Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Arges

Extras din referat Cum descarc?

1.Localizarea si caracterizarea zonei:
a.Asezarea geografica:
Situat in sudul tarii, judetul Arges este "taiat" in doua de paralela 45? latitudine nordica, si este strabatut la est de meridianul 25? longitudine estica. La nord, se invecineaza cu judetele Sibiu si Brasov, cu judetul Dambovita la est, cu judetul Teleorman la sud si cu judetele Olt si Valcea la vest. Suprafata judetului este de 6.826 km patrati, reprezentand 2,9 % din suprafata totala a tarii. 
Relief
Relieful judetului este ca un urias amfiteatru care coboara de la nord la sud, cuprinzand toate unitatile geo-morfologice intalnite in spatiul Carpato-Danubian de la 2.500 m pana la 160 m altitudine. Muntii Fagarasi (din Carpatii Sudici) se afla in nord, cu Varfurile Moldoveanu (2.543 m), Negoiu (2.535 m) si Vanatoarea lui Buteanu (2.508 m) dominand regiunea. Masivul Leaota, dealurile Platoului Dacic si o parte din Campia Romana traseaza granita estica a judetului. Campia Gavanu-Burdea se gaseste la est, pe cand vaile raurilor Olt si Arges se intind catre vest. Solul si subsolul este bogat in carbune, sare, calcar, petrol, argila, paduri si fanete
b.Caracterizarea economica:
Industria
Industria detine rolul principal in economia judetului. 
In domeniul industriei, ramurile cu cea mai mare pondere sunt: extractiva a petrolului si carbunelui, petrochimica,constructoare de masini, energie electrica si termica, combustibili nucleari,electrotehnica si electronica, expoatarea si prelucrarea lemnului, industria portelanuluisi faiantei, materialelor de constructie, textila si a produselor textile, incaltamintei,alimentara
Dominante sunt ramuri ale industriei grele, constructii de masini, petrochimia, exploatari forestiere, prelucrarea lemnului. 
Agricultura
Agricultura - 349.000 ha, din care 180.000 ha terenuri arabile, 110.000 ha pasuni si fanete si 59.000 ha vii si livezi.
Fondul forestier - 289.000 ha (42,5% din suprafata sa totala): 95% din paduri se afla in zona de munte si deal. 
Importanta agriculturii in judet este evidentiata si de existenta a trei institute de cercetare de importanta nationala: Institutul de Cercetari Pomicole Maracineni, Institutul de Cercetari Agricole Albota si Institutul de Cercetari Horti-Viticole Stefanesti
c.Caracterizarea sociala
Orasul Pitesti, cu o populatie de 184.171 locuitori, este resedinta judetului. Localitatile principale ale judetului sunt: - municipii - Campulung Muscel (44.858 locuitori) si Curtea-de-Arges (35.895 locuitori) - orase - Colibasi (32.990 locuitori), Costesti (12.250 locuitori) si Topoloveni (9.881 locuitori) - 93 comune - 572 sate. Populatia totala a judetului numara 679.868 locuitori, si reprezinta 2,92 % din intreaga populatie a Romaniei, repartizata dupa cum urmeaza: in zona urbana - 320.045 locuitori (47,1 %),iar in zona rurala - 359,823 locuitori (52,9%).
Fig 1.Populatia in zona urbana si rurala
Rata somajului
Rata somajului in Judetul Arges a scazut in ultimii noua ani cu 2,4%,ajungandu-se astfel ca in anul 2007 acesta sa ajunga la un procentaj de 4,9% fata de 7,3% inregistrat in 
1995.
2.Prezentarea potentialului turistic:
Relieful coboara in trepte dinspre nord spre sud, de la o altitudine de 2.500 m pana la 160 m deasupra nivelului marii. Desfasurat divers de la nord la sud, se prezinta ca un amfiteatru natural, cuprinzand o succesiune de trei trepte caracteristice: Campia Gavanu-Burdea (150 m); Podisul (cu inaltimi de 800 m) si Subcarpatii Getici (cu podgorii si livezi, cu muscele ce depasesc 1.000 m altitudine); Muntii Fagaras (cu vf. Moldoveanu de 2.544 m-cea mai mare inaltime din tara si vf. Negoiu de 2.535 m, Masivele Iezer-Papusa, Leaota, Piatra Craiului, Culoarul Rucar-Bran).


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Arges.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!