (judetul Hunedoara), unde a participat la schimbarea structurilor politice. A fost membru CFSN si din anul 1995 este membru PD. In 1996 devine presedintele organizatiei municipale de tineret a PD Arad, cateva luni mai tarziu, vicepresedinte al organizatiei judetene de tineret a PD Arad si dupa numai doua luni, ajunge presedintele acesteia. Are o ascensiune politica fulminanta: de la lipit afise alaturi de membrii organizatiei sale de tineret, in campania electorala din 1996, doi ani mai tarziu preia organizatia nationala de tineret a PD. In anul 2000 este ales vicepresedinte al PD Arad, candideaza si ajunge vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, unde se ocupa de investitii si infrastructura rutiera. In aceasta perioada, pozitia sa politica devine foarte stabila in PD in urma casatoriei cu fiica presedintelui PD Arad, nasul sau fiind chiar Traian Basescu, pe atunci presedinte al partidului. In 2003 este ales secretar executiv al Biroului Permanent National al PD, iar in 2004, primar al Aradului. Desi in PD-L au existat tensiuni si discutii pentru nominalizarea unui candidat care sa castige din primul tur Primaria Aradului, partidul a comandat un sondaj de opinie in care au fost cuprinsi toti potentialii candidati din PD-L, dar si din celelalte partide. Gheorghe Falca a fost cotat cu peste 60% din voturi echivalent cu castigarea functiei de primar ales inca din primul tur. Contracandidatii sai au atacat sondajul, au declarat ca este masluit, dar votul aradenilor avea sa-l confirme. ,,Am spus ca Falca este capabil sa castige alegerile locale din 2008 din primul tur. Falca a schimbat fata Aradului in patru ani, iar oamenii vad asta, nu are cum sa nu fie popular", a declarat vicepresedintele PD-L Arad, Sever Jurca, cu jumatate de an inaintea alegerilor locale de la Arad.
Campania candidatului Gheorghe Falca la Primaria Aradului s-a bazat pe realizarile primarului Falca. Lansarea s-a facut in cartierul Alfa, in care s-a investit cel mai mult. Scena, muzica populara, mititei, bere. Candidatul Falca a venit alaturi de sotia sa, in brate cu fiica sa de doar un an si trei luni, dorind sa arate alegatorilor ca are o familie unita, pe care se bazeaza, ca nu este ,,cel rau", asa cum era deja catalogat de catre adversarii sai. A urcat pe scena, le-a multumit aradenilor ca-l sustin, a vorbit apoi Theodor Stolojan despre realizarile lui Falca, a urmat un adevarat spectacol sustinut de Tinu Veresezan, un cunoscut rapsod popular din zona, s-a baut bere si s-au consumat mititei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alegerile Locale 2008 pentru Functia de Primar al Municipiului Arad.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!